Обстріли Одрадокам'янки та Антонівки, окупанти вивезли сто дітей. 516 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Одрадокам'янки та Антонівки, окупанти вивезли сто дітей. 516 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Одрадокам'янки та Антонівки, окупанти вивезли сто дітей. 516 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, по вулиці їде автобус, 31 травня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

516 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС, та відбудовують звільнені населені пункти у рамках програми "Пліч-о-пліч".

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 23 липня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російська армія атакувала Одрадокам'янку Херсонської області. Поранена 70-річна жінка. З вогнепальним пораненням грудної клітини та ноги її ушпиталили. Також російська армія обстріляла передмістя Херсона. Поблизу Антонівського мосту завдала удару авіаційними бомбами.
  • З 11 листопада 2022 року на деокупованій Херсонщині внаслідок російських обстрілів загинули 300 людей, з них шестеро дітей. Поранення отримали 1163 жителі регіону.
  • З тимчасово окупованого Каланчака до РФ окупанти примусово вивезли сто українських дітей. Їх відправили до санаторію "Лісова казка" у Мордовії для участі в культурно-освітніх заходах. Зокрема, дітям читатимуть пропагандистські лекції та проводитимуть навчання з російської літератури.
  • В Олешках Херсонської області пролунав вибух в будинку окупаційного очільника міста Георгія Журавка. Люди цього дня раніше бачили Журавка поблизу будинку, проте, як повідомив міський голова Євген Рищук, він там давно не живе.
  • На Херсонщині 31 так званому "поліціянту" оголосили підозри у колабораційній діяльності. Серед них, четверо колишніх правоохоронців. Всі добровільно пішли працювати з органи окупаційної поліції, деякі обійняли "керівні посади". Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Варять каву, продають випічку та відкривають крамниці: як у Херсоні відновлює роботу малий бізнес

У Херсоні відновлює роботу малий бізнес. Відкриваються не тільки ті заклади, які тимчасово припинили роботу, а й нові. Чи багато нових кав’ярень та магазинів з’являється у місті — дізнались кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині у Раденську окупанти облаштували польовий шпиталь у дитсадку

У Раденську Херсонської області російські військові облаштували територію місцевого дитячого садочка під польовий шпиталь. Там на лікуванні перебувають десятки поранених військових РФ, про це у Facebook Генштаб ЗСУ.

"Російські окупанти продовжують використання цивільної медичної інфраструктури тимчасово захоплених населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям", йдеться у дописі.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби п'ять населених пунктів

На Херсонському напрямку протягом доби армія РФ обстріляла Золоту Балку, Михайлівку, Качкарівку, Козацьке та Херсон, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

В Укргідроенерго пояснили, якою буде нова Каховська ГЕС і чому вона потрібна

Уряд вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Розглядається варіант будівництва майже удвічі потужнішої електростанції. Про це в інтерв'ю Forbes сказав голова Укргідроенерго Ігор Сирота. "Замість 335 МВт розглядаємо можливість будівництва станції потужність 550–600 МВт. Будемо розглядати варіант спорудження агрегатів, які зможуть працювати як у генераторному, так і в насосному режимі. Проєкт також передбачає будівництво рибоходу, якого не було на зруйнованій станції", — сказав він. Щодо вартості будівництва нової ГЕС, голова Укргідроенерго зазначив, що ще не зрозуміло, які наслідки підриву греблі, тому є приблизні підрахунки вартості будівництва.

У Станіславі внаслідок обстрілів зруйновані чотири будинки

Російські війська 24 липня обстріляли Станіслав на Херсонщині. Пошкоджені чотири будинки та лінія електропередач, виникла пожежа, повідомила у Facebook Станіславська сільська громада.

У Херсоні перейменують Суворовський район та 17 вулиць, скверів та провулків

У Херсоні завершились громадські обговорення щодо перейменування об’єктів топоніміки. Участь в обговоренні взяли 2397 жителів громади різних вікових категорій.

Про це йдеться в Telegram Херсонської міської ради.

Як повідомляє міськрада, для обговорення запропонували 17 вулиць, скверів та провулків, а також Суворовський район Херсона: Результати голосування розглянуть на відповідній комісії і приймуть рішення.

За вбивство знайомого судитимуть жителя Херсонщини

Жителя Станіслава Херсонської області судитимуть за вбивство. В березні 2023 року він запросив до себе додому знайомого, у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Під час розпиття алкогольних напоїв між ними виникла сварка і чоловік вдарив великокаліберним снарядом по голові свого "гостя", а після наніс близько 20 ударів ножем. Йому загрожує до 15 років ув'язнення.

У затоці Каховського водосховища виявили масову загибель сріблястого карася

У Республіканській відокремленій затоці Каховського водосховища Бериславського району 23 липня виявили масову загибель риби масою 360 кг: 1800 особин сріблястого карася, повідомила у Telegram Держекоінспекція Південного округу.

На Бердянському напрямку загинув боєць з Херсонської області Вадим Фролов

На Бердянському напрямку загинув військовий з Херсонської області Вадим Фролов. Про це у Facebook повідомив Білогородський сільський голова Антон Овсієнко.

Вадим Фролов з Херсонщини шість років тому з родиною переїхав до Білогородки Київської області. Разом з дружиною Олесею виховували двох синів, Андрія і Юрія.

Обстріли Одрадокам'янки та Антонівки, окупанти вивезли сто дітей. 516 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Загиблий військовий з Херсонщини Вадим Фролов Фото: Антон Овсієнко/Facebook

27 квітня 2022 року Вадим Фролов добровільно мобілізувався до ЗСУ. Пройшов навчання, захищав Україну у складі новоствореної 23-тої окремої механізованої бригади. Був сапером.

Він загинув 19 липня 2023 року, мужньо виконавши військовий обов’язок в бою за Україну, свободу та незалежність. Тепер Вадиму Фролову назавжди 48 років.

Попрощались із загиблим бійцем 24 липня у Білогородці, йдеться у дописі.

У Херсоні потрібні донори усіх груп крові

На 25 липня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп з негативним резусом. Кров необхідна важкохворим та пораненим під час обстрілів місцевим жителям. Донорів чекають з 8 до 13 години за адресою Миколаївське шосе, 7.

Лікарі "Медичного десанту" консультуватимуть людей у Борозенському Білій Криниці та Давидовому Броді

Лікарі проєкту "Медичний десант" благодійного фонду "Коло" працюватимуть у населених пунктах Бериславського району. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

25 та 26 липня прийматимуть пацієнтів у Борозенській амбулаторії, 27 липня — у Білій Криниці, 28 липня — у Давидовому Броді.

Армія РФ обстріляла передмістя Херсона, Берислав та Тягинку

Вночі військові РФ обстріляли передмістя Херсона поблизу Антонівського мосту. Скинули авіабомби в районі Берислава, інформацію щодо руйнувань та постраждалих уточнюють. Також влучили в котельню однієї зі шкіл у Тягинці. Там виникла пожежа, до гасіння долучились рятувальники, повідомив в ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив" керівник пресофісу ОВА Толоконніков.

Експосадовця селищної ради Херсонщини, який обійняв посаду "начальника відділу освіти" в окупаційній ВЦА, судитимуть

За фактом колабораційної діяльності судитимуть колишнього посадовця селищної ради Херсонщини. За даними слідства, у червні 2022 року обвинувачений пішов на співпрацю з військовими РФ та обійняв посаду "начальника відділу освіти" в так званій "ВЦА Білозерської селищної територіальної громади Херсонської області".

На псевдопосаді чоловік виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, контролював виконання наказів окупаційної влади щодо організації навчального процесу за стандартами РФ. Також обвинувачений брав участь у зборах директорів навчальних закладів та схиляв присутніх до співпраці з окупантами. За вчинене йому загрожує до десяти років позбавлення волі, повідомила у Telegram прокуратура Херсонської області.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

"Ми зараз значно підготовленіші". Як пасічник з Херсона став тероборонівцем

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну застало його у Херсоні й змінило життя назавжди. Раніше бджоляр та охоронець, тепер — головний сержант танкового взводу роти вогневої підтримки. Історія херсонця Анатолія на псевдо"Білий" опублікована на сторінці у Facebook 206 батальйону територіальної оборони ЗСУ.

"До батальйону потрапив, коли підрозділ виконував бойове завдання на Херсонщині. Я жив у Херсоні, а пасіка знаходилась в окупованому ворогом Правдиному. Мій товариш, який вже служив у 206 батальйоні порадив приєднатися і я залюбки долучився до підрозділу: якщо не я, то хто має захищати Батьківщину?", говорить боєць.

Обстріли Одрадокам'янки та Антонівки, окупанти вивезли сто дітей. 516 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Боєць 206 батальйону територіальної оборони ЗСУ Анатолій "Білий" Фото: 206 батальйон територіальної оборони/Facebook

Бойового досвіду в Анатолія не було. До війни він працював у підрозділі відомчої воєнізованої охорони Одеської залізниці. Також Анатолій — пасічник, мав власний бізнес на Херсонщині та очолював Спілки пасічників Білозерського та Олешківського районів.

Херсонська область - повітряна тривога!

В Осокорівці, Нововоскресенському та Любимівці виїзні бригади провели медогляд

Лікарі мобільних клінік провели 265 консультацій в Осокорівці, Нововоскресенському та Любимівці Бериславського району. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Люди зробили електрокардіограму та пройшли тестування на рівень глюкози в крові, ВІЛ, гепатит С та COVID. Також жителі сіл отримали 606 індивідуальних домашніх аптечок.

У Херсоні СБУ викрила мережу агентів ФСБ

СБУ затримала резидента ФСБ, який створив власну мережу інформаторів у Херсоні. Агенти збирали дані підрозділи ЗСУ у прифронтових районах Херсонської області, намагалися виявити можливі бойові позиції реактивних систем залпового вогню «Град» та іноземних гаубиць М777, повідомила у Telegram Служба безпеки України.

Наразі перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

На Херсонщині працюватимуть ще чотири "швидких"

На Херсонщині дві обласні лікарні і два заклади первинної меддопомоги отримали спецтранспорт, про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

З його допомогою оперативно надаватимуть медичну допомогу та обслуговуватимуть віддалені населені пункти, йдеться у повідомленні.

У Бериславському районі обстріляли чотири громади

Протягом доби російські війська обстріляли населені пункти Бериславської, Новоолександрівської, Милівської та Тягинської громад. Серед них: Берислав, Новоберислав, Зміївка, Золота Балка, Гаврилівка, Республіканець, Бургунка та Одрадокам'янка. Про це у Telegram повідомив керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Внаслідок артилерійських та авіаційних обстрілів пошкоджені житлові будинки та господарські споруди. В Одрадокам'янці одна людина дістала поранення, йдеться у повідомленні.

Військові РФ атакували Молодіжне поблизу Херсона

В ніч на 24 липня військові РФ атакували Молодіжне поблизу Херсона. Загиблих та поранених немає, повідомила в Telegram МВА.

Загалом за добу армія РФ 20 разів обстріляла територію Херсонської громади, використала для цього 126 снарядів. Ураження зафіксували в Наддніпрянському, Антонівці, Херсоні та Садовому, йдеться в повідомленні.

Російська армія 58 разів обстріляла Херсонщину: поранена людина

Упродовж 23 липня армія РФ 58 разів обстріляла Херсонську область. Одна людина отримала поранення, повідомив в Telegram керівник ОВА Олександр Прокудін.

Загалом за добу по деокупованій території Херсонщини військові РФ з мінометів, артилерії, "Градів", авіації, танків, протитанкових ракетних комплексів та безпілотників випустили 325 снарядів. По Херсону - 10. Поцілили у житлові квартали населених пунктів області, йдеться в повідомленні.

Армія РФ завдала авіаційного удару по Антонівці поблизу Херсона

Російська армія 23 липня з авіації вдарила по Антонівці — передмістю Херсона, також обстріляла її з артилерії. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 24 липня.

Також під обстрілами перебували — Гаврилівка, Новоберислав, Республіканець, Кізомис та Херсон, йдеться в повідомленні.

На початок