На ринку – сезон малини: що відомо про ціни

На ринку – сезон малини: що відомо про ціни

На ринку – сезон малини: що відомо про ціни
. Суспільне Тернопіль

На ринку в Тернополі розпочинається сезон малини. Продавці розповіли кореспондентам Суспільного про ціни на ягоди.

Орися Мацьків проживає в селі Майдан Чортківського району. На ринку продає малину, яку виростила біля дому. Встановила ціну 40 гривень за літрову банку. Каже, така вартість була в цей період і торік.

Малина на Тернопільському ринку
Малина на ринку. Суспільне Тернопіль

"У нас дуже гарне село. Маємо багато полуниці, черешні, вишні. Малину різних сортів люди вирощують. Ці ягоди цьогоріч вродили гарні, соковиті, ароматні, бо дощі переходять і малина рясніє. Продаємо і за 40 гривень за літру, і за 35. Коли приходять жіночки старші, я їм даю дешевше, бо вірю, як то тяжко зараз", – говорить продавчиня.

Орися Мацьків, продавчиня малини на ринку
Орися Мацьків, продавчиня малини. Суспільне Тернопіль

"Низька ціна, бо все через війну. Нема збуту, нема куди везти ту малину, тому зараз трошки важче реалізовувати. Минулого року також так було, але ми на базар не їхали, тому що ці ягоди приймала машина в селі і ми здавали. Вони приїжджали, скупляли, нам було добре, ми самі не їхали, не продавали. Оскільки війна, нема такого збуту, цього року не приймають гуртом, тому їдемо сюди на базар, продаємо. Шкода, щоб пропадало".

Ранні врожай малини на ринку
Ранній врожай малини. Суспільне Тернопіль

Орися Мацьків каже, починається сезон літньої малини, згодом буде осіння. Але пізні ягоди будуть не такими солодкими.

"Літня малина має ліпший і запах, і смак. Осіння також по-своєму смачна. Але вже не така солодка. Вона більше годиться для заморозки, а ця – на компоти, на вареннячко".

Сезон малини на Тернопільському ринку
Сезон малини. Суспільне Тернопіль

Тернополянка Оксана прийшла на ринок, щоб купити домашню малину. Каже, намагаються в сім’ї частіше вживати корисну їжу. За літру малини заплатила 40 гривень.

Оксана, тернополянка купує малину
Оксана, тернополянка. Суспільне Тернопіль

"Вважаю, що це недорого. Часто витрачаємо гроші на шкідливі продукти, приміром, на ковбаси, хоч ми особисто їх не їмо. Тому малина для нас не є дорогою. Ми цілорічно купуємо тільки овочі і фрукти. В мене є і чорні ягоди, вчора я купувала черешню, сезон полуниці ми теж не пропустили. Їсти ягоди – це естетично, гарно, поживно, нешкідливо. І дітям вітаміни".

Прийшла на ринок зі своєю малиною Соломія. Дівчина каже, вирощують вдома і чорну, і звичайну червону малину.

Соломія Литвин, продавчиня малини на Тернопільському ринку
Соломія Литвин, продавчиня малини. Суспільне Тернопіль

"Ми вдома тримаємо шматочок землі і там собі вирощуємо малину, щоб продавати. Її часто купляють, тому що ці ягоди люблять діти, також малину заморожують, варять із неї щось, печуть. Її насправді багато є. Деколи навіть важко збути. Вона може бути дорожчою, може бути дешевшою. Залежить від кількості на ринку. Варіюється від 55 гривень, коли її мало, а коли багато, то стає дешевшою і дешевшою. За 40, 35 гривень. Коли нема кому продавати, то ставлять нижчу ціну".

Читайте також

На початок