Зміни у порядку призначення виплат для ВПО: що потрібно знати переселенцям

Зміни у порядку призначення виплат для ВПО: що потрібно знати переселенцям

За словами заступниці директора департаменту соціальної політики Катерини Бінусової, нині в Черкасах офіційно зареєстровані 27 803 внутрішніх переселенці. Посадовиця пояснила, кому з них продовжать виплати на проживання, а кому – ні.

Уряд прийняв постанову, яка внесла зміни до порядку призначення виплат на проживання ВПО.

"Постанова № 709, ухвалена 11 липня, уточнює параметри надання цієї підтримки. Зокрема, для всіх переселенців, які отримують допомогу зараз, із 1 серпня 2023 року автоматично продовжать виплату допомоги ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року", – зазначила вона.

Допомога продовжується для всіх, хто є внутрішньо переміщеними особами і проживають в Україні. Для людей з інвалідністю та дітей це 3 тисячі гривень, для інших – 2 тисячі гривень.

Катерина Бінусова звертає увагу, що "Виплати не продовжать тим, хто перебуває за кордоном більш як 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (якщо людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні чи реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину тощо). Також їх не отримуватимуть ті, хто повернувся до покинутого місця проживання. Скасують їх і людям, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм", – пояснила Катерина Бінусова.

Для продовження виплат ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно, вони продовжуватимуться автоматично», додала вона.

Із 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує державної підтримки, зазначила посадовиця.

Але виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше  5 років), крім авто, що були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму більш як 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету;
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї.

"Якщо за результатами перевірки буде прийняте рішення про припинення допомоги, людині це повідомлять. У разі незгоди він може оскаржити це рішення або надати підтверджуючі документи та продовжувати отримувати виплати", – зазначила заступниця директора департаменту соціальної політики.

Катерина Бінусова звернула увагу, що постанова дає можливість отримувати допомогу переселенцям, у яких народилися діти після переміщення:

"Це врегулює проблему, яка виникала з отриманням допомоги на дітей, які народились у ВПО після переміщення і, відповідно, їхнє зареєстроване місце проживання збігалося з місцем задекларованого місця проживання їхніх батьків (місця, куди переїхали ВПО)".

Крім того, людина може дистанційно відмовитися від статусу внутрішньо переміщеної особи – без особистого звернення до органу соціального захисту населення.

Виплати переселенцям будуть здійснюватися 15 та 28 числа кожного місяця. Нові критерії для отримання допомоги не впливають на допомогу, отриману до 1 серпня 2023 року.

Для переселенців, які вперше звернуться по отримання допомоги після 1 серпня 2023 року, допомогу призначають на шість місяців на сім’ю. Її будуть виплачувати щомісячно одному з членів сім’ї з розрахунку на кожного члена сім'ї:

  •  для людей з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень;
  • для інших – 2 тисячі гривень.

Для таких родин допомога може бути призначена сім'ї ще на один шестимісячний період, якщо в родині є: діти з інвалідністю; ті, хто доглядає за людиною з інвалідністю; пенсіонери; люди, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років; неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника. Також її призначають за умови, якщо сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує чотири прожиткові мінімуми або якщо її отримуватиме непрацююча працездатна людина, яка протягом перших шести місяців, за які отримувала допомогу, сприяла своїй економічній самостійності.

Але допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тисяч гривень одним платежем.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок