“Як в Бейруті – не буде”. Начальник порту на Одещині запевнив, що аміачна селітра не вибухне

“Як в Бейруті – не буде”. Начальник порту на Одещині запевнив, що аміачна селітра не вибухне

“Як в Бейруті – не буде”. Начальник порту на Одещині запевнив, що аміачна селітра не вибухне
. Facebook / Denis Shkarovsky

9,6 тонн аміачної селітри доставили до морського торговельного порту в місті Южне на замовлення фермерів. Це “звичайна” практика, а хімікати здетонувати не можуть, розповів Суспільному начальник адміністрації “Південного” Максим Широков.

За його словами, фермери, які використовують нітрат амонію як добриво, замовляють речовину з-за кордону. До порту “Південний” її регулярно привозять “у дуже великій кількості”. Селітру зберігають або на складах, або безпосередньо на причалах. Однак в обох випадках слідкують за дотриманням всіх норм та правил, запевнив Широков.

“У нас в порту є ряд селітрових компаній, які самостійно виконують свою діяльність. Вони приймають різні вантажі, як небезпечні, так і безпечні. Одна з компаній 30 червня, 22 та 27 липня відвантажила аміачну селітру в біг-бегах М'який контейнер, промислова тара, вироблена з гнучкого матеріалу і призначена для перевезення та зберігання різного роду вантажів і матеріалів, що мають сипучу консистенцію.по 600 тонн. Цю селітру імпортували з Турції та Болгарії у якості добрива для фермерів”, – пояснив керівник порту.

Він додав, що власник вантажу та постачальник амонію "мають на руках всі необхідні сертифікати", які підтверджують, що ця селітра не може здетонувати. Також Широков наголосив, що наразі селітру поступово вивозять з порту.

“Як в Бейруті – не буде”. Начальник порту на Одещині запевнив, що аміачна селітра не здетонує
“Як в Бейруті – не буде”. Начальник порту на Одещині запевнив, що аміачна селітра не здетонує. Facebook / Denis Shkarovsky

“Її перевозять на склади трейдерів. А вони вже продаватимуть цю селітру. І вивозять її також абсолютно безпечно, згідно з усіма міжнародними та європейськими практиками. Виключена будь-яка ймовірність того, що ця селітра, боронь Боже, вибухне, або що буде те, що було в Бейруті”, – розповів начальник адміністрації “Південного”.

На його думку, подібний вантаж не менш небезпечний, ніж вугілля. Ба більше, перед відвантаженням в порту перевіряють всю необхідну документацію, додав Широков.

Раніше в Адміністрації морських портів України повідомили, що на території морського порту "Південний", що в місті Южне в Одеській області, зберігають 9 тисяч 6 тонн аміачної селітри.

Там зазначили, що хімікати зберігають на першому та другому причалах порту “згідно всіх норм та стандартів”. Уся селітра розфасована в біг-бегиМ'який контейнер, промислова тара, вироблена з гнучкого матеріалу і призначена для перевезення та зберігання різного роду вантажів і матеріалів, що мають сипучу консистенцію., а працівники порту дотримуються "відповідних технологічних вимог", розповіли в пресслужбі.

Нагадаємо, раніше адвокат Денис Шкаровський на своїй сторінці в Facebook повідомив, що в порту "Південний" зберігають щонайменше 10 тисяч тонн амонію. Це приблизно в 4 рази перевищує кількість хімікатів, що вибухнули в Бейруті, повідомив юрист.

Що відомо

  • Вибух в столиці Лівану Бейруті пролунав 4 серпня о шостій вечора за місцевим часом. Вибухова хвиля поширилася на центр міста й передмістя, пошкодивши будівлі та машини в радіусі десяти кілометрів.
  • У Геологічній службі США повідомили, що він був таким потужним, що спричинив сейсмічні хвилі, еквівалентні землетрусу магнітудою в 3,3 бала.
  • Учені з британського Шеффілдського університету проаналізували відео вибуху, і сказали, що його сила дорівнює 10% потужності ядерного вибуху в японському місті Хіросіма наприкінці Другої світової війни.
  • Загинули 135 осіб, кількість загиблих зростає. Понад п'ять тисяч мешканців зазнали поранень. Уряд Лівану оголосив у столиці надзвичайний стан на два тижні.
  • Представники Вищої ради оборони Лівану заявили, що в порту Бейрута вибухнули 2750 тонн конфіскованої аміачної селітри, яка зберігалася на складі неналежним чином. Вантаж з хімічною речовиною конфіскували у 2014 році з судна Rhosus, який належав російському бізнесмену Ігорю Гречушкіну.
  • У МЗС заявили, що громадяни України не постраждали внаслідок вибуху в Лівані.
  • Посол України в Лівані Ігор Осташ розповів Суспільному, що кілька українців травмувалися через розбиті шибки, однак до лікарні нікого не відправляли.
  • Кораблі, що прибули у Бейрут з Маріуполя та були пошкоджені під час вибуху, Україні не належать. Українців серед загиблих немає.
На початок