Зробити мистецтво масовим. Енді Воргол. Хто він

Зробити мистецтво масовим. Енді Воргол. Хто він

Зробити мистецтво масовим. Енді Воргол. Хто він
. Суспільне

6 серпня 1928 року народився Енді Воргол – культова особа в сучасному мистецтві і, певно, одна з найбільш контроверсійних постатей у мистецтві другої половини ХХ століття. Воргол не обмежувався однією сферою, він встиг спробувати себе як художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець.

У день народження митця, зібрали добірку фактів про того, кому ще за життя вдалося стати легендою.

Записував розмови на диктофон

Енді Воргол майже всі власні думки, чужі розмови та діалоги записував на диктофон, який постійно носив із собою. Розмови – не єдине, що колекціонував Воргол. Він збирав опудала тварин, в його колекції, зокрема, були набиті тирсою лев, павич і пінгвін.

Пізніше митець перейшов на колекціонування чеків, листівок, малюнків, пакування та інших дрібничок, які називав приналежними до "капсул часу". Усе це він сортував в окремі коробки – після смерті в його помешканні виявили 600 таких "капсул часу" з різноманітними речами.

Зробив популярним попарт

Хоча Воргол і не стояв у джерел попарту, проте саме він зробив американську версію цього напряму образотворчого мистецтва популярною у всьому світі. 

У якості основних предметів та образів у попарті використовуються образи продуктів споживання. По суті цей напрям підміняє традиційне образотворче мистецтво на демонстрацію тих чи інших об'єктів масової культури або матеріального світу. Як приклад, на одній з найвідоміших картин митця зображена банка томатного супу від Campbell.

Зробити мистецтво масовим. Цікаві факти про Енді Воргола
Відвідувачі виставки Енді Воргола у Великобрвтанії дивляться на "Консерви Campbell". AP

Перетворив мистецтво на масовий продукт

У 1960-х роках темою картин Воргола стали американські продукти, наприклад, зазначені вище консерви фірми Campbels та пляшки з-під Кока-Коли. У 1963 році митець придбав будівлю на Мангеттені, дав їй назву "Фабрика" і тут поставив "на потік" створення творів сучасного мистецтва.

Упродовж цього періоду Енді Воргол створив низку портретів відомих діячів американської масової культури. Він співпрацював із зірками кіно та музики: Мерилін Монро, Елізабет Тейлор, Джимом Моррісоном та Елвісом Преслі. 

На "Фабриці" часто збиралися різні нью-йоркські знаменитості. Воргол шокував публіку заявою про бажання перетворитися на машину. Поступово його творчість здобула славу контроверсійної та стала популярною. Саме в той час твори Воргола почали ототожнюватися з американським попартом.

Заснував журнал Interview

Енді Воргол разом із британським журналістом Джоном Вілкоком заснували часопис Interview, перший номер якого вийшов у 1969 році. У виданні публікувалися матеріали про кіно, моду, музику та мистецтво. 

Основна "фішка" журналу – інтерв’ю, в яких інтерв'юерами були зірки, що ставили запитання іншим відомим людям. Редагувалися вони мінімально, щоб зберегти властивості усного мовлення. Крім того, часто інтерв’ю більше нагадували світську бесіду, розмови "про все та ні про що". Часто Енді Воргол сам виступав у ролі інтерв'юера.

Зробити мистецтво масовим. Цікаві факти про Енді Воргола
Журнали Interview в Музеї Енді Ворхгола у Пітсбургу, США.

Часопис був також відомий своєю рубрикою Q & Andy – це анкета з 15 питань, які вигадав Воргол, а інші відомі люди заповнювали її. Журнал проіснував аж до 2018 року.

Понад 100 мільйонів за картину

Найдорожчою картиною Воргола наразі залишається картина "Срібна автокатастрофа", яку в листопаді 2013 року продали на аукціоні за 105,4 мільйона доларів.

Друге місце – за шовкографією "Вісім Елвісів", яку в жовтні 2008 року продали за 100 мільйонів доларів

Зробити мистецтво масовим. Хто він, Енді Воргол
"Вісім елвісів".

Третє та четверте посідають "Потрійний Елвіс", продана за 81,9 мільйона доларів, та "Бірюзова Мерилін" за 80 мільйонів.

Не обмежувався однією сферою

Своєї мети зробити мистецтво масовим Енді Воргол досягнув. За життя він створив понад 10 тисяч робіт. Проте Воргол не обмежував себе якоюсь однією сферою. Він спробував себе як фотограф, художник, ілюстрації, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер і видавець.

Пережив замах

Воргол завжди намагався відкидати стереотипи, проте не всі борці проти стереотипізації та класичної моделі суспільства це оцінили.

3 червня 1968 року радикальна феміністка Валері Соланас здійснила замах на Енді Воргола: тричі поцілила з пістолета йому в живіт. Кулі вразили легені, стравохід, селезінку, печінку та шлунок. Лікарі навіть констатували клінічну смерть, проте їм все ж вдалося врятувати художника.

Цю історія лягла в основу фільму 1996 року "Я стріляла в Енді Воргола".

Воргол помер зранку 22 лютого 1987 року у Нью-Йорку від інфаркту міокарда.

Творча спадщина митця виявилася настільки великою, що розпродаж його майна на аукціоні Сотбіс у Нью-Йорку затягнувся на 9 днів. Загальна ж вартість речей склала 20 мільйонів доларів.

Читайте також

На початок