Двічі вимушена переселенка у Хмельницькому допомагає українським захисникам

Двічі вимушена переселенка у Хмельницькому допомагає українським захисникам

Двічі вимушена переселенка у Хмельницькому допомагає українським захисникам
. Фото: Суспільне Хмельницький

Луганщина — Херсон — Хмельницький. Так змінювалося місце проживання вимушеної переселенки Яни Мезанцевої від 2014 року. До обласного центру вона, розповіла, приїхала евакуаційним потягом. Каже, Хмельницький обрала випадково, тут волонтерить.

Яна Мезанцева — волонтерка громадської організації "Захист – Об’єднання волонтерів". До Хмельницького, розповіла, приїхала евакуаційним потягом із Херсона, 8 червня. Туди з родиною переїхала через війну з рідної Луганщини у 2014 році й прожила дев`ять років.

"Після того, як прийшли до мене на офіс, і сказали відкривайте сейф, наставляючи автомат на мене та на чоловіка, ми вирішили покинути цю область, і переїхати", — згадує Яна.

Яна Мезанцева розповідає, чому тоді обрала для переїзду Херсон.

"Обрали ми Херсон, тому що там річка, два моря і кавуни", — пояснює жінка.

Двічі вимушена переселенка у Хмельницькому допомагає українським захисникам
Переселенка плете маскувальний костюм для українських захисників. Фото: Суспільне Хмельницький

Яна плете маскувальний костюм для українських захисників у Хмельницькому і говорить, як жила в Херсоні під час окупації міста.

"Спочатку було мені легше, тому що ми українці, виходили на мітинги та відстоювали себе. Після того, як нас почали за допомогою зброї проганяти, почали зникати люди, які були активістами на цих мітингах, стало набагато складніше. Відчуття було таким, що дихати не було чим", — згадує двічі вимушена переселенка.

Залишити Херсон Яна Мезанцева, каже, вирішила після того, як ворог підірвав Каховську ГЕС.

"Я відкрила інтернет та набрала слово "Евакуація". Перше місто, на яке натрапила – Хмельницький", — розповідає Яна Мезанцева.

Підтримати українських захисників і віддячити волонтерам, які зустріли й допомогли влаштуватися у Хмельницькому, каже Яна, хоче своєю роботою. Тут для неї поряд із плетінням маскувальних костюмів підготували ще одне заняття – допомагати людям у тренінговій кімнаті, яку, за словами волонтерки громадської організації "Захист – Об’єднання волонтерів" Наталії Кошай, планують невдовзі відкрити.

"До роботи з внутрішньо переміщеними особами ми залучаємо саме тих, хто приїхав до нас. Бо правильно кажуть: ніякої допомоги для нас – без нас", — пояснює волонтерка Наталія Кошай.

Волонтерство Яна Мезанцева поєднує з астрологією, якою займається професійно, і каже, що вірить у перемогу України.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок