Нітрати в продуктах із ринку: що показують дослідження лабораторії у Рівному

Нітрати в продуктах із ринку: що показують дослідження лабораторії у Рівному

Ексклюзивно
Овочі на ринку у Рівному
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному від початку 2023-го року перевірили майже 27 тисяч зразків овочів та фруктів, які продавали на ринках. Про це Суспільному повідомила заступниця директора регіональної держлабораторії Ірина Кондратюк. За її словами, уся рослинна продукція проходить відповідну перевірку. Суспільне придбало на центральному ринку овочі та ягоди, щоб перевірити їх у лабораторії на наявність нітратів.

Продавчиня Віра Шимуня продає ягоди та овочі на центральному ринку у Рівному. Продукцію жінка вирощує на своєму городі у селі Милостів Рівненського району.

"Огірочки мої, кабачки мої, полуничка власного вирощування, остання вже. Починає стигнути ожинка, вишенька, аґрус теж свій. Максимально ми не оброблюємо хімікатами. У нас немає нітратів. Є деякі люди, які дуже скрупульозно ставляться, де вирощена, звідки продукція, чи оброблена, чи ні. Але, на превеликий жаль — це дуже малий відсоток", — говорить продавчиня.

Овочі та фрукти перевіряють на відсоток нітратів
Продавчиня Віра Шимуня/ Фото: Суспільне Рівне

Продавчиня каже, що найбільше у неї купують полуницю.

Овочі та фрукти перевіряють на відсоток нітратів
Полуниця на ринку у Рівному/ Фото: Суспільне Рівне

Також на ринку продає овочі та фрукти Оксана Ящинська. Її продукція не з власного городу, овочі жінка перекуповує в українських фермерів.

"У мене багато покупців приходили зі своїми дозиметрами, міряли й купували, бо мають маленьких діток. І скарг ніколи не бувало. У нас і лабораторією перевіряється. В основному йде південь, Закарпаття й Одеська області", — каже пані Оксана.

Овочі та фрукти у Рівному
Продавчиня Оксана Ящинська/ Фото: Суспільне Рівне

Овочі та фрукти перевіряють на відсоток нітратів
Овочі на ринку у Рівному/ Фото: Суспільне Рівне

Рівнянка Ірина Коваленко, яка купує продукти на центральному ринку, має власний спосіб боротьби з нітратами, каже:

"Промиваю їх у соді, тримаю 15 хвилин. А потім водичкою змиваю — і добре. Більше не хвилююсь за це".

Ринок у Рівному
Рівнянка Ірина Коваленко/ Фото: Суспільне Рівне

Журналістка Суспільного придбала на центральному ринку помідори, черешні та полуницю, щоб перевірити їх на нітрати у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Занесли їх у лабораторію на іншому ринку — Дикого.

Овочі та фрукти перевіряють на відсоток нітратів
Суспільне перевіряє продукти на нітрати/ Фото: Суспільне Рівне

У лабораторії повідомили, що черешні та полуниці належать до ягід, які не підлягають перевірці на нітрати, тому на експертизу взяли тільки помідори.

Чи є нітрати у помідорах
Придбані помідори на ринку перевіряють на нітрати/ Фото: Суспільне Рівне

Лаборантка Людмила Ковалевич каже, що для аналізу достатньо триста грамів овочів чи фруктів, з кожного плоду перевіряють четвертину. Результати тесту на нітрати показали у помідорах — 31,7 міліграма на кілограм, при допустимій нормі — 150 мл на кг.

"У помідорах, якщо захищений ґрунт, 300 міліграмів на кілограм допустима норма, відкритий ґрунт — 150 міліграмів на кілограм допустима норма. Тобто помідора дуже добра. 31,7 — це дуже хороший результат", — каже лаборантка ветеринарно-санітарної експертизи.

Помідори перевірили на відсоток нітратів
Перевірка помідорів на нітрати у лабораторії/ Фото: Суспільне Рівне

Відсоток нітратів в овочах куплені на ринку
Відсоток нітратів в овочах куплені на ринку/ Фото: Суспільне Рівне

Як зазначив завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Сергій Редька, у 2023 році вони заборонили 4,5 тонни продукції для продажу:

"Кожна партія продукції, яка надходить на ринок, перевіряється лабораторією. Коли продукція доброякісна — ми видаємо експертний висновок. Тобто усі рослини досліджуються лабораторією. В цьому році ми заборонили 4,5 тонни продукції, її не допущено в реалізацію — капуста, огірки, кабачки. Перевіряємо на нітрати, наявність шкідників, зіпсованість та інше".

Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Сергій Редька
Завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Сергій Редька/ Фото: Суспільне Рівне

У Рівному працює сім лабораторій, які проводять експертизу якості продуктів.

"За пів року було досліджено 26 тисяч 932 зразки рослинної продукції. Зроблено 36 тисяч 960 досліджень. По овочах, фруктах, ягодах цього року у Рівному продукція була доброякісна", — зазначила заступниця директора регіональної держлабораторії з безпечності харчових продуктів Ірина Кондратюк.

Заступниця директора регіональної держлабораторії з безпечності харчових продуктів Ірина Кондратюк
Заступниця директора регіональної держлабораторії з безпечності харчових продуктів Ірина Кондратюк/ Фото: Суспільне Рівне

Вплив нітратів на організм

У 2022 році начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Сергій Гончаров розповів Суспільному про вплив нітратів на організм людини.

Як нітрати впливають на людський організм:

  • Нітрати відновлюються до нітритів, які взаємодіють із гемоглобіном крові й окислюють у ньому двовалентне залізо у тривалентне. В результаті утворюється речовина метгемоглобін, який уже не здатний переносити кисень. Тому порушується нормальне дихання клітин і тканин організму, в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин і різко зменшується кількість білка.
  • Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.
  • Нітрати знижують вміст вітамінів у їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин.
  • При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитоподібної залози.
  • Нітрати впливають на виникнення ракових пухлин у шлунково-кишковому тракті.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок