В Івано-Франківську презентували фотовиставку "Вписані в історію. Зруйновані війною"

В Івано-Франківську презентували фотовиставку "Вписані в історію. Зруйновані війною"

Фотовиставка у Франківську
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

В Івано-Франківську у центрі сучасного мистецтва презентували фотовиставку "Вписані в історію. Зруйновані війною". В експозиції 34 стенди зі світлинами фотографів з Маріуполя, на яких зображені історичні об'єкти міста, які за час повномасштабного вторгнення РФ були зруйновані або пошкоджені. Про це Суспільному розповіла координаторка культурного напряму центру "Я — Маріуполь" Наталія Ольхова.

Фотовиставка "Вписані в історію. Зруйновані війною"
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Дуже боляче на це дивитися, але це потрібно, щоб не забувати свою історію, культурну спадщину. Загалом в Маріуполі було 206 об'єктів культурної спадщини, шість із них — внесені в реєстр історичної спадщини України. На жаль, майже всі вони зруйновані", — каже Наталія Ольхова.

Координаторка культурного напряму центру "Я — Маріуполь" Наталія Ольхова
Координаторка культурного напряму центру "Я — Маріуполь" Наталія Ольхова. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Прийшов на виставку переселенець з Маріуполя Олександр Смотров. До повномасштабної війни він працював екскурсоводом.

Переселенець з Маріуполя Олександр Смотров
Переселенець з Маріуполя Олександр Смотров прийшов на виставку. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Чоловік каже: дивлячись на світлини, не може повірити, що багатьох будівель Маріуполя вже немає.

"Дивитися тяжко. Я от бачу будинок з годинником — це центральна площа Маріуполя. Його нема вже, там пусте місце, воно вже повністю "під нуль" знесено. Дивлюся на ці світлини і таке враження, що деякі будинки більше постраждали в Маріуполі у 2022 році, ніж під час Другої світової війни", — каже Олександр Смотров.

Художник Михайло Дейнега
Франківський художник Михайло Дейнега. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Франківський художник Михайло Дейнега розповідає: за декілька років до повномасштабної війни був у Маріуполі. Зараз, каже чоловік, зі сльозами на очах переглядає світлини пошкоджених пам'яток архітектури.

"Там прекрасні зали виставкові у них були. Ось, наприклад, світлина костелу. Як він виглядав і яким є зараз. Це — просто жах. Нормальна людина на святиню ніколи б руку не могла підняти. Але це ж ненормальні. І тут стає їх шкода. Вони не розуміють, що творять", — каже Михайло Дейнега.

Фотовиставка "Вписані в історію. Зруйновані війною"
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Зі слів Наталії Ольхової, фотовиставка "Вписані в історію. Зруйновані війною" триватиме в Івано-Франківську до 18 липня.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок