"Особливе таксі": як у Черкасах перевозять людей з інвалідністю

"Особливе таксі": як у Черкасах перевозять людей з інвалідністю

Ексклюзивно

У Черкасах за останні пів року удвічі зменшилася черга на "Інватаксі" — транспорт, що надає послуги перевезення людям з інвалідністю. До цього в місті була лише одна така спецавтівка, у вересні 2023-го придбали ще одну.

Обслуговує цей транспорт пів тисячі людей, розповів директор територіального центру надання соцпослуг Андрій Сегеда.

"Інватаксі" може доставити в будь-яку точку Черкас, зазначив Андрій Сегеда.

"За 2023 рік ми надали близько 1 800 послуг із перевезення, а за перший квартал цього року — уже близько 600, тож можемо прогнозувати, що на кінець року вийдемо на 2 500 тисяч послуг", — пояснив він.

Нині в Черкасах дві такі спецавтівки. Їх обслуговують за гроші з міського бюджету, додав очільник терцентру.

Такі буденні речі, як доїхати в магазин, аптеку чи прогулятися в парку, доводиться планувати завчасно, розповів переселенець із Херсона Михайло Лебєдєв. Він пересувається на кріслі колісному. Для нього "Інватаксі" — це єдина можливість їздити містом:

"Ми їздимо не тільки в поліклініку, лікарню, нам подобаються і культурні розваги. Люди нас люди бачать, ми соціалізуємось і вони до нас ставляться, як до звичайних громадян".

Інватаксі у Черкасах
Переселенець із Херсона Михайло Лєбєдєв розповідає як користується послугами "Інватаксі". Суспільне Черкаси

Громадський транспорт для пана Михайла незручний. Труднощі й із поїздками на таксі:

"Треба пересісти із крісла колісного і скласти його. І так два рази. Водії не знають, як їх складати, починають смикати".

До Черкас переселенець переїхав торік у жовтні.

"У Херсоні була одна автівка і вона працювала тільки п'ять днів на тиждень. У Черкасах мені подобається, що це сім днів на тиждень і дві машини. Це покращує нашу спроможність", — розповів він.

Інватаксі у Черкасах
"Інватаксі" у Черкасах. Суспільне Черкаси

Інколи графік поїздок розписаний на тиждень вперед. Тоді доводиться змінювати плани або ж об’єднуватись з іншими людьми, додав пан Михайло:

"Приміром, на дев'яту годину у них є віконечко, а на 11 вже зайнято, а людині треба в лікарню. Повертатися доводиться іншим способом або чекати ще дві години що може з’явиться віконечко".

У теплу пору року "Інватаксі" користується мало, а от в осінньо-зимовий період — постійно, розповів місцевий житель Віталій Середенко:

"Безумовно, треба підлаштовувати плани, вибудовувати домовлятися, орієнтуватися в цьому. Це не звичайне таксі, що коли захотів поїхав. Але загалом усе без проблем: подзвонив, запитав коли є вільний час, домовились і поїхали наступного дня. Бувають і випадки, коли треба їхати саме сьогодні".

Інватаксі у Черкасах
Черкасець Віталій Середенко розповідає про "Інватаксі". Суспільне Черкаси

З початком повномасштабної війни роботи побільшало, розповів водій "Інватаксі" Олександр Порохов:

"Окрім наших, є ще й приїжджі, переселенці з інвалідністю, тому обсяг роботи збільшується постійно. Спочатку була одна машина, нині дві. Але я думаю, що і двох машин стає малувато".

Інватаксі у Черкасах
Водій "Інватаксі" Олександр Порохов. Суспільне Черкаси

Зі слів заступниці міського голови Марини Гаркавої, повністю позбутись черг не вдасться. Єдина можливість поліпшити послугу – збільшити кількість "Інватаксі":

"Відрегулювати графік підвезення неможливо, люди все одно в першу половину дня їздять більше, ніж у другу. Попит зростає, ми розуміємо, що повертаються хлопці з ампутаціями і людей з інвалідністю у місті стало більше. Тому будемо подавати на бюджет розвитку закупку ще одного автомобіля".

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок