Правець: черкаська лікарка розповіла чим він небезпечний та коли слід вакцинуватися

Правець: черкаська лікарка розповіла чим він небезпечний та коли слід вакцинуватися

У 18-річного уманчанина зареєстрували випадок правця: юнак отримав травму під час розпилювання дров. За яких умов можливе інфікування правцем та чи є на Черкащині вакцини проти збудника цієї хвороби – в ефірі Українського радіо Черкаси розповіла завідувачка відділу імунопрофілактики обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

Інфікуватися правцем можливо через утворені рани, особливо колоті, які мають глибоке проникнення, а також через порізи, опіки, обмороження, укуси тварин, потрапляння скалок під шкіру та бойові поранення, що несуть небезпеку для людини, зауважила лікарка.

За її словами, правець — це тяжка інфекційна хвороба, яка супроводжується сильними судомами, під час яких можуть ламатися кістки. Окрім того, від цього захворювання висока смертність, яка сягає 70%. Заразитися правцем може кожна людина.

"Лише повна вакцинація відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень гарантовано збереже життя. Вакцинувати дітей для профілактики інфекції необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років потрібна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні десять років", — пояснила фахівчиня.

Планову вакцинацію на Черкащині можна зробити в центрах первинної медико-санітарної допомоги, де є повний набір вакцин, додала вона.

Для повноцінного захисту населення від спалахів та епідемій інфекційних захворювань фахівці проводять виїзні вакцинації для дорослого населення від правця, дифтерії та ковіду, зазначила Ірина Шуляренко.

З її слів, нині щеплювальні кампанії вже відбулися на Золотоніщині та на Уманщині.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок