Охочих стало більше: як проходить запис на посмертне донорство на Рівненщині

Охочих стало більше: як проходить запис на посмертне донорство на Рівненщині

Ексклюзивно
Посмертне донорство
. Фото: Суспільне Рівне

На Рівненщині станом на початок серпня 2023 року на посмертне донорство підписали згоду 11 людей. Про це повідомив лікар трансплант-координатор Сергій Чепура у коментарі для Суспільного. Така цифра удвічі більша, ніж була місяць тому.

Сергій Чепура зазначив, що після розповіді Суспільного 29 червня про посмертне донорство, згоду підписали шестеро людей.

"Деякі люди думають, що коли вони підпишуть згоду, то наступного дня у них уже забиратимуть [органи — ред.]. Можливо, не усвідомлюють, що це відбувається тоді, коли настає смерть мозку", — додав лікар.

Депутат Рівненської міської ради Святослав Клічук — один з донорів, які нещодавно підписали згоду:

"Свого часу чув, що хворі українці мусять їздити до Білорусі, адже там трансплантація була більш розвинена. Потім в Україні прийняли відповідний закон, процес пішов і треба йому якось допомогти. У Facebook побачив допис знайомої, що вона написала таку заяву. Запитав, як це робиться, виявилося не складно. Телефонуєш спеціальному лікарю, підходиш, заповнюєш заяву і все".

Чоловік каже, що якраз тоді прочитав, що дівчинці шести років пересадили серце і все пройшло добре:

"Для донора такий крок нічого не коштує, а комусь може допомогти. Єдине, в чому сумнівався, якщо на випадок чого, чи ці всі процеси не завдадуть клопотів моїм рідним. Але дружина підтримала, тому я це зробив".

Святослав Клічук розказав, що розповідає про процедуру тим, хто сам хоче:

"Після мого допису [у Facebook — ред.] кілька людей написали, що теж про подібний крок думали, то я їм просто розповідаю як".

Як стати посмертним донором

Підписати згоду на посмертне донорство можна у Центральній міській лікарні Рівного, там працює єдиний в області центр трансплант-координації. Для цього потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код, після чого дані вносяться до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Серед протипоказань для трансплантації органів:

  • онкологія;
  • вірусні захворювання;
  • вірусні гепатити.

Якщо людина прижиттєво погодилась на донорство органів, у разі смерті рідні не можуть змінити її рішення. Водночас сам донор може в будь-який момент скасувати згоду або укласти нову, а також обрати когось з родичів чи близьких як представника її волі після смерті.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок