Поранений в Херсоні іноземний волонтер, чергова атака по лікарні. 527 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Поранений в Херсоні іноземний волонтер, чергова атака по лікарні. 527 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Пошкоджений обстрілами християнський центр у Херсоні
. Херсон, пошкоджені вікна у християнському центрі в середмісті, 3 серпня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

527 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС, та відбудовують звільнені населені пункти у рамках програми "Пліч-о-пліч".

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 3 серпня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Зранку 3 серпня 2023 року російська армія з артилерії атакувала Херсон. Влучили у громадський транспорт та церкву. Поранені восьмеро людей, серед них чотири рятувальники, які гасили загоряння у соборі.
  • Внаслідок обстрілу середмістя Херсона також був поранений волонтер з Норвегії. В ніч на 4 серпня російські війська знову обстріляли середмістя. Пошкоджений торговельний центр та лікарня.
  • На Херсонщині попрощалися із загиблим на війні жителем Новорайської громади Віктором Герасименком. Солдат поліг у бою 16 вересня 2022 року, звільняючи село Правдине.
  • Майже половина херсонців, яких військові РФ утримували в захоплених слідчих ізоляторах, зазнали катувань та сексуального насильства. Такий висновок зробили правозахисники, проаналізувавши 320 випадків перебування затриманих людей у понад 35 катівнях.
  • СБУ повідомило підозру за двома статтями віцегубернатору Калінінградської області РФ Сергію Єлісєєву, який очолив так званий "уряд Херсонської області".
  • Прокуратура підозрює у колабораціонізмі експатрульного з Херсонщини. Він добровільно обійняв посаду так званого "тимчасового виконувача обов'язків командира комендантського взводу" у Скадовському відділі поліції.
  • Під час окупації російські військові викрали з Херсонського художнього музею картину Миколи Писанка "Щедрість". Ймовірно, її незаконно вивезли до Центрального музею Тавриди у Сімферополі.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

"Зруйнована будівля, вибиті вікна, двері. Також снаряди пошкодили авто. Ми дивом вціліли". Херсонці про обстріл армії РФ

Протягом доби, 4 серпня, російські військові у Херсоні обстріляли лікарню, торговельний центр та кіноконцертну залу. Які наслідки чергової атаки Херсонщини — дізнавались кореспонденти Суспільного.

Санітар патологоанатомічного відділення Валерій показує наслідки нічного обстрілу херсонської лікарні російськими військовими. У приміщенні зруйнована стіна, є пошкодження і всередині будівлі.

"Це в нас кімната, ось холодильна камера, яка вся тут засипана. Пошкоджена стеля, пошкоджене приміщення — руйнування, де у нас була одна шафа, друга. Ще одна кімната пошкоджена теж", — говорить чоловік.

У Вікторії, яка працює у лікарні, під обстріл потрапила автівка. За останні три дні лікарня була під обстрілом кілька разів, розповіла генеральна директорка Алла Малицька.

"Сьогодні вночі також стався обстріл, внаслідок якого було зруйноване патологоанатомічне відділення лікарні. Цього разу в нас не було жертв, всі були в приміщенні. Але збитки після цих обстрілів є великими. Взагалі в цілому в нас пошкоджено понад 400 вікон внаслідок обстрілів", — каже Алла Малицька.

Армія РФ обстріляла також кіноконцертну залу "Ювілейний". Поранених немає, говорить виконувач обов'язків директора Юрій Коваль.

"Це було о восьмій ранку, ще не було людей у приміщенні, які тут працюють. Було виїзне відрядження по селах — везли кінофільми для дітей, мультики. Це приміщення складське, воно порожнє, там нічого немає, бо все винесли звідти раніше. Тому пошкоджень як таких немає, з того що зруйнувалося — тільки стіна", — говорить Юрій Коваль.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Армія РФ скинула вибухівку на Берислав: поранений 48-річний чоловік

Російська армія атакувала Берислав Херсонської області з безпілотника, вибухівку скинула на подвір’я місцевого жителя. 48-річний чоловік важко поранений, його шпиталізували з травмами голови. Наразі лікарі борються за його життя, повідомила у Telegram ОВА.

У тимчасово окупованих Олешках й досі не відійшла вода, якою затопило місто внаслідок підриву Каховської ГЕС

Станом на 4 серпня 2023 року в Олешках вода ще не відійшла повністю після підриву армією РФ Каховської ГЕС. На близько десяти відсотків вулиць води сантиметрів до п'ятдесяти, але все ж таки немає можливості в оселях та на подвір'ях наводити лад. Про це у марафоні "Суспільне. Спротив" повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук.

За словами Рищука, в місті багато приватних будинків приватних впали, деякі дахи лежать на землі, тому що збудовані з глини та буту і розмокли. Щодо загиблих у міського голови офіційної інформації немає.

"Зафіксували, що загинули понад 20 людей, а скільки вивезли — невідомо. Тому що були факти, коли російські військові вивозили загиблих на Каховку, і куди вони їх подівали, не знаємо через окупацію. Але я бачу по інформації, що не буде більше 50 загиблих людей", — говорить міський голова.

Також, каже Євген Рищук, у нього була інформація, що російська влада пообіцяла родичам загиблих виплатити по мільйону рублів за кожного. Але окупанти зробили все, щоб не виплачувати ці гроші.

"Всім, хто потонув, видавали свідоцтва про смерть, де причиною були вказані проблеми з серцем, серцева недостатність чи інфаркт. Людей, у свідоцтвах яких було вказано, що загинула через утоплення, були одиниці", — каже Рищук.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби понад 20 населених пунктів

За даними Генштабу ЗСУ, на Херсонському напрямку упродовж доби російські війська завдали авіаудару по Одрадокам'янці. Також з артилерії обстріляли понад 20 населених пунктів. Серед них — Качкарівку, Республіканець, Зміївку, Берислав, Молодіжне та Херсон.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Внаслідок обстрілу Станіслава на Херсонщині поранений чоловік

Російські війська обстріляли Станіслав, пошкоджені щонайменше чотири оселі. Поранення отримав 40-річний чоловік, на місці працюють екстрені служби. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Через дефіцит медперсоналу у Каховці російські окупанти завезли лікарів з Санкт-Петербурга

На тимчасово окупованій території Херсонщини місцеві лікарі відмовляються співпрацювати з російськими окупантами. Тому росіяни завозять своїх лікарів для ліквідації дефіциту медичного персоналу, повідомив Центр національного спротиву.

За його даними, до Каховки прибули російські лікарі з однієї з лікарень Санкт-Петербурга. Вони отримують надбавку за роботу в зонах воєнних дій, й до цього ці лікарі працювали в окупованій Сирії.

У Херсоні відкрили центри тимчасового прихистку людей, які постраждали від підтоплення

У Херсоні для людей, оселі яких постраждали від підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС та російських обстрілів облаштували тимчасовий прихисток.

Про це у Telegram повідомив керівник Херсонської ОВА Роман Мрочко.

За його даними, умовний прихисток люди отримають у школі та гуртожитку Херсона. Простір однієї зі шкіл у Шуменському мікрорайоні облаштували всім необхідним.

Поранений в Херсоні іноземний волонтер, чергова атака по лікарні. 527 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Спальня кімната в одному з тимчасових прихистків, 4 серпня 2023 року Фото: Роман Мрочко/Telegram

Також, для гуртожитку також у рамках співпраці встановлена побутова техніка та обладнаний навчальний клас, який забезпечили моноблоками, принтером, роутерами. Тут мешканці зможуть отримувати інформаційні послуги, дистанційну освіту та спілкуватися з близькими, повідомив Мрочко.

У Херсоні погасили марку "Винищувачі зла"

У Херсоні погасили марку "Винищувачі зла". Поштовий випуск присвячений бойовим літакам-винищувачам F-16. Відсьогодні її можна придбати у відділеннях Укрпошти.

Поранений в Херсоні іноземний волонтер, чергова атака по лікарні. 527 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Конверт з маркою "Винищувачі зла", 4 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Армія РФ вдарила з авіації по Одрадокамʼянці, поранений чоловік

Близько 10:00 російські війська скинули керовані авіабомби на Одрадокамʼянку на Херсонщині. Пошкоджені житлові будинки. Поранений 50-річний чоловік. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Херсонська область - повітряна тривога!

Наслідки ранкових обстрілів Херсона

Діра в будівлі ККЗ "Ювілейний", зруйноване приміщення паталогоанатомічного відділення лікарні, вибиті вікна та двері, пошкодження конструкцій торговельного центру. Такі наслідки нічного обстрілу російськими військами у Херсоні.

Допомагав військовим РФ в окупованому селі на Херсонщині. У пособництві підозрюють місцевого жителя

Прокуратура підозрює у пособництві державі-агресору жителя Білозерської громади на Херсонщині, який добровільно допомагав російським окупантам. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, під час тимчасової окупації Херсонського району підозрюваний передавав російським військовим продукти та побутові речі. За це він отримував паливно-мастильні матеріали.

Також у власному магазині торгував за рублі, таким чином сприяв впровадженню так званої "рубльової зони". Ще організовував збір грошей та харчі з місцевих жителів, йдеться у повідомленні.

у Херсоні попрощались з лікарем Дмитром Білим, який загинув внаслідок російських обстрілів однієї з лікарень

Сьогодні у Херсоні попрощались з лікарем Дмитром Білим. Він загинув 1 серпня внаслідок російських обстрілів однієї з лікарень.

"Ми сьогодні прощаємося з нашим юним молодим лікарем, який прийшов до колективу 1 серпня і був вбитий в перший день своєї роботи, Дмитро був дуже гарною світлою людиною, сповнений планів розвиватися в професії, рятувати людей. Але життя молодого лікаря обірвалося", - розповіла Суспільному генеральна директорка лікарні імені Карабелеша Алла Малицька

Поранений в Херсоні іноземний волонтер, чергова атака по лікарні. 527 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Лікар Дмитро Білий, який загинув внаслідок російський обстрілів Фото: Суспільне Херсон

На Херсонщині три релігійні об'єднання обрали Православну церкву України

На Херсонщині три релігійних об’єднання перейшли до Православної церкви України: Святої Трійці в Осокорівці, Іоана Предтечі у Миролюбівці та Різдва Богородиці в Антонівці. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні потрібна кров для поранених внаслідок російських обстрілів

У Херсоні потрібні донори усіх груп крові для поранених внаслідок російських обстрілів людей. Про це в телеефірі марафону "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

Керівник пресофісу просить слідкувати за повідомленнями Центру служби крові, який щодня публікує інформацію, які саме групи потрібні найбільше.

"Щодо самих лікарень, то вони забезпечені повністю і медпрепаратами, і обладнанням. Завдяки владі, волонтерам і міжнародним фондам у лікарнях є все необхідне, включно з альтернативними елементами живлення на випадок відсутності електрики, щоб могли продовжувати працювати", говорить Толоконніков

Херсонська область - повітряна тривога!

Армія РФ вночі обстріляла патологоанатомічне відділення однієї з лікарень Херсона

В ніч на 4 серпня військові РФ влучили у господарську будівлю патологоанатомічного відділення однієї із лікарень та будівлю котельні, повідомив в Telegram керівник МВА Мрочко.

По Херсонщині армія РФ випустила 241 снаряд за добу: поранені дев'ять людей

Упродовж минулої доби російські війська 53 рази обстріляли Херсонську область. Випустили 241 снаряд по області, 42 - по Херсону. Поцілили у житлові квартали, територію та будівлю церкви, парку, будівлю релігійного закладу, кінотеатру, об'єкт інфраструктури, торговельний центр, територію лікарні та будівлі пенітенціарної установи у Херсоні. Дев'ятеро людей поранені.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 6 ранку

Протягом минулої доби армія РФ завдала авіаційного удару в районі Одрадокам'янки на Херсонщині. Під вогнем з артилерії перебували понад 20 населених пунктів, зокрема, Херсон, Берислав, Шевченківка, Республіканець, Садове та Дніпровське, повідомляє у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

На початок