У Полтаві цьогоріч знищили амброзію на 125 гектарах

У Полтаві цьогоріч знищили амброзію на 125 гектарах

Боротьба з амброзією в Полтаві
. Суспільне Полтава

Приблизно 125 гектар площі з амброзією цьогоріч знищили у Полтаві. Роблять це, зокрема, на площах, де немає балансоутримувача, за допомогою хімічного препарату. А у парках та скверах рослину скошують та виривають.

"По територіях парків, бульварів, скверів ми цей препарат не застосовуємо. Там застосовуємо викошування, виривання, прополювання. Він не шкідливий ні для тварин, ні для людей. Єдиний його недолік в тому, що він по своїх властивостях дуже жирний, тому контактувати з ним не бажано", — пояснює директор підприємства "Декоративні культури" Сергій Сілаєв.

Боротьба з амброзією
На вулиці Охтирський Шлях у Полтаві амброзію обробляють хімзасобом. Роблять це у рамках програми, яка передбачає боротьбу з цією рослиною. Суспільне Полтава

Коли почали обробляти амброзію

Обробляти амброзію цьогоріч почали пізніше — із середини липня. Робити це планують до кінця вересня.

"Ми розпочали застосовувати цей препарат набагато пізніше, аніж в минулі роки. Це пов’язано з тим, що йшли дуже сильні опади, амброзія любить спеку. Оброблено близько 125 гектарів і залишається по наших підрахунках ще близько 50 гектар", — говорить директор підприємства "Декоративні культури" Сергій Сілаєв.

"Не те, що з амброзією зараз не борються, а взагалі довели місто до такого стану, що хочеться плакати. Мирне місто, яке не знає, що таке вибухи, у нас заросло бур’янами", — каже полтавка Любов Гриценко.

Які витрати на обробку амброзії

На виїзд бригада бере 2000 літрів хімзасобу. На 100 квадратних метрів площі комунальники витрачають до 5 літрів.

Бішофіт проти амброзії
В причепі трактор возить засоб для боротьби з амброзією. Суспільне Полтава

"На сьогоднішній день по програмі боротьби з амброзією підприємством використано 1 мільйон 447 тисяч (гривень – ред.). Ми закупили 70 тисяч літрів. Щоденно ці роботи проводять 10-9 людей. Працюють бригадно. Тобто ми проводимо обстеження вулиць, виявляємо осередки амброзії, складаємо відповідні дефектні акти", — каже директор підприємства "Декоративні культури" Сергій Сілаєв.

Чим шкідлива амброзія

Як розповіла лікар-алерголог Людмила Гіболенко, протягом липня-вересня з сезонним ринітом, спричиненим амброзією, до спеціаліста звертаються близько 100 пацієнтів у тиждень.

"Проявляється це захворювання, як правило, вираженим таким ринокон’юнктивальним синдромом, тобто коли це закладає ніс, сверблять очі, чухаються, сльозотеча, першіння на слизових. Із кожним роком, як я розумію, таких пацієнтів стає все більше й більше", — пояснює лікарка-алергологиня 4-ї лікарні Полтави Людмила Гіболенко,

За словами Сергія Сілаєва, після обробки повністю амброзія гине протягом 4-5 днів.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок