По тобі стріляють, а тобі треба все спакувати і знятися: як ЗСУ тримають оборону

По тобі стріляють, а тобі треба все спакувати і знятися: як ЗСУ тримають оборону

По тобі стріляють, а тобі треба все спакувати і знятися: як ЗСУ тримають оборону
. Суспільне: Черкаси

За останню добу російські військові здійснили 102 обстріли та випустили 498 снарядів по Луганщині, інформує начальник Луганської ОВА Артем Лисогор. За словами старшого навідника ДШВ Сокола, російські війська тиснуть в районі Новоселівського та Кремінної. ЗСУ тримають оборону та міняють місця дислокації своїх сил.

У темряві та у перерві між щільними обстрілами. Десантники-штурмовики "знімаються" із закріпленої позиції. Поряд, пояснюють військові, ворог прорвав лінію оборони. Лише з налобними ліхтарями хлопці вантажать у газони гармати. Для ворога озброєння — завжди важлива ціль, додають військові. Тому рухаються у цілковитій темряві.

Під світанок — термінові збори. Мають всього кілька хвилин. І так щоразу — обмаль часу, розповів старший навідник із позивним "Червоний":

"По-різному, але в загальному, якщо зніматися з позиції, то це десь упродовж кількох годин, щоб все зібрати, відбити міномети, завантажити все БК в «шишарі». І, відповідно, покинути місце. Це може бути година, це може бути півтори".

ЗСУ тримають оборону — репортаж із передової
Суспільне: Черкаси

Попри всю небезпеку, хлопці доглядають за озброєнням, пояснив навідник Червоний.

"У простонародді називається «банник». Це ним міномети чистять за допомогою соляри і одного солдата", — пояснив.

По тобі стріляють, а тобі треба все спакувати і швидко знятися: як ЗСУ тримають оборону
Суспільне: Черкаси

Такі термінові переїзди для військових у гарячих точках — звична справа, пояснив старший навідник з позивним "Сокіл".

"Марік сидить, і я сиджу. І я так сиджу, і ногу — хоп, і прибираю. І виходить, що осколок тут тук, і туди. Ми один на одного", — пригадав Сокіл

На війну він пішов у 19 років, останні шість, працює у найгарячіших точках. Інколи зніматися з позиції вночі навіть безпечніше ніж вдень.

"Це все робиться під обстрілами. По тобі стріляють і тобі треба все це спаковувати і швидко знятися з позиції. Це дуже погані умови", — пояснив Сокіл.

По тобі стріляють, а тобі треба все спакувати і швидко знятися: як ЗСУ тримають оборону
Суспільне: Черкаси

Міняти місця дислокації – надважливо, пояснив артилерист Гера. Бо як тільки ворог помічає з неба позицію – вона перетворюється на мішень.

"Ти можеш наступного разу зробити один вистріл, а тобі прийде одразу пачка «Градів». Таке може прилетіти. Літають, дуже багато літають".

Все життя кожного військового вміщується у звичайний рюкзак, додав командир гармати Акім. І щоразу хлопці лишають частину продуктів та необхідного цивільним, які живуть на лінії зіткнення.

"Люди живуть тут у важких умовах, незвичних. У них немає навіть світла. У магазині все дороге, на жаль. Тому що тут ми — військові".

Свою нову вогневу позицію військові дізнаються уже в дорозі, доти – це таємниця. Єдине, що тут колективно не приховують – мотивацію. Вона майже у всіх одна, пояснив Сокіл.

"Я стою за свою дружину, за свою дитину, за батьків. Я стою за свою землю".

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок