"Якби жахнуло — нас би вже не було": що побачили одеські військові в деокупованих селах на Донеччині

"Якби жахнуло — нас би вже не було": що побачили одеські військові в деокупованих селах на Донеччині

Ексклюзивно
"Якби жахнуло — нас би вже не було": що побачили одеські військові в деокупованих селах на Донеччині
. Зруйнована будівля в одному з сіл, яке звільнили українські військові на Донеччині. Липень 2023 року. Фото: Суспільне Одеса

Одеська 35 бригада морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Остроградського веде бої на Донеччині. Від початку контрнаступу їм вдалося звільнити села Сторожове, Благодатне та Макарівку і посунути сіру зону на декілька кілометрів вглиб окупованих територій. Про бої, які ведуться на Донеччині, життя місцевих та наслідки окупації — у матеріалі Суспільного.

До початку червня сіра зона проходила вздовж сіл Времівка та Нескучне. Тепер, після успішних контрнаступальних дій, ця територія для української армії вважається тилом. Регулярно тут можна почути роботу артилерії.

Військові 35 бригади працюють з артилерії на Донбасі
Робота артилерійської установки на Донеччині. Липень 2023 року. Фото: Суспільне Одеса

"Деокупація селища Нескучне відбулася на початку червня місяця, точну дату не скажу, це було одне з перших сіл, яке було деокуповане українською армією. Трохи далі йдуть населені пункти Сторожова, Макарівка і Благодатне. Наша бригада, 35 бригада морської піхоти, безпосередньо брала участь в деокупації Сторожової і Макарівки. Ці села розташовані далі по дорозі в кілометрі-півтора звідси. На цій стороні, в тилу, працюють наші мінометники, вони стріляють в напрямку окупованих територій", — розповідає морський піхотинець Сергій.

У Нескучному російська армія зробила свою базу у місцевій школі. Тепер на її місці – руйнація. Тут можна побачити залишки погорілої техніки, брудну кинуту уніформу та боєприпаси.

Зруйнована школа у селищі Нескучне на Донеччині
Зруйнована школа у селищі Нескучне, яка була базою російської армії. Липень 2023 року. Фото: Суспільне Одеса

Який вигляд має зруйнована школа у селищі на Донеччині
Залишки парти у зруйнованій школі на Донеччині. Липень 2023 року. Фото: Суспільне Одеса

У селах, через які пройшли активні бойові дії, за підрахунками військових, залишилось кількадесят мешканців. Усі вони – відмовились від евакуації. Від обстрілів місцеві потерпали протягом півтора року.

"Тут було все загороджено, а тут он, ще "градина" стирчить. Бочкою її прикрили, ось, не розірвалась і може здетонувати. Так найцікавіше, коли вона прилетіла, вона не розірвалася, тут був шифер, а тут стояв балон з газом і 30 літрів палива. І от якби жахнуло, було б гарно. Мабуть, нас би вже не було", — пригадує місцевий житель Сергій.

У будинок Сергія та Алли від початку повномасштабного вторгнення сім разів влучали російські снаряди. Аби вберегти себе, родина облаштувала місця для життя в підвалі.

"Коли сильні обстріли, ми тут перебуваємо. Минулого року ми з підвалу майже не вилазили. Ми тут і вдень, і вночі. Ото вийдемо, якщо встигли поїсти приготувати – добре. Ні – так тут. Гепали, гепали. Покривальця у нас, ковдри, мільйон штук, щоб коли в нас сиро, щоб вкриватися", — розповідає Алла.

У ті будинки, які покинули місцеві, під час окупації селилися російські військові — залишили свої мітки.

"Ближче туди, до Сторожової, до Макарівки, були будинки саме з такими літерами Z. Тобто, власне для мене, це завжди дивувало. Вони з собою брали ці балончики з фарбою для того, аби поставити мітку, що вони тут були. Тобто, окрім комплектування, вони ще десь знаходили фарбу, аби помітити, що саме Z воїни тут перебувають", — каже морський піхотинець Сергій.

Z позначки, які залишили російські військові в селах на Донбасі
Позначки, які залишили російські військові у покинутих будівлях на Донеччині. Липень 2023 року. Фото: Суспільне Одеса

Після успішного звільнення сіл, військові 35 бригади морської піхоти продовжують просуватися вглиб окупованих територій.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок