Приблизно 50 бійців з Івано-Франківської громади — у полоні, ще 50 — зникли безвісти — Марцінків

Приблизно 50 бійців з Івано-Франківської громади — у полоні, ще 50 — зникли безвісти — Марцінків

Приблизно 50 бійців з Івано-Франківської громади — у полоні, ще 50 — зникли безвісти — Марцінків
. Фото ілюстративне: Суспільне Івано-Франківськ

Приблизно 50 військовослужбовців з Івано-Франківської громади перебувають у російському полоні. Ще 50 — у статусі зниклих безвісти. Про це під час онлайн-звернення у Facebook повідомив міський голова Руслан Марцінків.

За його словами, понад 300 жителів Івано-Франківської громади загинули у російсько-українській війні.

"Нас сколихнула та новина, що розповсюджувалася соціальними мережами про наших хлопців, які потрапили у полон. Це — компетенція відповідних органів, але я вже звернувся до уповноваженого з прав людини в Києві і тут, в Івано-Франківській області, а також до працівників ОВА, щоб сприяли поверненню франківських додому. Вірю, що всі повернуться живі і неушкоджені", — сказав Марцінків.

Що відомо про відео з полоненими з Івано-Франківщини

Ввечері 14 липня 2023 року у мережі опублікували відео з полоненими військовими. У ролику можна почути, як бійці називають свої імена, дати народження та місця проживання — здебільшого Івано-Франківськ та область. Дата та місце, де було зняте відео, наразі не відомі.

15 липня голова Калуської міської громади Андрій Найда в онлайн-зверненні повідомив, що серед полонених — бійці з Калуша, Івано-Франківська та Калуського району. Він також звернувся до регіонального координатора Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

"Якщо ви впізнали своїх рідних, то потрібно звернутися за адресою: місто Івано-Франківськ, вулиця Степана Бандери, 77, кабінет 111. Представник Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин — Михайло Торб'як", — додає Андрій Найда.

Як діяти, якщо близька людина потрапила у російський полон

Якщо вам стало відомо, що ваш родич, близька людина потрапила до полону російських військових, слід скористатися наступним алгоритмом:

  • Звернутися до Нацполіції із заявою про зникнення людини. Якщо в поліції вважають за доцільне взяти зразок ДНК, обов'язково це зробити.
  • Звернутися до Національного інформаційного бюро за телефоном "гарячої лінії" — 16-48. Таким чином держава веде облік тих, хто зник під час війни.
  • Звернутися до Офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин. Телефон для дзвінків з України: 0800339247. З-за кордону можна зателефонувати (або зв'язатися месенджерами) за номером: +380 95 896 04 21.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок