УЗА звернулася до Єврокомісії з проханням про збільшення експорту зерна альтернативними шляхами

УЗА звернулася до Єврокомісії з проханням про збільшення експорту зерна альтернативними шляхами

Зерно, пшениця
. Зерно. Фото ілюстративне: УНІАН

Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до виконавчого віцепрезидента, комісара з питань торгівлі Єврокомісії Валдіса Домбровскіса з пропозицією оптимізувати альтернативні маршрути експорту зерна з України до європейських портів з подальшим відвантаженням до третіх країн.

Про це повідомляє пресслужба Української зернової асоціації.

Зокрема, в УЗА пропонують Єврокомісії збільшити експорт "Шляхами солідарності" на 1-1,5 млн тонн на місяць, компенсувавши частину витрат європейських перевізників та портів, які здійснюють транзит українського зерна.

"У зв’язку зі зривом Чорноморської зернової ініціативи РФ, Україна зіткнулися з нагальною потребою додатково збільшити пропускну спроможність "Шляхів солідарності" приблизно на 1-1,5 млн т зерна на місяць. Це можна зробити за рахунок експорту зерна через порти країн Балтії (Клайпеда та інші), Німеччини (Росток, Гамбург), Нідерландів (Роттердам), Хорватії (Рієка), Італії (Трієст) та Словенії (Копер). Розвиток цих маршрутів активно підтримується Європейською комісією", — йдеться у повідомленні.

На думку українських аграріїв, це суттєво зменшить вартість перевезення збіжжя та дасть можливість фермерам беззбитково вивезти надлишки зерна до країн, які потребують українського зерна та стабілізувати глобальну продовольчу безпеку.

Асоціація також просить ЄС запровадити "зелені коридори" для української сільськогосподарської продукції до морських портів країн Балтії, Німеччини, Нідерландів, Хорватії, Італії та Словенії. Зокрема, аграрії пропонують перенести санітарний, фітосанітарний та ветеринарний контроль з пунктів пропуску на кордоні з Україною на територію країни призначення.

Крім цього, в УЗА просять запровадити субсидії від Єврокомісії для компенсації європейським перевізникам додаткових логістичних витрат на транзитні перевезення та часткової компенсації європейським портам так званих "портових витрат" на українське зерно.

В Асоціації нагадали, що у 2022 році Україна зібрала понад 73 млн тонн зернових та олійних культур, а експорт у сезоні 2022/2023 року становив близько 58 млн тонн. Понад 29 млн тонн зернових та олійних було експортовано українськими чорноморськими портами у межах "зернової угоди", понад 15 млн тонн — дунайськими портами й близько 14 млн тонн — залізницею та автотранспортом.

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження "зернової угоди" і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня. Це зокрема передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря.

В ООН підтвердили отримання від Москви повідомлення про припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Чорноморська ініціатива увійшла в історію як важливий дипломатичний успіх і пообіцяв обговорити продовження угоди з президентом РФ.

Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн назвала цинічним кроком вихід Росії з "зернової угоди".

Президент Володимир Зеленський наголосив, що своїми діями РФ зриває домовленості з Туреччиною та ООН. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю CBS заявив, що вихід Росії із зернової угоди призведе до зростання світових цін на агропродукцію та загрожуватиме голодом населенню багатьох країн світу.

Згодом Зеленський повідомив, що направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу "зернової угоди" або її аналога в тристоронньому форматі.

Як заявили у Міноборони Росії ввечері 19 липня, з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться РФ як потенційні перевізники військових вантажів. Відповідно, країни прапора таких суден вважатимуться "залученими в український конфлікт на боці київського режиму", додали у військовому відомстві.

20 липня у Міноборони України попередили, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

На початок