Прибирали власноруч: як відновлюють домоволодіння після паводка на Черкащині

Прибирали власноруч: як відновлюють домоволодіння після паводка на Черкащині

Ексклюзивно
Прибирали власноруч: як відновлюють домоволодіння після паводка на Черкащині
. Суспільне: Черкаси

Жодна людина не звернулася по компенсацію після наслідків паводка на хуторі Хрещатик, що у Мошнівській громаді. Розповів Суспільному голова громади Богдан Шкарбута.

10 квітня 2023 року вода з Дніпра вийшла з берегів і підтопила 20 будинків та прилеглі господарства.

У квітні цією дорогою можна було проїхати лише на човні рятувальників. Нині про водопілля нагадують зруйновані або пошкоджені паркани. Біля воріт ще лишилися речі, які винесла течія, як, наприклад, диван.

Речі, які принесла вода під час паводка у селі Хрещатик на Черкащині
Суспільне: Черкаси

Рівень води на подвір’ї місцевої жительки Ольги Кравт місцями сягав двох метрів. Нині вона ходить босоніж по траві та показує рослини, які загинули.

"У нас три ялиночки росте, то вони були під водою увесь той час. Одну у мене взагалі не вийшло врятувати. Ялиночок 10 різних хвойних це точно загинуло, навіть і більше. Є кущі рідкісні і ялівці, дуже багато хвойних загинуло і плодові дерева – черешні".

Відновлення після паводка у селі на Черкащині
Суспільне: Черкаси

Коли їхнє обійстя затопило, пересувалися по воді:

"Це наш рятівний каяк, ми ним пересувалися по території і між хатами. Тут між тими, хто залишився на той час мешкати, без нього ми б не впорались".

Відновлення обійстя після паводка у селі Хрещатик
Суспільне: Черкаси

Додому повернули шість собак, які на той час довелося евакуювати у безпечне місце.

"Їхній вольєр вода знесла повністю. Ми просушили дві будки, хоча на шість собак дві будки то замало, ну але те що маємо. Поки для них вольєр в процесі роботи, як-то кажуть".

Повернулися вже до свого будиночка і перепілки:

"Дівчатка почувають себе добре, несуть яєчка, мають гарний апетит. Ну і загалом вони раді, що вони вижили".

У будиночку відпочинку під час повені усі меблі плавали, розповіла Ольга:

"Води було отак в цьому будиночку, плавало повністю все: і столи плавали і холодильник плавав і плита. Вода була більша ніж ця стільниця і все що на ній було — мандрувало хатинкою".

Відновлення села після паводку на Черкащині
Суспільне: Черкаси

Нині всі пошкодженні меблі та техніку винесли.

"Ті шафи, що були в будиночку, вони не вистояли, вони всі порозвалювалися. Потрібно було повністю підіймати всю підлогу і повністю перекладати наново. Перебиралися всі стіни, просушувалися. Все від грибка оброблялося".

Тимчасове ліжко змайстрували із піддонів. Нове чоловік виготовляє власноруч, розповіла пані Ольга.

"Знайшли цікавий ескіз, купили балки. Руки мого чоловіка, трішки мого натхнення і це буде нове ліжко".

Відновлення оселі після паводка на Черкащині
Суспільне: Черкаси

Поруч ремонтують і авто, яке також опинилося під водою.

"Ще трішки і сподіваємось, що буде можливість на ньому пересуватися. Розбирали все: навчилися повністю розбирати авто, витягати сидіння. Все ми просушили".

Також просушували речі з будинку. Місцями довелося відновлювати паркан, додала Ольга Кравт:

"Його завалило дуже і де-не-де порозбивало бетонні плити. Довелося також відновлювати усі механізми, аби ворота відкривалися".

Від постійної вологи постраждав і сам будинок. Бруд вдалося прибрати, але міжкімнатні двері не зачиняються. Вода нині доступна лише для технічних потреб — пити її не можна.

"Ми привозимо воду, яку ми використовуємо для пиття. Ми її набираємо в колодязі за 900 метрів звідси, їздимо і привозимо постійно питну воду. Ну бо поки що ми вважаємо зарано вживати цю воду для харчування. Так, мити посуд, щось там зробити, помити підлогу – це так", – розповіла Ольга.

Підраховувати збитки Ольга не береться. Головне, що залишилися живі. Не планують подавати і заяву на відшкодування.

"Нині наша країна має куди гроші вкладати. Ми ж розуміємо, що зараз війна в країні. Тому звертатися, щоб що? Купити мені новий холодильник, ну це буде смішно. В мене цілі руки, цілі ноги, заробимо й купимо новий холодильник. Найнеобхідніше, що потрібно для забезпечення життя ми зробили. Далі просто потрохи рухаємо, потрохи оновлюємось".

Відновлення після паводку в селі Хрещатик на Черкащині
Суспільне: Черкаси

Додала: хотілося б аби у майбутньому про такі події повідомляли завчасно і люди мали більше часу підготуватися.

"Буде що відновлювати після такого потопу. Він дуже багато шкоди наробив. Зараз в цю хвилину ми живемо і маємо цьому радіти, цим насолоджуватися", – додала Ольга.

Дорогу на хуторі відновили за гроші з місцевого бюджету, розповів голова Мошнівської громади Богдан Шкарбута. На це витратили майже 200 тисяч гривень. Свої ж домоволодіння місцеві прибирали власноруч.

"Склали сміття, під’їзди до себе кожен вимостив відремонтував. Критичних збитків та пошкоджень немає. Нині зі зверненням про компенсацію до нас ніхто не звернувся. Для цього є декілька причин. На мою думку, одна з важливих — це відсутність нормальних правоустановчих документів на домоволодіння, що не дає їм можливості отримати гарантовані державою компенсації".

Що відомо про водопілля-2023

  • На Черкащині зафіксували сезонне підняття рівня води у межах річок Віть, Дніпро, Десна, Сейм, Сож, Прип’ять, Горинь та Західний Буг на територіях Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Рівненської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей.
  • Станом на ранок 16 квітня кількість підтоплених господарств в Україні становила понад 900. Про це повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій.
  • 15 квітня ДСНС повідомляла про підтоплення близько 500 дворогосподарств.
  • 17 квітня на 30 сантиметрів упала вода у селі Хрещатик Мошнівської громади. Пересуватися місцеві досі могли лише на човнах, бо рівень води місцями сягає двох метрів, розповів голова громади Богдан Шкарбута. Через весняне водопілля тиждень тому вода з Дніпра почала виходити з берегів, 20 будинків та господарств були підтоплені.
  • Станом на 20 квітня були підтоплені 153 двори та 40 житлових та дачних будинків. З підтоплених населених пунктів евакуювали 21 жителя, розповів Суспільному керівник ОВА Ігор Табурець. Також, за попередніми даними, затопило 477 гектарів полів.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок