"Вирощувати овочі зараз вигідно": на Львівщині триває збір врожаю

"Вирощувати овочі зараз вигідно": на Львівщині триває збір врожаю

"Вирощувати овочі зараз вигідно": на Львівщині триває збір врожаю
. Фото: Суспільне Львів

На Львівщині триває збір овочів. За словами директорки департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман, львівські аграрії у цьому році збільшили кількість посівів овочів.

Одна із агрофірм Львівщини має в оренді 9 тисяч гектарів землі. З них понад 100 гектарів виділили під овочі, каже головний агроном Ярослав Бай.

"В нашому господарстві вирощують "борщовий набір". Тобто в нас є білокачанна капуста, близько 50 га щороку, цвітна капуста, броколі по 6 га. Є морква — 30 га ну і буряк в нас займає від 7 до 10 га залежно від року", — говорить головний агроном компанії Ярослав Бай.

Аграрії Львівщини у 2023 році збільшили посіви овочів
Аграрії Львівщини збирають врожай. Фото: Суспільне Львів

З вересня там почнуть збирати білокачанну капусту і моркву.

"Морква достигає, в неї кінчик затуплюється. На Заході України вирощують такий тип моркви, у якого кінчик має затуплюватися і, коли ви купляєте, то дивіться щоб була заокруглена, це означає, що вона солодша, а гострий кінчик — значить недозріла", — каже Ярослав Бай.

Аграрії Львівщини у 2023 році збільшили посіви овочів
Фото: Суспільне Львів

Збір овочів триватиме до кінця листопада. Свою продукцію агрофірма реалізує через українські супермаркети. Головний агроном фірми Ярослав Бай каже, вирощувати овочі зараз вигідно, проте збільшити площі під вирощування овочів поки не планують, адже мають обмежені можливості із зберігання: їхні два овочесховища розраховані на 3,5 тисячі тонн.

Аграрії Львівщини у 2023 році збільшили посіви овочів
Морква на полі. Фото: Суспільне Львів

За словами директорки департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман, львівські аграрії у цьому році збільшили кількість посівів овочів. Здебільшого вирощують так званий "борщовий набір".

"В цьому році збільшилися виробничі площі з огляду на те, що в минулому році були рекордні ціни на цю продукцію, і наші аграрії зреагували: збільшили площі на 20-30% по різних культурах. Тому на сьогодні, якщо дивитися в порівнянні з попереднім роком, то той обсяг виробництва, який фіксується на зараз, він помітно більший у порівнянні з попереднім роком", — говорить Тетяна Гетьман.

Загалом, за словами Тетяни Гетьман, Львівщина вирощує близько 800 тисяч тонн різних овочів і близько 2 мільйонів тонн картоплі на рік.

На початок