Компенсація за зруйноване житло у Чернігові: скільки коштів можна отримати

Компенсація за зруйноване житло у Чернігові: скільки коштів можна отримати

Компенсація за зруйноване житло у Чернігові: скільки коштів можна отримати
. ФОТО: Суспільне Чернігів

1 мільйон 250 тисяч гривень зможуть отримати власники трикімнатної квартири площею 60 квадратних метрів у Чернігові, зруйнованої внаслідок активних бойових дій. Кабінет міністрів затвердив Порядок надання компенсацій за знищенні об’єкти нерухомого майна. Суспільне порахувало, скільки можуть отримати власники зруйнованих квартир та приватних будинків, та розбиралося, чи вистачить цих сум, аби придбати аналогічне житло. Розбиралася Анастасія Лоза.

"Зараз ми бомжі"

Анна Чугай — мешканка будинку № 15 на вулиці Чорновола у Чернігові. Під час активних бойових дій дівчина із немовлям, якому ще не виповнився місяць, 21 день прожила у підвалі медзакладу. Саме це врятувало її родину, коли 3 березня 2022 року росіяни скинули щонайменше шість авіабомб на житловий квартал.

Зруйнована багатоповерхівка на Чорновола 15
Зруйнована багатоповерхівка на Чорновола 15. ФОТО: Суспільне Чернігів

У квартирі в момент влучання була тільки мама Анни, вона отримала тяжку травму голови. Будинок Анни — одна із двох багатоповерхівок Чернігова, які за висновками експертизи, не підлягають відновленню і мають бути демонтовані.

Анна Чугай, мешканка зруйнованої квартири
Анна Чугай, мешканка зруйнованої квартири. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Кімната наша з чоловіком найсильніше постраждала. Велика шафа була і комод. Комод був дерев'яний, дуже важкий.. Його теж винесло хвилею. Самі розумієте, життя прожите. Все було. Ми не з бідної родини... а зараз – бомжі".

Анна Чугай показує зруйноване житло
Анна Чугай показує зруйноване житло. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зруйнована квартира Анни
Зруйнована квартира Анни. ФОТО: Суспільне Чернігів

Програма компенсацій ще не запрацювала

За даними заступника міського голови Чернігова Олександра Атрощенка, станом на сьогодні повністю зруйнованими в місті визнані понад 350 квартир та близько шести сотень приватних будинків. 30 травня Кабмін затвердив порядок надання компенсацій за знищені об’єкти житлової забудови. Програма ще не запрацювала – вона тільки розгортається, говорить радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван.

Радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван
Радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Із 15 липня люди можуть подавати заяви через «Дію» про повністю знищене майно. І з 15 серпня відповідні комісії місцевого самоврядування почнуть розгляд цих заяв".

Як можна вирахувати приблизну суму компенсації для квартири?

Згідно з порядком, затвердженим Кабміном, розрахунок компенсації будуть проводити за затвердженими формулами. Вони різні для квартир та приватних будинків. Разом з Андрієм Слабінським, керівником проекту "Поверни своє", Суспільне вирішило вирахувати приблизні суми компенсації за знищене майно, на які можуть розраховувати жителі міста Чернігів. Почнімо з квартир на прикладі нашої героїні Анни Чугай.

Отже, формула складається із п’яти показників, які треба перемножити між собою.

Перший – вартість одного квадратного метра житла в Україні. Це сталий показник і він становить 36 422 гривні. Другий – регіональний показник вартості квадратного метра житла. Для Чернігова він затверджений на рівні 0,8 (для Чернігівської області – 0,5). Наступний – коефіцієнт кімнатності. Для 3-кімнатної й більше квартири, (а помешкання Анни мало 4 кімнати), він становить 0,9. Четвертий показник враховує вік забудови, для будинків зведених між 1917 та 1990 роками – це 0,69. І останній – площа квартири. Квартира Анни мала 85 квадратних метрів. Разом виходить 1 мільйон 556 тисяч гривень.

Формула, за якою вираховується компенсація
Формула, за якою вираховується компенсація. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Але це не все, є ще один показник. Умовно його можна назвати показником адекватності визначеної вартості. Він встановлює опосередковану вартість житла по всіх регіонах і по Чернігівській області зокрема", — розповів Андрій Слабінський.

Андрій Слабінський, керівник проєкту "Поверни своє"
Андрій Слабінський, керівник проєкту "Поверни своє". ФОТО: Суспільне Чернігів

Цей показник затверджений окремим наказом Мінінфраструктури та для чернігівського регіону становить 20 тисяч 900 грн. Множимо його на площу квартири, виходить 1 мільйон 776,5 тисяч грн, які може отримати Анна. Все тому, що сума порахована за формулою з п’яти показників має бути вищою, або дорівнювати цьому перевірочному показнику.

Формула з показником адекватності визначеної вартості
Формула з показником адекватності визначеної вартості. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Таким чином ви отримуєте розуміння мінімальної вартості компенсації, на яку ви маєте право в такому випадку претендувати", — розповів Андрій Слабінський.

Як можна вирахувати приблизну суму компенсації для приватного будинку?

Щодо компенсацій за зруйновані приватні будинки, то тут формула складається із трьох показників: вартості квадратного метра у приватних будинках на вторинному ринку, регіонального коефіцієнту вартості одного квадратного метру та площі будинку. Так сума компенсації за приватний будинок у Чернігові площею у 100 метрів квадратних складатиме 1 мільйон 110 тисяч гривень, однак враховуючи коефіцієнт адекватності, власник має отримати не менше 2 мільйонів 200 тисяч гривень.

Зруйнований приватний будинок у Чернігові
Зруйнований приватний будинок у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів
"У випадку саме з приватними будинками до розрахунку вартості ще береться вартість земельної ділянки. Адже, як правило, ви купуєте не просто будинок, а він стоїть на земельній ділянці, і його вартість також береться до розрахунку суми компенсації, якщо це не призводить до її суттєвого перевищення", — пояснив Андрій Слабінський.

Як можна отримати компенсацію?

Компенсацію власники отримуватимуть двома способами: грошима на спеціальний банківський рахунок, якщо мова йде про відбудову приватного будинку, або ж у вигляді житлового сертифіката на купівлю будинку або квартири.

Радник начальника Чернігівської ОДА Андрій Подорван каже, що сертифікат — це зобов’язання держави профінансувати купівлю нового житла.

Власники квартир на вул. Чорнова, 15 хотіли б аби їм відбудували будинок на тому самому місці.

"Я розумію, мабуть, влада не хоче будувати новий будинок. Але ми повинні, всі мешканці двох під’їздів, отримати те, що втратили. Якщо буде грошова компенсація, вона повинна відповідати тій сумі, за яку ми зможемо купити ту ж саму квартиру в Чернігові", — каже Анна Чугай.

Думка рієлторів

Рієлтор з Чернігова Руслан Микаілов говорить, нині компенсації більш-менш відповідають цінам на ринку нерухомості, але все може змінитися, якщо підвищиться курс долара, адже ринок нерухомості прив’язаний саме до нього.

Руслан Микаілов, ріелтор
Руслан Микаілов, ріелтор. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Якщо курс долара стане вище, а він реально може стати вище через 2 чи 4 місяці, коли люди реально можуть отримати ці кошти, то ситуація може змінитися. Обирати тоді не центр, можливо обирати якийсь інший район більш-менш хороший".

Доки дія програми з компенсації за знищене житло розгортається, - керівник проєкту "Поверни своє" Андрій Слабінський рекомендує привести до ладу документи на вправо власності, та за можливості внести відомості до Державного реєстру речових прав.

"Є загальна рекомендація це зробити – це суттєво полегшить подальшу взаємодію з системою та логікою компенсацій".

Детальніше у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок