Лукашенко заявив, що пожартував про плани "Вагнера" піти "на екскурсію" до Польщі

Лукашенко заявив, що пожартував про плани "Вагнера" піти "на екскурсію" до Польщі

Лукашенко
. Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час Євразійського економічного форуму, 24 травня 2023 року, фото: AP

Невизнаний низкою держав президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що "пожартував" про наміри "вагнерівців" поїхати "на екскурсію до Варшави і Жешува".

Про це повідомляє Белта.

"Я пожартував, що "вагнерівці" між собою шушукаються: на екскурсію до Жешува сходимо. Чому? Тому що техніка та озброєння йшли з Жешува туди, де під Бахмутом воювали ці "вагнерівці". Там загинули тисячі їхніх хлопців. Це їм не пробачать. Нехай ще скажуть (польська влада, — ред.) білорусам і мені дякую за те, що ми запросили до себе цих бійців. А це не одна тисяча", — сказав Лукашенко.

Він не назвав кількість "вагенрівців" у Білорусі, але заявив, що "сьогодні у них під контролем понад 30 тисяч осіб".

"Це хлопці, заряджені на війну, скривджені.Багато покалічених, загиблих. Вони, що, пробачать? Не пробачать.Тому нехай моляться, що ми тримаємо їх, ще якось забезпечуємо. Інакше вони без нас би просочилися туди і вломили б так цьому Жешуву та Варшаві, що мало б не здалося. Тому мені дорікати не треба, а хай скажуть дякую”, — заявив Лукашенко.

Він також заявив, що Білорусі "тисячу років не потрібен Сувальський коридор".

Сувальський коридор — ділянка суходолу вздовж кордону між Литвою та Польщею завдовжки близько сотні кілометрів, що відділяє Калінінградську область Росії від Білорусі. У Північноатлантичному альянсі вважають, що цей регіон, вразливий для нападу російських військових, є однією із потенційно найбільш гарячих точок у Європі.

23 липня президент Білорусі заявив, що найманці ПВК "Вагнер" хочуть на "екскурсію до Варшави та Жешува".

29 липня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час візиту на військове підприємство у місті Глівіце заявив, що близько сотні найманців із приватної військової компанії "Вагнер" вирушила в напрямку кордону з Польщею на межі з Литвою, де пролягає так званий Сувальський коридор.

Що відомо про переміщення "вагнерівців" до Білорусі

Після невдалого заколоту ПВК "Вагнер" 23-24 червня 2023 року в Росії, між ватажком "вагнерівців" Євгеном Пригожиним та невизнаним президентом Білорусі Олександром Лукашенком була домовленість про переміщення найманців на територію РБ.

За даними Державної прикордонної служби України, 15 липня велика колона "вагнерівців" прибула до Білорусі.

Речник ДПСУ Андрій Демченко вказав, що "вагнерівців" у Білорусі можуть використати для провокацій. Лукашенко заявляв, що найманці ПВК "Вагнер" хочуть на "екскурсію до Варшави та Жешува".

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що група досвідчених у боях і добре навчених солдатів, а такими є найманці "Вагнера", яка нараховує можливо кілька тисяч солдатів, завжди становить потенційну небезпеку.

23 липня президент Білорусі Олександр заявив, що найманці ПВК "Вагнер", які зараз дислокуються в Білорусі, "напрягають" його і хочуть на "екскурсію у Варшаву і Жешув".

28 липня стало відомо, що до Білорусі прибула 13-та колона "вагнерівців"у ній понад 80 машин.

На початок