На Черкащині збирають врожай кавунів

На Черкащині збирають врожай кавунів

На Черкащині збирають врожай кавунів
. Суспільне: Черкаси

75 тонн кавунів зібрали на одному із підприємств Золотоніського району. Це перший врожай за 17 років існування фірми, розповів Суспільному агроном Роман Головатюк.

На Черкащині вирішили посадити баштанні, аби закрити потребу в херсонських. На пробу посіяли 6 видів. Торік на полі вирощували цибулю, тепер — кавуни. Аби вони були не гірші за південні, за ними доглядає агроном із Херсонщини Вячеслав Кісліцин. У рідній області чоловік теж вирощував баштанні, та нині його фермерство під російською окупацією. Розповів, що кавуни на Черкащині вродили добре, та все ж відмінності з херсонськими є:

"За технологією все ідентично. Єдине – дуже великі перепади температури, тобто день — ніч. Є недозрілі, а є дозрілі. Якщо у нас на Херсонщині більш-менш все було рівномірно, тобто, якщо зайшли, то прибрали все поле. Ну і кавун, відповідно, там був крупніший".

На Черкащині збирають врожай кавунів
Суспільне: Черкаси

Фермер додав, що цьогоріч із сортами експериментують, аби зрозуміти, який найкраще адаптується на Черкащині і дасть максимальний врожай. "Бедуїни", вистигли за 2,5 місяця.

Після палючого сонця на полі у плодів водні процедури, пояснила робітниця Наталія Кобзар. Розповіла, що таке купання змиває залишки чорнозему та надає їм товарного вигляду. Зібрані кавуни реалізовують на Черкащині та Київщині, розповіла бригадирка Оксана Литовченко. Додала, продають їх від 10 до 18 гривень за кілограм залежно від партії та розмірів плоду. У роздріб ціна — 20 гривень.

"Перш ніж поїде наша продукція на магазини, в нас є стандарти: який має бути розмір, температура і яка має бути якість кавуна", — пояснила пані Оксана.

Вперше за 17 років: на Черкащині збирають врожай кавунів
Суспільне: Черкаси

Для Золотоніського підприємства висадка баштанних дебютна, розповів агроном Роман Головатюк. І хоч врожайність, відповів, не найкраща, та все ж під ринок підлаштовуватись треба:

"Площа цього сорту у нас десь 5 гектарів. Вже бачимо, що буде в районі 45 – 50 тонн врожайність з гектара. Це середня врожайність. Для самого кавуна це трішки не той регіон".

Вперше за 17 років: на Черкащині збирають врожай кавунів
Суспільне: Черкаси

Після початку повномасштабної війни в області почали вирощувати непритаманні для регіону культури, розповів голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець. На заміну зерновим прийшли ягідні культури, аби задовольнити потребу в баштанних та південних сортах. "Загалом, вдвічі в нас збільшились посіви саме баштанних. Ми на сьогодні маємо близько півтори тисячі гектарів, саме під неї і очікуємо врожай на рівні 5,5 до 7 тисяч тонн кавуна", — прокоментував голова обласної військової адміністрації.

Фермер на Черкащині вирощує кавуни
Суспільне: Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок