Кабмін хоче відбудувати Каховську ГЕС

Кабмін хоче відбудувати Каховську ГЕС

Уряд вирішив відбудувати Каховську ГЕС
. Херсонщина. Підірвана Каховська ГЕС, 6 червня 2023 року. Фото: Каховська міська тергромада/Facebook

Уряд на засіданні 18 липня затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни. Про це у Телеграм повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Проєкт розрахований на два роки. На першому етапі спроєктуємо всі інженерні конструкції, підготуємо необхідну базу для відновлення. Другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи", — пояснив глава уряду.

Координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне "Укргідроенерго".

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

На Херсонщині встановили місцеперебування 202 жителів області, яких вважали зниклими після підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Наразі зниклими безвісти внаслідок підриву дамби все ще вважають 109 людей.

На лівобережжі Херсонської області військові РФ хочуть приховати усі наслідки підтоплення після підриву дамби, щоб світ не побачив цю катастрофу.

На деокупованій території Херсонщини визначили місця для буріння 50 нових свердловин, аби забезпечити місцеве населення питною водою у громадах де відсутнє водопостачання після підриву військами Каховської ГЕС.

На початок