ГУР: у Росії може готуватися ще один заколот

ГУР: у Росії може готуватися ще один заколот

Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов: в РФ готується ще один заколот
Андрій Юсов. УНІАН

У Росії може готуватися ще один заколот, подібний до бунту ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Про це представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини”.

"Є такі дані. Ми не будемо ними ділитися, розуміючи, що нас тут і ФСБ може дивитися, і вони із задоволенням занотують. Давайте не полегшувати їм роботу", — відповів Юсов на запитання, чи є в ГУР дані стосовно підготовки нового заколоту, подібного на заколот "вагнерівців”.

Юсов додав, що російська воєнно-політична еліта розуміє, що рішення про анексію Криму, про напад на український схід і повномасштабне вторгнення були помилковими і безглуздими для інтересів Росії.

"Головна причина — саме в цьому, власне, у режимі і фігурі Путіна. Все інше — це похідне. І те, що у Росії намагаються зробити цапами-відбувайлами кадрових військових, — питання, наскільки довго вони будуть терпіти це", — сказав представник ГУР.

Що відомо про "заколот" Пригожина в Росії

23-24 червня 2023 року у Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Вінанонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту", що передбачає до 20 років увʼязнення.

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Протягом дня “вагнерівці” пройшли Ростов, Воронезьку область. Пригожин заявив, що представники ПВК дійшли до 200 км від Москви.

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот увечері 24 березня повідомилапресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

Згодом сам Пригожин повідомив, що "вагнерівці" припиняють бунт і прямують до своїх польових таборів у Ростовській області.

Кримінальну справу стосовно Пригожина закриють, а сам він поїде в Білорусь, заявив речник Путіна Дмитро Пєсков.

27 червня Лукашенко підтвердив прибуття Пригожина в Білорусь.

На початок