У Черкасах провели одразу дві унікальні операції на серці

У Черкасах провели одразу дві унікальні операції на серці

У Черкасах провели одразу дві унікальні операції на серці
. Фото з фейсбуку Черкаського обласного кардіологічного центру

У Черкаському кардіологічному центрі провели одразу дві операції із транскатетерної трансплантації клапана (TAVI). Це найсучасніша методика із заміни клапана на штучний, яка відбувається без розрізу грудини та зупинки серця, розповів завідувач відділення серцево-судинної хірургії Олега Журби.

Обом пацієнткам по 75 років.

"Операція TAVI тривала близько години, тоді як на відкритому серці подібні втручання відбуваються орієнтовно шість годин. Клапани для них забезпечила держава", — розповів Олег Журба.

З його слів, одна з пацієнток — Надія Павлівна потрапила у кардіологічний центр із діагнозом стеноз III ступеня. Перші проблеми із серцем у неї діагностували у 2017-му та впродовж цих років у неї була задишка. Погодитися на операцію переконали діти:

"Після операції, коли вийшла з наркозу, відчула, що можу дихати. Зникло ускладнене дихання. Колектив кардіоцентру дуже чуйний до пацієнтів — всі молоді, усміхнені, фахові медики. Дякую за турботливе ставлення", — розповіла пані Надія.

Інша пацієнтка, Світлана Іванівна, сім років тому вже мала операцію на серці — їй почистили клапан від кальцинозу в іншому медичному закладі. Проте через кілька років проблема із серцем повернулася.

"До операції я могла пройти метрів 30-50. І все, я сідала, тому що не могла дихати, були болі. Після операції починаю входити в ритм життя здорової людини. Все це завдяки золотим рукам наших медиків", — пояснила пані Світлана.

Що таке Операція TAVI

Це операція із заміни клапана серця на штучний, який зможе і далі дозволяти серцю працювати. Її роблять при стенозі. Є люди, які з таким клапаном живуть по 40 років. Заміна аортального клапана, заміна мітрального клапана — це технічно складна хірургічна кардіологічна операція.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок