У степах Херсонщини відновлюють популяцію сайгаків

У степах Херсонщини відновлюють популяцію сайгаків

У степах Херсонщини відновлюють популяцію сайгаків
. Суспільне Херсон

У степах Херсонщини, що у Чаплинському районі, розводять сайгаків. Міжнародний союз охорони природи заніс їх до списку тварин, що знаходяться у критичному стані. Відновлювати популяцію взялася китайська компанія.

100 гектарів землі поблизу селища Комиш Чаплинського району огородили спеціальним парканом. Тут є сонячні батареї, відео нагляд та електропастух. Про те, як у розпліднику з’явилися перші тварини, розповів менеджер проєкту з розведення сайгаків Олександр Ткачук.

"Наше підприємство працює в Україні з 2017 року. Розплідник почали будувати 2018-го. Будували його 1 рік. 2019-го завезли перше стадо – це 25 сайгаків. З того часу і до сьогодні стадо збільшилось до 200 голів. Мета роботи нашого підприємства – це збереження та збільшення популяції сайгаків. З комерційних цілей – це продаж тварин у заповідники для наукових досліджень. Ми купували тварин у заповіднику "Асканія - Нова".

У степах Херсонщини відновлюють популяцію сайгаків
Суспільне Херсон

Сайгаки – ровесники мамонтів. Їх популяція досягала 800 тис. особин. Останнім часом їх залишилось по всьому світу 50-60 тис. В Україні - це перше підприємство, яке розводить сайгаків - говорить начальниця Чаплинського управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тетяна Шершнєва.

"Унікальність цього проєкту в тому, що воно розташоване в заповітному степу. Такого в Україні підприємства відсутні. Зараз організовується таке ж підприємство в Генічеському районі , але це ще в перспективі. Державна служба контролює виконання вимог законодавства при їх утриманні. Дослідження матеріалу, яке поставляється на експорт здійснюється регіональною лабораторією. Контроль за здоров'ям тварин здійснює наша державна лікарня ветеринарної медицини".

У степах Херсонщини відновлюють популяцію сайгаків
Суспільне Херсон

Вперше відроджувати популяцію сайгаків розпочали у біосферному заповіднику "Асканія-Нова", в районі великого Чапельського поду. Починали з 39 особин. Директор заповідника Віктор Гавриленко говорить, - для науковців важливо не тримати тварин в одному місці, а поширювати в інших розплідниках. Херсонськими сайгаками, окрім китайців, цікавляться американці та шотландці.

"Вид дуже перспективний. Чим? Дуже швидко відновлює свою чисельність. Самочка, яка народилася у травні цього року, вона стає зрілою уже у грудні і в травні наступного року уже може привести сайгача, а через рік уже двійні. У них досить часто двійні. Самці в 7 років – це вже старичок. Тому ротація стада досить швидка. Можна швидко злетіти, можна швидко впасти".

Олена Протопопова, Володимир Чепинога.

На початок