Розробляють два етапи проєкту відновлення. Голова Укргідропроєкту розповів про відбудову Каховської ГЕС

Розробляють два етапи проєкту відновлення. Голова Укргідропроєкту розповів про відбудову Каховської ГЕС

Розробляють два етапи проєкту відновлення. Голова Укргідропроєкту розповів про відбудову Каховської ГЕС
. Фото: Укргідроенерго

В Україні розробляють два етапи проєкту відновлення Каховського гідровузла, у склад якого входить відбудова Каховської гідроелектростанції. Про це в ефірі телемарафону Суспільне. Спротив повідомив голова правління Укргідропроєкту Вадим Крайник.

"Перший етап — це підготовчий період. Зокрема, проєктування споруд, це верхова і низова тимчасові греблі, облаштування транспортного переїзду з правого на лівий берег, споруд, які будуть пропускати санітарний пропуск в нижній б’єф. Другий — це обстеження споруд, які зруйновані сьогодні, визначення, які споруди можна відновити, які необхідно демонтувати та збудувати нові, тобто, розробка проєкту на відновлення гідроелектростанції та для реалізації будівництва", — говорить Крайник.

За словами голови правління Укргідропроєкту, це не типова ситуація для проєктування, адже без вихідних даних та доступу до зони будівництва, будуть використовувати матеріали минулих років. Тому підрахувати вартість наразі складно, каже Вадим Крайник.

"Геодезія, гідрологія — є багато роботи, для того, щоб зробити якісну споруду, тому вартість буде визначена у процесі проєктування. Зараз ми працюємо над розробками, і маю надію, нам доручать реалізацію. Укргідропроєкт до цього готовий", — розповів Крайник.

Як каже посадовець, фахівці будуть використовувати новітні технології, матеріали та підходи до проєктування споруди.

"Крім цього розглянуть можливість об’єднання з раніше запланованою Каховська ГЕС-2 на правому березі. Вважаю, у такому випадку доречно буде об’єднати ці дві споруди. І це буде нова станція з новою потужністю і така споруда необхідна для держави. Якщо всі розуміють, що потрібно забезпечити водою всіх споживачів, які зараз лишилися без водопостачання, при будівництві водосховища не доцільно робити водосховище, не побудувавши ГЕ, яка компенсує витрати на відновлення самого водосховища", — зазначив Вадим Крайник.

Раніше Уряд на засіданні 18 липня затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали російські військові. Координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне "Укргідроенерго".

Також виконувач обов’язків директора департаменту сільського господарства та зрошення Херсонської обласної державної адміністрації Дмитро Юнусов повідомив, що аби провести першочергові заходи та відновити зрошення на правобережжі Херсонщини після підриву російськими військами Каховської ГЕС, необхідно приблизно 100 мільйонів гривень.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

На Херсонщині встановили місцеперебування 202 жителів області, яких вважали зниклими після підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Наразі зниклими безвісти внаслідок підриву дамби все ще вважають 109 людей.

На лівобережжі Херсонської області військові РФ хочуть приховати усі наслідки підтоплення після підриву дамби, щоб світ не побачив цю катастрофу.

На деокупованій території Херсонщини визначили місця для буріння 50 нових свердловин, аби забезпечити місцеве населення питною водою у громадах де відсутнє водопостачання після підриву військами Каховської ГЕС.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок