Обстріли Токарівки та Комишан, очікуваний врожай кавунів. 518 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Токарівки та Комишан, очікуваний врожай кавунів. 518 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Херсон, зупинка громадського транспорту
. Херсон, чоловік на зупинці громадського транспорту, 24 липня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

518 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС, та відбудовують звільнені населені пункти у рамках програми "Пліч-о-пліч".

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 25 липня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп з негативним резус-фактором

На 27 липня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів. Кров необхідна важкохворим та пораненим внаслідок обстрілів місцевим жителям. Особлива потреба — у донорах усіх груп з негативним резус-фактором. Кров здавати з 8 до 13 години за адресою: Миколаївське шосе, 7.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині зросла кількість заяв на огляд зруйнованого майна: у 90% жителів сіл немає документів на право власності

На Херсонщині зросла кількість заяв на обстеження та надання компенсації за пошкоджене житло внаслідок підриву армією РФ Каховської ГЕС та російських обстрілів. Через те, що у 90 відсотків заявників з сіл немає документів на право власності, на місце роботи комісій виїжджатимуть нотаріус або юрист. Про це заявив в телемарафоні "Суспільне. Спротив" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

Толоконніков каже, станом на 26 липня комісія з обстеження та надання компенсації за пошкоджене житло заактувала понад 1500 заяв. Існує проблема, що в 90 відсотків постраждалих в селах не готові документи на право власності. Тому за дорученням голови ОВА Олександра Прокудіна нотаріус або юрист будуть виїздити на місце роботи комісії, щоб прискорити цей процес. І додав, що більшість із 1500 складених актів стосуються херсонського району Корабел, бо там в людей є усі документи.

"Люди залишають заявки, комісія виїжджає на місце, фіксує пошкодження і видає акт — що саме пошкоджено. З тієї суми, яку пропонує комісія, люди можуть подавати на єВідновлення, якщо сума збитків до 200 тисяч грн. Або на капітальний ремонт і на більшу компенсацію, якщо будівля постраждала. Коли будинок зовсім зруйнований, сума буде інакша. Люди можуть отримати гроші, закупити матеріали або перерахувати одразу на будівельну компанію, ліцензовану міністерством і займатися саме відбудовою", — розповів Толоконніков.

Щодо прогнозів на відбудову осель на лівобережжі після деокупації, Олександр Толоконніков сказав, що влада розраховує не лише на єВідновлення. Він додав, що вся країна дуже допомагає Херсонщині. Зокрема, в рамках програми "Пліч-о-пліч". До відбудови деокупованої частини регіону долучились 15 регіонів, які почали лагодити оселі у 26 населених пунктах. У 150 будинках закінчили ремонт — вставили вікна, полагодили дахи, каже керівник пресофісу ОВА.

Армія РФ завдала авіаударів по Зміївці

Російська армія завдала авіаударів по Зміївці Херсонської області. Влучили у фермерське господарство та приміщення шкільного спортзалу. Загиблих та поранених немає, повідомила у Telegram ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонський геріатричний центр отримав від благодійників нову автівку швидкої допомоги

Геріатричний центр Херсона отримав нову автівку швидкої допомоги. Медзаклад опікується літніми людьми, більшість з яких - маломобільні та мають важкі хронічні хвороби. Медичному закладу транспорт передав благодійний фонд "Банк добра", повідомила у Telegram ОВА.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби шість населених пунктів

На Херсонському напрямку протягом доби військові РФ завдали авіаудару по Антонівці. З артилерії обстріляли Дудчани, Берислав, Козацьке, Молодіжне, Антонівку та Кізомис, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

Ймовірний обстріл Бериславського району

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади, повідомив керівник РВА Літвінов. Він закликав жителів перебувати в укриттях.

Херсонська область - повітряна тривога!

З Веселого на Херсонщині евакуювали мати та 3-річного сина

Сьогодні до Берислава поліцейські евакуювали жительку Веселого Новокаховської громади та 3-річного сина. Далі працівники КП "Автоцентр" доправили їх до Кривого Рогу, повідомила у Telegram Новокаховська МВА.

У Херсоні судитимуть за колабораціонізм колишнього заступника начальника виправної колонії №90

У Херсоні судитимуть за колабораціонізм колишнього заступника начальника Північної виправної колонії №90. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

За даними слідства, обвинувачений у травні 2022 року обійняв посаду "заступника начальника" в так званому "Управлінні служби виконання покарань Херсонщини", який входив до складу "Федеральної служби виконання покарань".

На псевдопосаді він виконував рішення армії РФ, підтримував тимчасову окупацію Херсонщини. Правоохоронці викрили чоловіка у Херсоні під час проведення стабілізаційних заходів. Наразі обвинувачений перебуває під вартою, де очікуватиме на вирок суду, повідомила у Telegram Прокуратура Херсонської області.

У Посад-Покровському погасили фінальну марку з серії "Сили Безпеки та Оборони України", присвячену СБУ

У Посад-Покровському погасили фінальну марку з серії "Сили Безпеки та Оборони України", присвячену Службі Безпеки України. Її автор - заслужений художник України Олександр Охапкін. Тираж — понад мільйон примірників.

Обстріли Токарівки та Комишан, очікуваний врожай кавунів. 518 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Посад-Покровське. Спецпризначенці на погашенні марки "Сили Безпеки та Оборони півдня", 26 липня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

На марках зображені фото співробітників СБУ, які боронять українську землю. Погашення відбулось по всій країні о 13:00 у відділеннях Укрпошти.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

У Херсоні перейменували школу імені Потьомкіна

У Херсоні змінили назву школі. В рамках політики дерусифікації перейменували "Загальноосвітню школу – колегіум" № 51 імені Потьомкіна. Тепер називається Херсонський ліцей № 51 Херсонської міської ради.

Відповідне розпорядження підписав керівник Херсонської МВА Роман Мрочко.

Також Антонівський ясла-садок № 4 комбінованого типу з логопедичними групами змінив назву на Антонівський заклад дошкільної освіти № 4 комбінованого типу.

Двом так званим "членам ТВК" оголосили підозру за участь в організації псевдореферендуму на Херсонщині

За участь в організації та проведенні псевдореферендуму на Херсонщині правоохоронці оголоси підозру двом так званим "членам територіальної виборчої комісії". Про це в Telegram повідомила прокуратура Херсонської області.

За даними прокуратури, двоє жителів Херсонщини активно співпрацювати з російськими окупантами, організували псевдореферендум у Новорайській та Тягинській громадах, видавали людям "бюлетені", допомагали заповнювати та вели облік, хто проголосував.

Учасники руху спротиву доказують, що Скадовськ, Генічеськ та Новотроїцьке - Україна

Учасники руху "Жовта стрічка" малюють графіті та розповсюджують листівки з літерою "Ї" на Херсонщині. Таким чином виражають спротив російській окупаційній владі у Скадовську, Генічеську та Новотроїцькому.

.

На Херсонщині 28 липня погіршиться погода

На Херсонщині з 28 липня очікується погіршення погодних умов. Зниження температури, дощі, грози, пориви вітру до 30 м/с. Що може призвести до порушення електропостачання, руху транспорту та роботи комунальних служб. Про це у Facebook повідомив Херсонський центр з гідрометеорології.

Місцеперебування 731 людини, яких викрали військові РФ на Херсонщині, й досі невідоме — прокуратура

Правоохоронні органи намагаються встановити місцеперебування 731 людини, яких російські окупанти викрали на Херсонщині. Серед них — голови міських рад, старости, депутати, правоохоронці та інші. Про це в коментарі Суспільному повідомила прессекретарка Херсонської обласної прокуратури Анастасія Весіловська.

"В період російської агресії правоохоронними органами Херсонщини зафіксовані численні факти викрадення або зникнення громадських активістів, волонтерів, журналістів, представників місцевої влади та інших цивільних осіб в окупованих населених пунктах — це понад 1500 людей", — сказала Весіловська.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні заживили ще 100 споживачів електроенергії

У Херсоні заживили ще майже 100 споживачів, яких відключили через підтоплення. Нині у місті без електропостачання залишається 11,6 тисячі споживачів, повідомило у Telegram Міненерго.

Український бренд відтворив на нашивці вишивку з викраденої військами РФ картини з Херсонського музею

Український бренд "Dodo Socks" розробив дизайн нашивки-вишивки на основі викраденої з Херсонського художнього музею російськими окупантами картини Михайла Брянського "Портрет дівчини у вишиваній сукні". Нашивку розробили у колаборації з музеєм, повідомив бренд на сторінці у Facebook.

Обстріли Токарівки та Комишан, очікуваний врожай кавунів. 518 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Нашивка від українського бренду, картина Михайла Брянського "Портрет дівчини у вишиваній сукні" Фото: Херсонський художній музей/Facebook

Компанія створила колекцію патчів з вишивками усіх регіонів Україні, але у процесі пошуку "херсонського" візерунку не могла знайти автентичні орнаменти регіону.

Їх увагу привернула історія картини "Портрет дівчини у вишиваній сукні" Михайла Брянського, яку російські окупанти викрали з Херсонського художнього музею на початку листопада 2022 р.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Внаслідок обстрілу Антонівки загинула жінка, поранений чоловік

За фактом обстрілу Антонівки та смерті жінки і поранення чоловіка прокуратура розпочала досудове розслідування. Відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, повідомила у Telegram Херсонська обласна прокуратура.

За добу територію Херсонської громади військові РФ обстріляли 17 разів

Військові РФ за добу 17 разів обстріляли територію Херсонської громади, використали для цього 95 снарядів. Про це в Telegram повідомила МВА.

Ураження зафіксували в Наддніпрянському, Антонівці, Херсоні, Комишанах, Садовому та Молодіжному. Внаслідок обстрілів одна людина загинула, двоє поранених, йдеться в повідомленні.

Російська авіація випустила чотири керовані авіабомби по Бериславському району — Гуменюк

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк у телемарафоні "Суспільне. Спротив" повідомила, що минулої доби російська армія випустила чотири керовані авіаційні бомби по Бериславщині. "Вони продовжують нищити практично зруйнований термінал у селищі Козацькому. Також атакували одним КАБом напрямок Антонівського мосту — там, де побоюються просування Сил оборони", — сказала Гуменюк. Також вона повідомила, що кількість артилерійських обстрілів значно знизилася порівняно з минулим тижнем, їх стало майже вдвічі менше. "Але там, де ворог влучав, є загиблі й травмовані. Цієї ночі в Антонівці поцілив у будинок літнього подружжя, де вбив жінку і поранив чоловіка. Такі атаки тривають щодня по всій території, не обирають об'єкти, а нищать усе", — сказала Гуменюк.

Російська армія випустила 300 снарядів по Херсонщині

Упродовж 25 липня армія РФ випустила 300 снарядів з різного виду озброєння по території Херсонської області. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Загалом за добу військові РФ 55 разів обстріляли Херсонщину. Влучили у житлові квартали населених пунктів області та територію одного з сільськогосподарських підприємств в Каховському районі. Через російську збройну агресію двоє людей загинули, ще троє — поранені, йдеться в повідомленні.

Армія РФ обстріляла понад 30 населених пунктів на Херсонському та Запорізькому напрямках

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. З артилерії обстріляв понад 30 населених пунктів, повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 26 липня.

Зокрема під обстріли на Херсонщині потрапили Дудчани, Берислав, Козацьке, Молодіжне, Антонівка, Комишани, Кізомис та Станіслав, йдеться в повідомленні.

На початок