Проти дифтерії, правця і COVID-19: як на Черкащині триває виїзна вакцинація

Проти дифтерії, правця і COVID-19: як на Черкащині триває виїзна вакцинація

42 щеплення проти COVID-19, дифтерії і правця отримали жителі села Кропивна на Золотоніщині. Ця вакцинація розпочалася у червні у територіальній громаді і проводиться згідно із рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Про це Суспільному розповів завідувач районного відділу центру контролю і профілактики хвороб Володимир Карпенко.

До сільського фельдшерсько-акушерського пункту прийшов на щеплення від COVID-19 місцевий житель Михайло Тіток.

"Два пройшов, треба зробити буферну дозу і просто вже переконався коли поряд зі мною відійшли з цієї причини, по цій хворобі не вакциновані люди на той світ. Тому, я вважаю, що це захід вакцинації, з давніх-давен був дуже важливим і дуже дієвим і ефективним, на сьогодні він не втратив свого значення. І людям потрібно приділяти цьому увагу і йти на вакцинацію і боротися за своє життя, життя своїх близьких".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

Заповнила інформаційну згоду та стала у чергу місцева жителька Ганна Голінько. Буде щеплюватися від правця.

"Від ковіду я двічі вакцинована. Дуже добре, схвалюю що не забувають про село".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

Те, що є виїзна вакцинація – це неабияка допомога сільському населенню, розповіла Наталія Губочкіна:

"Зручно, не треба їхати нікуди, не треба збиратися, кудись вибиратися, немає транспорту свого. Я медпрацівник, 25 років працювала на цьому ФАПі, ну і, вважаю, що треба робити це щеплення через те, що люди часто травмуються".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

ДПМ і КПК такі вакцини сьогодні привезли із собою із Золотоніського центру первинної медико-санітарної допомоги, показала сімейна медсестра Ірина Булгакова.

"АДПМ йде 10 доз в одній ампулі. То я взяла із собою п'ять ампул. КПК у нас тут шість доз і в нас ще є Коронавак — 10 доз".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

Терапевтка Людмила Строкань розповіла: протипоказань для проведення щеплення небагато:

"Якщо, наприклад, онкохвороба активна фаза, там така що хімію людина отримаю або імунну якусь вакцинацію по онкології, то тоді не можна. Якщо переливали кров або була велика кровотеча якась, то теж не можна, бо немає імунітету. Вагітним не можна, тим, хто годує грудьми, оце не можна. А так можна всім".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

Більшість записалося на вакцинацію від правця і дифтерії, сказала фельдшерка Любов Голубович.

"Ковід трішки притих, то люди якось спокійніше до цього ставляться. Прийде осінь, прийдуть вірусні захворювання, і тоді щеплення активізуються само собою сезонно".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

Для вакцинальної кампанії Всесвітня організація охорони здоров’я надала автобус, аби охопити віддалені населені пункти, розповів завідувач районного відділу центру контролю і профілактики хвороб Володимир Карпенко.

"Основне завдання цього автобуса підвозити в місця щеплення населення, сільських жителів. Або ж підвозити як тут на ФАП, амбулаторії, і ще ми маємо змогу проводити щеплення і в самому цьому автобусі. У нас в Україні відсоток щеплених від різних хвороб нижче набагато, ніж у європейських країнах".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

Начальниця Золотоніської районної адміністрації Ірина Тернова розповіла, що виїжджає вакцинаційний автобус уже всьоме.

"У нас 11 територіальних громад. Наступний виїзд плануємо здійснювати у Чорнобаївській територіальній громаді, оскільки це густонаселена громада, велика кількість населення, і є охочі щепитися. Далі у нас залишається Драбівська територіальна громада".

Виїздна вакцинація
Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок