З липня "Доступні ліки" відпускають за Е-рецептами. В НСЗУ пояснили, де діятимуть паперові

З липня "Доступні ліки" відпускають за Е-рецептами. В НСЗУ пояснили, де діятимуть паперові

В Україні можна отримати "доступні ліки" лише за електронним рецептом
. Фото: Суспільне Рівне

З 1 липня 2023 року препарати за програмою "Доступні ліки" в аптеках відпускають лише за електронними рецептами, за винятком деяких територій. Голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак розповіла в етері Суспільне. Спротив, що програма завжди діяла за Е-рецептами, але з початком повномасштабної агресії РФ запроваджували можливість використання й паперових рецептів.

За даними електронної системи охорони здоров'я, українці продовжують використовувати електронні рецепти саме за програмою "Доступні ліки".

"З 24 лютого ми ввели можливість виписувати й відпускати за паперовим рецептом. Ми розуміємо, що труднощі можуть виникати на окремих територіях, тому з 1 липня є винятки. На території активних бойових дій, на окупованих територіях ми все ж таки залишаємо можливість виписувати і погашати паперовий рецепт для користувачів програми. Всі інші будуть використовувати вже зручний для них інструмент і якщо говорити мовою цифр, з початку цього року півтора мільйона українців скористалися електронним рецептом саме за програмою "Доступні ліки", — розповіла голова нацслужби Наталія Гусак.

Вона зазначила, що електронний рецепт не вимагає додаткового часу, його можна взяти у свого сімейного лікаря дистанційно та погасити у найпершій аптеці, яка законтрактована з НСЗУ, й отримати ліки безоплатно або з доплатою.

"Ми попередили завчасно сімейних лікарів ще за два місяці до того, як прийняли зміни стосовно того, що з 1 липня діє виключно електронний рецепт. Ми розуміємо, що наразі аптеки будуть відпускати виключно за електронним рецептом, тому я не бачу тут складнощів", — каже посадовиця.

З її слів, 1 квітня був запроваджений перехідний етап на період воєнного часу і це дещо врегульовувало систему відпуску лікарських рецептурних засобів.

"Безумовно, що українцям необхідний такий перехідний період, так само як і аптечним закладам, для того, щоб повноцінно перейти на електронні рецепти після нашої перемоги. Безумовно, що окремі аптечні заклади можуть по-своєму трактувати перехідний період, але я закликаю все ж таки привчатися до певної культури відпуску електронних рецептів", — сказала очільниця НСЗУ.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок