Підготували заклад до ремонту: 52 волонтери з Києва та Львова розчищають будинок культури після обстрілів на Херсонщині

Підготували заклад до ремонту: 52 волонтери з Києва та Львова розчищають будинок культури після обстрілів на Херсонщині

Ексклюзивно
Херсонщина, волонтери розчищають від завалів Калинівський будинок культури
. Херсонщина, Калинівський будинок культури, волонтери, які приїхали допомагати розчистити від завалів після обстрілів РФ та затоплення після підриву Каховської ГЕС. Фото: скрін з відео Катерини Андрійчук

52 волонтери з Києва та Львова розпочали відновлювати зруйнований обстрілами РФ та затоплений після їх підриву Каховської ГЕС, будинок культури у Калинівському Бериславського району. Заклад підготували до ремонту, прибирали два дні.

Будівельні рукавички, респіратори та мішки: волонтери розчищають від завалів і сміття Будинок культури. До повномасштабного вторгнення місцеві жителі проводили тут концерти, літературні вечори, діти займались вокалом. Зараз триповерхова будівля пошкоджена обстрілами і підтопленням через підрив російськими військовими Каховської ГЕС.

Волонтер Євгеній Братунь каже, що почали прибирати у будинку культури, який був 9 місяців в окупації і там жили російські військові.

"В будинку культури у росіян був міні штаб. Тут залишилось багато неприємних залишків від їх присутності. За два дні ми вичистили будинок культури. Зараз забиваємо всі вікна. Зробимо все, що від нас залежить", — говорить волонтер.

Підготували заклад до ремонту: 52 волонтери з Києва та Львова відновлюють будинок культури на Херсонщині
Херсонщина, Калинівський будинок культури, сміття, яке залишили російські військові. Фото: скрін з відео Катерини Андрійчук

Це ініціатива благодійної організації "Юрба". Як говорять волонтери, Калинівський Будинок культури обрали випадково. Про нього розповіли колеги, які після підриву російськими військовими Каховської ГЕС були у селі.

"Роботи досить багато, приміщення велике, але ми впораємося", — каже волонтерка Інна Крушевська.

Підготували заклад до ремонту: 52 волонтери з Києва та Львова відновлюють будинок культури на Херсонщині
Херсонщина, Калинівський будинок культури, залишки розбитих меблів та сміття, яке залишили російські військові. Фото: Катерина Андрійчук

За словами архітектора проєкту відновлення Анатолія Трощановського, будинок культури підготували до відбудови. Заклеїли вікна плівкою, закрили діри у стінах, винесли сміття і законсервували приміщення.

"Це робиться для легалізації простору. Важливо, щоб люди не виїжджали звідси, а залишалися тут. І навпаки організовано підвіз людей з міст, організовувалися такі літні резиденції ", — каже Трощановський.

Разом з волонтерами у Калинівське приїхали і митці зі Львова — бібліотекарі, архітектори, хореографи. Для дітей провели майстер-класи: малювали, співали, робили чайну церемонію.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок