Taurus для України: Дипломат розповів, коли очікувати рішення ФРН щодо ракет

Taurus для України: Дипломат розповів, коли очікувати рішення ФРН щодо ракет

Ексклюзивно
Німеччина прапор
. Прапор Німеччини. Ілюстративне фото: Getty Images

Після того, як Україна отримала від Великої Британії ракет Storm Shadow, українські дипломати почали роботу над отриманням від Німеччини далекобійних ракет Taurus і сподіваються, що на рішення підуть дні, а не місяці.

Про це у коментарі Суспільному сказав голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

За його словами, Україні важливо мати підтримку німецького парламенту і вона на парламентському рівні дуже тісно співпрацює з Бундестагом.

"І десь місяці 4 тому, після того, як ми отримали Storm Shadow, ми почали роботу над отриманням Taurus, далекобійних ракет, які мають більшу бойову частину, які летять на 500 км, які сучасніші, ніж Storm Shadow. Вони потрібні на полі бою для того, щоб вибивати склади, командні пункти, логістичні ланцюжки на всій окупованій території України, російські ці всі бази", — сказав дипломат.

Чернєв зазначив, що члени Бундестагу, повідомили йому, що всередині коаліції вже є консенсус щодо надання Україні цих ракет, бо вони розуміють, що сьогодні вони потрібні, аби український контрнаступ був успішнішим, і "що не маємо ми чекати, чи вони чекати надання ATACMS і тільки після цього надавати нам Taurus".

"І дуже важливо, що фракція партії Шольца, СДП також підтримує цю позицію. А це означає, що в принципі є прямий діалог вже з урядом Німеччини, з Шольцом, з кабінетом. І я сподіваюся, що це все ж таки підштовхне уряд, міністра Бориса Пісторіуса, канцлера Шольца на те рішення, щоб нам були передані такі ракети", — сказав він.

За словами дипломата, член оборонного комітету Бундестагу Маркус Фабер, сказав йому, що "зараз дуже добрим і перспективним виглядає прийняття рішення щодо "Таурусів" для України".

"Я сподіваюся, що це буде дійсно найближчим часом, тобто якщо це питання зараз по публічному просторі обговорюється, в німецькому публічному просторі, перш за все, то я сподіваюсь, що це будуть дні максимум тижні, а не місяці, як це було з "Леопардами", — сказав Чернєв.

Наприкінці травня 2022 року Україна звернулася до уряду Німеччини з проханням надати крилаті ракети Taurus із дальністю дії до 500 кілометрів. Відповідне звернення було зроблено на тлі рішення Британії та Франції поставити Україні далекобійні ракети Storm Shadow і SCALP.

26 липня депутат від Вільної демократичної партії Німеччини, яка входить до керівної коаліції, Маркус Фабер також закликав надати Україні ракети Taurus.

Згодом міністр оборони Борис Пісторіус заявив, що, як і раніше, не готовий постачати крилаті ракети Taurus в Україну.

7 серпня депутат Бундестагу від Соціал-демократичної партії канцлера Німеччини Олафа Шольца Андреас Шварц закликав надати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus.

Що відомо про ракети Taurus

Taurus — німецькі керовані ракети з радіусом дії до 500 кілометрів. Вони є аналогом британських Storm Shadow, які вже успішно використовуються українськими військовими.

Вони скидаються винищувачами та самостійно знаходять свої цілі, можуть летіти під радарами. Taurus вважаються ефективною зброєю проти захищених цілей, таких як командні бункери чи склади боєприпасів.

На початок