Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини

Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини

Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини
.

Працівники обласного державного агентства рибного господарства з початку 2020-го року зафіксували два випадки масової задухи риби: у Калуському районі та у місті Тлумач. Серед загиблих особин - червонокнижні.

Мертву рибу в річці Дуструв у Тлумачі виявили 31-го липня. За словами завідувача сектору іхтіології Державного агентства рибного господарства Анатолія Гордійчука, причиною мору може бути замуленість річки та просочення невідомої речовини з підприємства ТОВ ''М'ясоДар''.

"На проміжку півтора кілометра ми виявили 500 штук верховодки, 175 - гірчака, 19 - головенів, два єльця червонокнижних, 11 бичків амурських, десять окунів, одну щуку, 63 особини плітки, 33 пічкури та 14 бичків. Їхня загальна вага - 7,6 кг. Варто зауважити, що багато риби залишилося на дні та пішло за течією", - розповідає Анатолій Гордійчук.

Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини
Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини. Facebook

Про мертву рибу у річці Пічоса на Калущині 10-го червня повідомили жителі Верхнянської ОТГ. Тоді на місце інциденту виїхала екологічна інспекція та поліція. Уже є результати аналізів, які провели працівники Держпродспоживслужби.

"Досліджено один взірець прісноводної риби та воду з потічка Підчоси. Пестицидів у воді не виявлено. Дослідження риби проводилося на аеромоноз і на гельмінти. Жодного з них у рибі не виявили. Не було перевищено вмісту гранично допустимих концентратів амонію, нітритів, нітратів, сульфатів, хлоридів", - розповіла начальниця відділу контролю за дотриманням санітарного законодавства Калуського районного управління Держпродспоживслужби Оксана Ананєвич.

Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини
Масова загибель риби на Прикарпатті: в чому причини. Facebook

Також зразки на аналіз із річки Пічоса взяли працівники Державної екологічної інспекції.

"Нещодавно до нас прийшли результати франківської екології. У воді є завищений рівень нітритів. А прийшли результати з калуської держпродспоживслужби, то там все в нормі. З приводу даної ситуації ми направили лист в калуську поліцію, чекаємо відповіді", - каже завідувач сектору іхтіології Державного агентства рибного господарства Анатолій Гордійчук.

Читайте також

  • У квітні користувачі розмістили у мережі Facebook фото з мертвою рибою біля берегів центрального міського озера. За словами заступника директора "Центру розвитку міста та рекреації" Тараса Слободяна, риба померла від старості.
  • У річці у місті Тлумач, що на Прикарпатті, - купа мертвої риби та вода - кольору крові. Працівники рибного господарства та Держпродспоживслужба зробили забори води.
  • Чи забруднений потічок, що впадає у Бистрицю-Солотвинську, перевірить франківська екоінспекція.

Авторка: Оксана Василик

На початок