Допомога від уряду жителям Харківщини. Хто має повернути 6500 грн державі і як це зробити

Допомога від уряду жителям Харківщини. Хто має повернути 6500 грн державі і як це зробити

Ексклюзивно
Допомога від уряду жителям Харківщини. Хто має повернути 6500 грн державі і як це зробити
. Жителька Ізюма Тетяна Мірошніченко. Грудень 2022 рік. Фото: Суспільне Харків

7134 працівники бюджетних установ Харківської області мають повернути грошову допомогу, яку помилково отримали у межах програми "єПідтримка". Всього вони повинні перевести на рахунок держави 46 мільйонів 371 тисячу гривень.

Про це заступник міністра економіки Олексій Соболев повідомив Суспільне Харків у відповіді на запит.

"Станом на 4 серпня у повному обсязі кошти повернули 1433 людини у розмірі 9 млн 314 тис. 500 гривень. 20 жителів регіону їх повернули частково. Вони виплатили 60 тисяч 101 гривню", — сказано у повідомленні.

Як повернути кошти

За інформацією Олексія Соболева, люди, які помилково одержали 6500 гривень, мають повернути їх на небюджетний рахунок Мінекономіки за наступними реквізитами:

  • ЄДРПОУ 37508596
  • UA 308201720355119008002079547.

Він зазначив, що при перерахуванні коштів необхідно враховувати комісію банку, інакше сума повернення не буде відповідати отриманій допомозі у розмірі 6500 гривень, та буде зменшена на суму комісії банку.

Також обов’язково треба вказувати ПІБ та РНОКПП.

Хто має повертати кошти державі: роз'яснення юриста

На думку харківського адвоката Миколи Максимова, повернення коштів здебільшого стосується освітян та працівників медичної сфери.

Жителів регіону повинні були повідомляти про це офіційним листом через "Укрпошту" за адресою місця реєстрації, розповів він Українському радіо Харкова.

"Щоб зробити цей процес для органів державної влади, медичної сфери та освітян максимально ефективним, повідомляти про це намагаються через роботодавця. Якщо людина не отримала повідомлення від керівника та офіційного листа "Укрпоштою", то скоріше за все, що вона не буде підпадати під зазначену категорію", — говорить Микола Максимов.

Якщо отримувач коштів буде брати участь у судовому процесі на боці відповідача, то інформація від керівника або службовців органу місцевого самоврядування — не є належним офіційним повідомленням, пояснює Максимов.

"Якщо буде судовий процес, то суди, з огляду на судову практику й норми законодавства, у разі відсутності належного повідомлення про повернення коштів стануть на бік громадян", — розповідає адвокат.

Чи можна оскаржити повернення допомоги у суді

У разі тиску роботодавця на працівника, щоб він повернув кошти, Микола Максимов радить людям казати, що вони проконсультувалися з адвокатом і їм усе роз’яснили.

"Якщо держава хоче відібрати ці кошти, хай звертається до суду. Але трудові відносини ніяким чином не пов’язані з отриманням цієї допомоги й за законом роботодавець взагалі не має права вимагати повернення грошей. Якщо дуже складна ситуація з роботодавцем чи керівником органу державної влади, до людини застосовується психологічний примус або тиск, є інспекція держпраці", — розповідає Максимов.

Допомога від уряду жителям Харківщини. Хто має повернути 6500 грн державі і як це зробити
Фото ілюстративне: Суспільне Харків

Якщо людина повертатиме гроші, то щоб уникнути помилок, краще надіслати запит до Мінекономіки або Кабміну, каже адвокат.

"Треба написати, що ви отримали допомогу і запитати, чи зобов’язані відповідно до чинного законодавства повернути ці гроші. Якщо так — яку суму і на які реквізити. Далі очікуйте офіційної відповіді. Це буде набагато безпечніший шлях", — говорить Микола Максимов.

Якщо людину сповістили на рівні громад чи керівників відділів, вона не отримала офіційного повідомлення або сама не написала запит до Мінекономіки, адвокат радить почекати з поверненням грошей, але не конфліктувати з керівництвом, а у разі вимог — "затягувати час та не поспішати".

Чи є штрафи та невчасне повернення коштів

За його словами, немає ніяких обмежених строків повернення, якими може лякати роботодавець.

"У разі рішення суду, що ви маєте сплатити кошти, немає ніякої додаткової відповідальності — ні штрафів, ні кримінальної, ні фінансової, ні дисциплінарної відповідальності. Лише сума розміром 6500 гривень та витрати на юриста, якщо він представляв ваші інтереси у суді", — розповідає Максимов.

Допомога від уряду жителям Харківщини. Хто має повернути 6500 грн державі і як це зробити
Переселенці з Харкова приїхали в Синагогу Дніпра, 6 березня 2022 року. Фото: Getty Images

Адвокат каже, що орган державної влади, пред’являючи позовну заяву до суду, повинен довести, з яких причин сталася ця помилка і від кого ці причини залежали.

"З приводу повернень виплати у 6500 гривень, то у цьому випадку судовий процес повинен ініціювати саме орган державної влади, який є розпорядником бюджетних коштів. Цей процес не є швидким. Ніхто не буде ухвалювати рішення за два-три тижні", — розповів Максимов.

Адвокат говорить, що розгляд такої справи може тривати понад рік, тому що суди дуже перевантажені.

Що відомо про допомогу від уряду у розмірі 6500 грн

У рамках програми "єПідтримка" ФОПи усіх груп та наймані працівники із регіонів, де велись активні бойові дії, могли отримати одноразову допомогу від держави у розмірі 6500 гривень. Заявку можна було подати до 31 березня 2022 року.

Станом на 3 серпня 2022 року стало відомо, що понад 25 тисяч українців помилково отримали 6500 грн в рамках програми "єПідтримка". Усі вони були співробітниками бюджетних установ і не мали права на виплати.

Станом на 4 листопада 2022 року Міністерство економіки повернуло помилково отримані кошти від 4 466 працівників бюджетних установ, повідомили у Міністерстві на запит Суспільного.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок