"Дітям потрібно виплеснути емоції". У Слов'янську відкрили безкоштовний денний літній табір для школярів

"Дітям потрібно виплеснути емоції". У Слов'янську відкрили безкоштовний денний літній табір для школярів

Літній денний табір для школярів, Слов'янськ Донецька область
Літній денний табір для школярів працює у Слов'янську Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

У прифронтовому Слов'янську на Донеччині запрацював безкоштовний денний літній табір для школярів. Діти впродовж шести днів будуть проводити час разом, спілкуватись із психологами, гратимуть та займатимуться арттерапією. Які заняття у літньому таборі для дітей — у репортажі.

У денному таборі, який цього тижня запрацював у Слов'янську, зі школярами займаються соцпрацівники та психологи. Вони влаштовують різні ігри, зокрема і такі, які допомагають дітям познайомитись та згуртуватись у колектив, каже психологиня Олена.

"Стрес ніхто не скасовував і дітям в цих умовах потрібно спілкування, потрібно виплескувати свої емоції й позитивні, і багато негативних. І наша робота спрямована якраз на це", — каже психологиня ГО "Аваліст" Олена.

Літній денний табір школярі Слов'янськ Донецька область
Психологиня ГО "Аваліст" Олена. Фото: Суспільне Донбас

У групі літнього табору — до десяти дітей віком від шести до 17 років. За бажанням, батьки можуть бути під час занять поряд із дітьми.

"Це дуже чудово, тому що діти з початку війни сидять удома, онлайн навчання — це жахливо, й ось зараз нам надалася можливість ходити тиждень у табір. Дитина щаслива, їй подобається, вона із задоволенням прокидається з ранку і біжить займається з викладачами", — каже мати школяра Тетяна.

Літній денний табір школярі Слов'янськ Донецька область
Мати школяра Тетяна. Фото: Суспільне Донбас

Крім рухливих ігор на свіжому повітрі, діти займаються у таборі й арттерапією.

"Це малюнок, який створили діти. Ми їм не пропонуємо якісь кольори окремі, ми даємо набір і діти обирають кольори, які їм дуже важливі. Ви самі можете побачити, що важливо для наших дітей, як всієї України, так і нашої Донецької області. Прапор України, наші символи, й також все буде добре, бо це квіти", — розповіла асистентка проєкту Вікторія Курська.

Літній денний табір школярі Слов'янськ Донецька область
Під час артерапії у літньому таборі діти намалювали цей малюнок, Слов'янськ Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Задля безпеки дітей у прифронтовому місті, локації для занять у таборі організатори обирали за умови, що поряд є бомбосховище, каже психологиня Анна.

"Пролунала тривога повітряна, ми з дітьми переходимо в укриття. Задля нашої безпеки та здоров'я ми переходимо і продовжуємо роботу в укритті", — каже психологиня Анна.

Літній денний табір школярі Слов'янськ Донецька область
Бомбосховище поряд з табором, Слов'янськ Донецька область. Суспільне Донбас

Організували роботу літнього табору представники громадської організації "Аваліст" у партнерстві з некомерційною корпорацією "World Vision International". Перебування у таборі — безкоштовне.

"Табір розрахований на шість днів, одна група дітей проходить шість днів, шестиденний такий тренінг і працюємо за програмами "HEART" — це зцілення мистецтвом, це більш для молодших школярів. Друга група у нас — це підлітки з 10 до 17, які працюють за програмою, "Life skill". Це програма, де ми залучаємо різні види мистецтва і фізичні вправи", — розповіла про групи та програми табору асистентка проєкту Вікторія Курська.

Артерапія та рухливі ігри. У Слов'янську відкрили безкоштовний денний літній табір для школярів
Асистентка проєкту ГО "Аваліст Вікторія Курська. Фото: Суспільне Донбас

Наразі у Слов'янську працюють дві групи літнього табору, набір у які проходитиме щотижня до 15 вересня. Такі ж дитячі табори організатори відкрили у Першотравенську Дніпропетровської області та Черкаській територіальній громаді Краматорського району.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок