"Камера коштує від 4 до 14 тисяч грн" — Мінюст про дохід від платних послуг в СІЗО

"Камера коштує від 4 до 14 тисяч грн" — Мінюст про дохід від платних послуг в СІЗО

Кухня у платній камері з підвищеним комфортом у Львівському СІЗО
Кухня у платній камері з підвищеним комфортом у Львівському СІЗО, 29 травня 2020. Фото УНІАН

У травні 2020-го Міністерство юстиції запровадило проєкт платних послуг у слідчих ізоляторах. За два роки так зібрали 21 мільйон гривень до спецфонду, звідки СІЗО використовують гроші на ремонт безкоштовних камер, говорить заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька. Про можливість онлайн-бронювання місць в ізоляторах, ціни на камери підвищеного комфорту та умови в СІЗО — Висоцька розповіла Українському Радіо.

Про економіку платних послуг в СІЗО

Проєкт платних послуг в слідчих ізоляторах наповнив бюджет за два роки на 21 мільйон гривень. Люди, які не отримали вирок суду, можуть перебувати в ізоляторі доволі тривалий час. СІЗО зазвичай дуже зношені, бо розташовані в старовинних будівлях, переповнені, мають погані та неналежні умови. На в'язничну систему кошти виділяються за залишковим принципом, особливо що стосується капітального ремонту.

Проєкт платних послуг не вирішує цієї проблеми системно, але допомагає людям, які можуть дозволити собі цю послугу. Вони не вступають в корупційні зв'язки з адміністрацією СІЗО, щоб поліпшити перебування до рішення суду. Таким чином наповнюється спецфонд і СІЗО витрачає ці гроші на ремонт безкоштовних камер.

Про платні камери

Платна кімната покращеного побуту містить невеликий обсяг побутової техніки: чайник, холодильник, мікрохвильову піч. Ціни коливаються від 4 тисяч до 14 тисяч гривень на місяць. Київ тут є найдорожчим.

За цю послугу може заплатити й третя особа. Головне знати за кого, щоб ідентифікувати ізолятор і прізвище ув'язненого. Якщо заплатити захоче сам ув'язнений, він може скласти заяву.

Платна камера з підвищеним комфортом у Харківському СІЗО, 10 червня 2020
Платна камера з підвищеним комфортом у Харківському СІЗО, 10 червня 2020. Фото Андрій Марієнко / УНІАН

Платні камери популярні. В Київському слідчому ізоляторі минулого тижня не було жодного вільного місця. А їх є майже 50. Нам потрібно розширювати платні камери.

Щодо бронювання, це теж є певною цифровізацією і відмовою від корупції.

Про умови в СІЗО

Криміногенна ситуація з війною не погіршилася, але місця в СІЗО переповнені, бо ми залежні від рішень суду, які могли б розвантажити ізолятори.

Що стосується виконання покарання, воно має відбуватися в тих умовах і відповідно до режимів, які обирає суд при призначенні покарання. Ізолятори є однозначно гіршими, бо судові процеси лише тривають, а ми вже поміщаємо людину в нестерпні умови. Тому ми й зупинилися саме на покращенні умов в СІЗО.

При впровадженні проєкту платних послуг надихалися американськими приватними в'язницями. Європейські партнери оцінили ініціативу. Це був своєрідний синтез, який вирішує наші проблеми: а це і низьке фінансування, і погані умови в СІЗО, і корупція. Керівник СІЗО розподіляє по камерах 2,5 тисячі людей. Є серед поганих камер трошки кращі, а трошки гірші.

Робляться платні камери мінімум на дві людини, бо є проблема із місцями. Старі ізолятори не пристосовані до сучасних вимог, має бути нове будівництво: невелика камера на 3-4 особи. Адвокатська спільнота знає про цей проєкт і користується цим. Вони знайдуть, як це оплатити.

На початок