У Сумах розпочався суд по справі замовлення побиття двох народних депутатів

У Сумах розпочався суд по справі замовлення побиття двох народних депутатів

У Сумах розпочався суд по справі замовлення побиття двох народних депутатів
. Суспільне Суми

У Сумах розпочався суд щодо справи замовлення побиття двох народних депутатів від "Слуги народу" - Михайла Ананченка та Тетяни Рябухи. 31 липня відбулося перше засідання, на якому визначили порядок розгляду матеріалів та допиту свідків.

За версією слідства, побиття організував Микола Аліфанов через те, що нардепи голосували за проєкт закону про продаж земель сільгосппризначення.

Прокурор Андрій Жерновий зачитав обвинувачення, в якому вказав про передачу виконавцю 23, 5 тисячі гривень.

"Повідомив їм про необхідність за грошову винагороду вчинити протиправні дії відносно народних депутатів Ананченка і Рябухи. При цьому Аліфанов вказав, як саме: змусити депутатів їсти землю і обмазати їх обличчя землею", - розповів прокурор.

На суді Аліфанов сказав, що вини не визнає і дасть показання на наступному засіданні.

У той час, коли відбувалось судове засідання, народний депутат Михайло Ананченко, побиття якого, начебто, замовив Микола Аліфанов, зустрічався з головою Сумської облдержадміністрації.

Журналістка Суспільного поставила нардепу питання: яке рішення суду його задовольнить і чи позивався він до обвинуваченого для стягнення моральної шкоди? На це питання Ананченко відповів так: "Не знав навіть про те, що зараз відбувається суд над Аліфановим. Я в цій справі проходжу в якості свідка. Є певні документи, які не дають мені можливості розлого розповісти про цю історію, я думаю на суді буду більш детально розповідати про це. Цивільні позови жодні не подавав, участі в процесі жодної не маю. Тобто, як свідок, справді є факти, які стверджують про те, що такий намір був."

Що відомо

  • У грудні 2019 року на своїй сторінці у Facebook народний депутат від "Слуги народу" Михайло Ананченко розмістив фото з повідомленням про те, що, коли він повертався додому на нього напали двоє в балаклавах.
  • Наступного дня СБУ повідомила, що за допомогою фейкової інформації про напад на нардепа, попередила в Сумах насильницькій дії щодо народного депутата.
  • Миколу Аліфанова звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: підготовка і співучасть у злочині, та погроза або насильство щодо державного діяча. За останньою передбачено позбавлення волі до 7 років.
  • Наступне судове засідання призначене на 21 серпня.
На початок