Підготовка укриттів у школах. Головні новини Харкова та області 13 липня: хроніка

Підготовка укриттів у школах. Головні новини Харкова та області 13 липня: хроніка

Підготовка укриттів у школах. Головні новини Харкова та області 13 липня: хроніка
. Харків, 11 липня 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 13 липня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

У найпростіших укриттях офлайн-навчання проводити не можна — ДСНС Харківщини

Про це Суспільне Харків сказав начальник управління організації заходів цивільного захисту ДСНС Харківської області Володимир Назаренко.

"У нас є рішення Ради оборони, вона визначила, що для офлайн навчання необхідно мати на балансі захисну споруду — сховище або протирадіаційні укриття. Таке рішення прийнято, бо Харківська область близько до ворога, щоб забезпечити безпеку дітей. Згідно з цим рішенням, неможливо розпочати навчання офлайн без наявності захисної споруди", — сказав Володимир Назаренко.

Скільки захисних споруд у навчальних закладах Харківщини ДСНС визнала придатними?

Під час проведених оперативних оглядів 120 захисних споруд регіону рятувальники визнали придатними до використання 82. За даними, які Суспільне Харків надав речник ДСНС Харківщини Євген Василенко, сім з них розташовані у Харкові: це чотири школи та три виші.

В яких районах Харкова є придатні укриття у закладах освіти:

  • Шевченківський район: одна школа та один ВНЗ;
  • Київський район: один ВНЗ;
  • Слобідський район: одна школа;
  • Холодногірський: одна школа;
  • Салтівський: одна школа та один ВНЗ;
Захисні споруди на Харквщині, які ДСНС визнала придатними навчальних закладах
Інфографіка: Юлія Лодяна

Авіаційні, мінометні та артилерійські удари: які населені пункти Харківщини потрапили під обстріли РФ — Генштаб

РФ завдала авіаударів поблизу Ветеринарного та Кислівки, повідомили у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Під мінометні та артилерійські обстріли на слобожанському напрямку потрапили:

  • Муравське, Олійникове, Різникове, Бологівка.

На куп’янському напрямку під обстріли мінометів та артилерії потрапили:

  • Строївка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ.

Ремонт колектора на проспекті Гагаріна у Харкові завершують. Інформація водоканалу

У Харкові комунальники на 80% завершили ремонтувати каналізаційний колектор, який обвалився на проспекті Гагаріна у травні 2023 року.

Начальник дільниці "Харківводоканалу" Ігор Плотніков говорить, працювали на ділянці від просп. Ландау до перехрестя з вул. Південнопроектною. Під час робіт довелося замінити 600 метрів труби.

колектор на гагаріна харків
Ремонт колектора на проспекті Гагаріна. Липень 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Заступник директора комплексу "Харківводовідведення" Ігор Вороненко каже, що причини руйнування з'ясовують.

За словами Вороненка, для усунення аварії на колекторі з міського бюджету спрямували понад 39 мільйонів гривень. Ремонт планують завершити до осені. Після цього проспект повністю відкриють для транспорту.

Дорожники відремонтували покриття тимчасового мосту на Харківщині

На дорозі Р-78 (Харків-Зміїв-Балаклія-Гороховатка) дорожники замінили дерев'яний настил на тимчасовому мосту, повідомили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури в області.

Очільники благодійних фондів з Харкова отримали підозру

Керівники двох благодійних фондів отримали підозру у зловживанні впливом на рішення посадовців Харківщини та вимагання. Слідчі вважають, що вони організовували виїзд військовозобов'язаних з України, повідомила пресслужба обласної прокуратури.

11 липня підозрюваних затримали у Харкові, коли замовник передавав їм 2 тисячі доларів. Вони мали оформити його як волонтера. За даними слідчих, цей чоловік раніше передав "благодійникам" тисячу доларів.

"У червні цього року очільники двох благодійних організацій пообіцяли за 5 тисяч доларів впливати на посадових осіб державних органів Харківської області щодо внесення відомостей про "клієнта" до системи "Шлях" з метою безперешкодного перетину державного кордону України", — йдеться у повідомленні.

Слідчі встановлюють факти та причетність інших людей до організації схеми. Максимальне покарання — вісім років позбавлення волі.

Чому у Вовчанську на Харківщині дорогі дрова?

У прикордонній деокупованій Вовчанській громаді, яка перебуває під щоденними обстрілами РФ, починають готуватися до зими. Жителька Вовчанська Ольга Пічужкіна нарікає: людям складно купити дрова на зиму через їхню високу вартість, газопостачання в місті немає. За словами Ольги, нині жителям громади пропонують машину з 9-10 складометрами дров за 17 тисяч гривень.

Яка вартість дров у місцевому лісгоспі та скільки їх планують заготувати? Які шляхи більш доступного забезпечення жителів твердим паливом бачить місцева влада — дослідження Українського Радіо Харкова:

117 шкіл Харкова мають акти про включення до переліку найпростіших укриттів — Деменко

Про це під час брифінгу повідомила керівниця міського департаменту освіти Ольга Деменко, коментуючи слова в.о. керівника ДСНС Харківщини Сергія Чабаня, який 12 липня сказав, що у Харкові є лише сім укриттів у навчальних закладах, які рятувальники визнали придатними для використання.

"Це новий наш начальник ДСНС, мабуть, він в ситуації ще не розібрався. 117 шкіл Харкова мають акти про включення цих закладів до переліку найпростіших укриттів. 117. Ці акти або беззаперечно підтверджують, що це так, або написано "за умови", і прописано, що треба зробити, і ми працюємо над тим, що треба зробити. Копії цих актів у мене є. Чому начальник ДСНС говорить, що чотири, якщо було перевірено 117, видано 117 актів, то звідки ж тоді чотири?", — сказала Ольга Деменко.

Основ'янський відділ Міграційної служби відновив роботу

"Основ'янський відділ міграційної служби відновив роботу у повному обсязі. Адміністративні послуги надаються громадянам незалежно від місця реєстрації", — сказано у повідомленні.

У Харкові та області на 14 липня синоптики оголосили штормове попередження

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі короткочасний дощ. Вдень значний дощ;
  • Грози, вдень місцями град, місцями шквал, 15-20 м/с;
  • Вітер вночі південно-західний, вдень північно-західний, 7-12 м/с; пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 13-18°, вдень 21-26°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 15-17°, вдень 24-26°.

У Старому Салтові перейменували п'ять вулиць

Про це повідомили у Старосалтівській селищній військовій адміністрації.

У населеному пункті перейменували такі вулиці:

  • 1 Травня — на Травневу;
  • Чернишевського — на Каштанову;
  • Некрасова — на Салтівську;
  • Пушкіна — на Квітневу;
  • Суворова — на Владислава Дудолада.

Владислав Дудолад — це полеглий у боях на Луганщині прикордонник, який народився у Старому Салтові. Його родині передали орден "За мужність".

"4 березня зведена група прикордонників до складу якої входив Владислав, виконувала бойові завдання в районі населеного пункту Новокраснянка. Отримавши наказ на передислокацію, бійці зведеного загону вирушили у визначений район. Під час переміщення до місця призначення наші захисники зіткнулися з російськими загарбниками, які за вогневої підтримки БМП вели наступ. Прикордонники вступили у стрілецький бій із переважаючими за чисельністю силами окупанта. На жаль, в ході цього бою старший сержант Дудолад Владислав отримав поранення несумісне з життям", — сказано у повідомленні Держприкордонслужби.

Харків отримає 3,8 млн гривень за програмою "єВідновлення" — ОВА

Для Харкова погодили 3,8 млн гривень компенсацій за програмою "єВідновлення". Комісії розглянули 84 заяви від жителів.

Про це 13 липня повідомив начальник військової обладміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, виплати загальною сумою понад 22,6 млн гривень отримають усі сім районів Харківщини.

"Найбільше — в Ізюмському районі, де сума нарахованих компенсацій складає 8,4 млн гривень. На другому місці — Харківський район, де прийняли рішення щодо компенсацій на суму 8,2 млн гривень. Компенсації на 3 млн гривень для відновлення осель нараховано жителям Чугуївського району", — йдеться у повідомленні.

За даними Синєгубова, на Харківщині зареєстрували 9288 заяв на компенсацію, з них зараз погодили 319.

Наскільки на Харківщині подорожчало пальне? Дані Держпродспоживслужби

"Роздрібні ціни на бензин та дизельне пальне в Харківській області 3 липня 2023 року порівняно з кінцем червня зросли приблизно на 2 гривні. Деякі АЗС підвищили ціни на 3-5 гривень", — сказано у повідомленні.

За даними управління, середні роздрібні ціни на пальне у Харківській області становлять:

  • на бензин А-95 — 46,84 гривні за літр (+1,98 гривні);
  • на дизельне пальне — 45,44 гривні за літр (+2,03 гривні);
  • на автогаз — 22,81 гривні за літр (+ 0,88 гривні ).

Терехов: "Ми вже підготували 51 укриття, де можуть навчатися діти"

Міський голова Ігор Терехов в ефірі нацмарафону 13 липня повідомив, що у Харкові підготували 51 укриття, де діти можуть навчатися офлайн. Ще 21 укриття облаштовують.

"Хочу сказати, що Харків дуже виважено підходить до цього навчання. Ми вже підготували 51 укриття, де можуть навчатися наші діти, крім цього у роботі ще 21 укриття. Маю на увазі ті, що ми робимо за кошти міського бюджету. Крім того, ми залучили спонсорів, у нас соціально відповідальний бізнес, і теж готуємо укриття. Таким чином до 1 вересня у нас буде готове вже для навчання в офлайн режимі 85 укриттів", — сказав Терехов.

Розмінування Харківщини: зведення ДСНС за добу

Протягом 12 липня у Харківській області сапери обстежили 10,2 га території, знешкодили 100 боєприпасів РФ, сказано у повідомленні ДСНС.

Російські війська обстріляли Дворічну. 67-річний чоловік поранений

Минулої доби внаслідок обстрілу Дворічної на Куп'янщині поранень зазнав 67-річний чоловік. Медики оцінюють його стан як легкий, повідомив начальник військової обладміністрації Олег Синєгубов.

Внаслідок обстрілів Одноробівки Золочівської громади пошкоджені 6 приватних будинків, гараж та господарчі споруди.

За добу на Харківщині знешкодили 100 вибухонебезпечних предметів

Сапери вилучили та знешкодили 100 вибухонебезпечних предметів на території Харківської області протягом минулої доби, повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій Харківщини.

РФ скинула авіабомби КАБ-250 на село Кучерівку на Куп'янщині

Російські війська 12 липня обстріляли Кучерівку Куп'янського району.

За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, по селу вдарили двома авіабомбами типу КАБ-250. Вибухом пошкоджені сім приватних домоволодінь.

У Хатньому Великобурлуцької громади обстріл пошкодив будинок культури. У прикордонному селі Одноробівці Золочівської громади внаслідок обстрілу горів приватний будинок на площі 50 кв.м.

Внаслідок цих обстрілів поранених не було.

Поблизу села Байрака триватиме розмінування. Дорогу перекриють

З 8:00 до 9:00 поблизу села Байрака у Балаклійській громаді сапери знищуватимуть вибухонебезпечні предмети.

Про це повідомили у Балаклійській МВА.

Рух для машин по об'їзній дорозі Т-21-10 по маршруту Балаклія-Байрак обмежать.

Доповнено 8:15. Рух для транспорту відновили, повідомили в Балаклійській МВА.

У районі П'ятихаток у Харкові 13 липня не буде води

3 липня з 08:00 до 20:00 триватимуть планово-попереджувальні роботи на насосній станції у П'ятихатках у Харкові, повідомила пресслужба "Харківводоканалу".

На цей час водопостачання припинять у:

  • П’ятихатках;
  • Лісному;
  • Родичах;
  • Флоринці;
  • на території гольф-клубу.

У четвер трамваї №16 та 16А тимчасово змінять маршрути

З 09:00 до 15:00 трамваї №16 та 16А ходитимуть від розворотного кола "Салтівське" до кола "Журавлівський гідропарк" через вулиці Академіка Павлова та Шевченка, повідомила пресслужба міської ради. Зміни пов'язані з ремонтом колій.

Погода на 13 липня на Харківщині

  • Мінлива хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 9-14°, вдень 23-28°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 11-13°, вдень 25-27°.

Цього дня рік тому: Харківщина 13 липня 2022 року

  • У селищі Слатине на Харківщині внаслідок обстрілу загинув чоловік, ще двоє людей поранені.
  • ЗСУ запобігли ракетному удару по Харкову.
  • Полонений на Харківщині бойовик отримав 12 років в’язниці. "
  • Азов Харків" знищив танки та БМП окупантів поблизу кордону з Росією.
  • У Куп'янському районі розтрощили герб України: підозрюється 18-річний житель міста.

На початок