У Чернівцях відкрили Департамент захисту прав жінок у "Місті добра": яку допомогу надають

У Чернівцях відкрили Департамент захисту прав жінок у "Місті добра": яку допомогу надають

У Чернівцях відкрили Департамент захисту прав жінок у "Місті добра": яку допомогу надають
. Таїса Рубаняк разом з засновницею "Міста добра" Мартою Левченко. Фото: Ольга Івасюк

У Чернівцях в кризовому центрі для жінок з дітьми "Місто Добра" відкрили Департамент захисту прав жінок. Там з жінками, які зазнали домашнього насильства, працюватимуть медики, юристи та психологи. Також жінкам складатимуть індивідуальний план, як стати фінансово незалежними.

Про це у коментарі Суспільному розповіла керівниця департаменту Таїса Рубаняк.

"Місто добра приймає багато жінок, які потерпають від домашнього насилля. Коли вони вирішують піти від кривдника, то зіштовхуються з багатьма юридичними питаннями – розірванням шлюбу чи аліментами. Ми вирішили зробити так, що жінка не шукала юристів, а могла отримати всю допомогу в одному місці", – розповідає Рубаняк.

Як надають допомогу

У центрі жінки можуть отримати комплексну допомогу психолога, медика та юриста. Кожен з них під час спілкування з жінкою визначає план дій та допомогу, яку має надати.

Наприклад, психолог вирішує, чи потрібні жінці індивідуальні консультації або групові зустрічі. Юристи можуть допомогти жінці з розлученням, сплатою аліментів, винесенням обмежувальних приписів чи притягненням до відповідальності людини, яка вчиняє насильство.

Медик оглядає жінку й за потреби надає медичну допомогу.

"Також ми організовуємо менторство, зокрема визначаємо її трудові вподобання, щоб допомогти жінці стати фінансово незалежною, згідно з її навичками", – каже Рубаняк.

Наразі допомогу надають жінкам, які знайшли прихисток у Місті добра. Також планують створити гарячу лінію, пошту та групи в соціальних мережах, щоб надавати дистанційний супровід жінок з області та інших регіонів.

"Якщо є потреба, але жінка не може чи не хоче прибути до Міста добра, то ми будемо намагатися знайти їй фахівця на місці", – каже керівниця департаменту.

Крім цього, планують розробити інформаційні буклети, де пояснюватимуть, що робити, якщо зазнали домашнього насилля.

Що відомо про кризовий центр "Місто добра"

  • Місто добра — це кризовий центр у Чернівцях, який спочатку працював для мам з дітьми у скрутних життєвих обставинах. Його створення ініціювала благодійниця Марта Левченко.
  • Під час повномаштабного вторгнення у центрі почали приймати матерів та дітей з небезпечних регіонів. Керівниця центру Марта Левченко просила жінок, що до них їхали, не залишали своїх собак, а забирати тварин з собою. Тепер діти, які проживають в центрі, граються з собаками.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок