Чому літнім майданчикам в Чернівцях дозволили працювати увесь рік — пояснення

Чому літнім майданчикам в Чернівцях дозволили працювати увесь рік — пояснення

Чому літнім майданчикам в Чернівцях дозволили працювати увесь рік — пояснення
. Відвідувачі на одному з літніх майданчиків на вулиці Кобилянської. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях дозволили роботу літніх майданчиків впродовж усього року. Рішення ухвалили на останній сесії міськради. Так зможуть збільшити надходження до бюджету. Наразі у місті працюють майже 70 літніх майданчиків. Поки жоден з підприємців ще не подав документи, щоб майданчики працювали весь рік. Суспільне Чернівці розповідає, на яких умовах літнім майданчикам дозволили працювати довше та що про це кажуть підприємці.

"Збільшаться надходження до бюджету"

Розміщувати літні майданчики впродовж року дозволити через звернення місцевих підприємців, що на це є запит відвідувачів, каже головний архітектор Чернівців Дмитро Домітрюк.

"Інші говорили, що їм для демонтажу майданчиків потрібно наймати спеціалістів й знайти місце, де вони зберігали б конструкцію впродовж трьох-чотирьох місяців. Також щоразу, коли збирали й розбирали майданчик, у конструкціях слабшали зв'язки", – розповідає Домітрюк.

Завдяки роботі літніх майданчиків від початку року до бюджету міста надійшло майже два мільйони гривень. За словами архітектора, якщо усі підприємців укладуть угоду, щоб майданчики працювали впродовж року, надходження до бюджету зростуть у чверть.

Дотепер розміщення літніх майданчиків дозволялось з березня по листопад.

"Це підтримає бізнес"

Комерційний директор однієї з місцевих мереж кав'ярень Дмитро Терещук підтримує дозвіл на роботу літніх майданчиків впродовж всього року. Каже, це комфорт для відвідувачів та додаткові посадкові місця для кав'ярні, тому готові за це платити.

"Багатьом комфортніше сидіти просто неба, коли є сонечко чи крапає дощ, тому літні майданчики — це класно для будь-якого бізнесу. Цей комфорт залишиться й взимку, бо й тоді бувають гарні ясні дні, коли гості хочуть насолодитися кавою на літньому майданчику. Це круте рішення, яке підтримає наш бізнес", – каже Терещук.

За його словами, до зимових свят планують пропрацювати вигляд майданчика, але наскільки суттєвими будуть зміни – наразі невідомо.

"Якщо буде змога, то ми залишимо цей майданчик. Облагородимо його й адаптуємо до холоднішої пори року, щоб нашим гостям було комфортно тут проводити час", – розповідає Терещук.

Які майданчики працюватимуть взимку

Щоб отримати дозвіл на роботу майданчиків взимку, підприємець має надати паспорт-прив'язку. Раніше цей документ подавали, щоб майданчики могли працювати з березня до листопада, а підприємці могли його продовжувати на наступний сезон. Домітрюк каже, зараз укладатимуть угоди на 12 місяців й щороку їх переглядатимуть.

"Підприємці, які вже мають дозвіл, мають звернутися до нас із заявою, що хочуть змінити період роботи майданчиків. Ми готуватимемо проєкти рішень на сесію, якими погодять переукладання угоди", – каже Домітрюк.

Вартість роботи літніх майданчиків не зміниться, але її будуть розраховувати на 12 місяців. У місті працюють 67 літніх майданчиків, на які видані дозволи. Наразі ще жоден підприємець не звернувся щодо продовження роботи взимку.

Які умови вигляду майданчиків

Вигляд майданчика підприємці вказують у паспорті-прив'язці. Інспекція благоустрою щомісяця перевіряє, чи відповідає майданчик тому вигляду, який вказали у документі. Якщо є розбіжності, дозвіл на роботу майданчика можуть скасувати.

Домітрюк каже, під час оновлення правил благоустрою мали застереження, що під виглядом літнього майданчика підприємці можуть облаштовувати добудову до основного закладу. Тому вирішили, що взимку конструкції майданчика не змінюватимуть.

"Підприємці знаходитимуть інші засоби – пледи чи обігрівачі, щоб забезпечити комфортне перебування відвідувачів на цьому майданчику. Ми зустрічалися з підприємцями на Кобилянської, вони розуміють, що це буде майданчик короткострокового перебування відвідувачів".

Крім цього, за новими правилами благоустрою літні майданчики можуть працювати в межах проїзної частини замість місць для паркування у вигляді парклетів. Це стосується односторонніх вулиць, які мають статус житлових, та тих, де немає активного автомобільного руху. Розташування таких майданчиків потрібно погоджувати з патрульною поліцією.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок