Суд відправив під арешт нардепа від ОПЗЖ Пономарьова

Суд відправив під арешт нардепа від ОПЗЖ Пономарьова

Важливо
Суд відправив під арешт нардепа від ОПЗЖ Пономарьова
Нардеп від забороненої партії ОПЗЖ Олександр Пономарьов. Фото: Громадська приймальня Пономарьова

Печерський районний суд Києва сьогодні, 25 липня, обрав запобіжний захід народному депутату від забороненої проросійської партії "Опозиційна платформа за життя" Олександру Пономарьову, якого підозрюють у державній зраді. Суд призначив йому два місяці тримання під вартою без права внесення застави, нардеп це рішення оскаржуватиме.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

За даними СБУ, Пономарьов з початку повномасштабного вторгнення співпрацював з росіянами на тимчасово окупованій території Запорізької області. Після повернення до Києва Пономарьов продовжив координувати підприємства, які допомагають РФ у війні проти України.

На початку судового засідання захист нардепа клопотали про відвід судді Остапчук через упередженість в розгляді справи. За словами адвокатів, суддя дала захиснику лише годину на ознайомлення з матеріалами справи, тоді як адвокати просили більше — цим суддя порушила право на захист.

Прокурори це заперечили. На їхню думку, заява про відвід судді необґрунтована та є затягуванням справи.

Печерський райсуд відмовив у відводі судді Остапчук у справі нардепа Пономарьова.

Коментуючи журналістам свій арешт на два місяці, Олександр Пономарьов сказав, що вважає справу проти себе політичним замовленням, а рішення суду оскаржуватиме. Також він стверджував, що на тимчасово окупованій території Запорізької області він перебував у полоні, щодо нього вчиняли тортури. А коли йому вдалося втекти звідти, сам звернувся до СБУ.

"Це було непросто (втеча з тимчасово окупованої території Запорізької області — ред.) Якщо вас помістили в камеру, якщо щодо вас вчиняють фізичні, хімічні дії до стану, коли ви потрапляєте без свідомості в реанімацію, а потім вивезли уже з озброєною охороною, щоб я не мав свободи — як ви це назвете? Я сам прийшов (в СБУ — ред.) наприкінці лютого. Мені не хотілося, щоб залишилися питання без відповідей. Я відповідав на все, що мене запитували, як наслідок — я проходив поліграф", — сказав Олександр Пономарьов.

Що відомо про справу депутата Пономарьова

За матеріалами СБУ і ДБР підозру у державній зраді отримав чинний народний депутат України від забороненої проросійської партії ОПЗЖ, повідомила 24 липня пресслужба СБУ. У відомстві не назвали прізвища нардепа, однак Схеми з'ясували, що йдеться про народного депутата від забороненої ОПЗЖ Олександра Пономарьова.

За наявною інформацією, заводи депутата постачали паливно-мастильні матеріали для військової техніки РФ і надавали техніку для облаштування російських фортифікаційних споруд.

Печерський районний суд почав обирати запобіжний захід народному депутату забороненої партії ОПЗЖ Олександру Пономарьову в понеділок, 24 липня. Утім оголосив перерву у засіданні до 25 липня. Засідання перенесли у зв'язку з тим, що адвокатам Пономарьова знадобилося більше часу для ознайомлення з матеріалами справи. Суд виділив для цього годину, але захисники заявили, що цього часу недостатньо.

На початок