Вирощування цибулі: які сорти практикують тернопільські аграрії

Вирощування цибулі: які сорти практикують тернопільські аграрії

Вирощування цибулі: які сорти практикують тернопільські аграрії
. Суспільне Тернопіль

На Тернопільщині цьогоріч в чотири рази збільшили площу посівів цибулі. Про це повідомив Суспільному директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Володимир Стахів.

За його словами, це пов'язано з тим, що Херсонська область, де вирощували цю культуру, частково окупована.

Володимир Стахів, директор Тернопільського обласного департаменту агропромислового розвитку
Володимир Стахів, директор обласного департаменту агропромислового розвитку. Суспільне Тернопіль

"Овочева група на Тернопільщині цьогоріч суттєво зросла – це плюс 150 гектарів до попереднього року. Йдеться безпосередньо про сільгосппідприємства. Її площа становить 1450 гектарів. Щодо цибулі, то в сільгосппідприємствах посіяли приблизно 150 гектарів. Враховуючи те, що Херсонська область частково окупована, тому наші господарники збільшили площі посівів цієї культури".

Посіви цибулі у сільськогосподарському товаристві в Байківцях
Посіви цибулі. Суспільне Тернопіль

У сільськогосподарському товаристві, що в селі Байківці Тернопільського району, вперше вирощують цибулю для промислових цілей. Про це розповів Суспільному директор товариства Сергій Якимець.

За його словами, цієї культури посадили на площі 10 гектарів.

Сергій Якимець, директор сільськогосподарського товариства в Байківцях
Сергій Якимець, директор сільськогосподарського товариства. Суспільне Тернопіль

"На полі висадили саджанку яру та сіянку яру. Зокрема, два з половиною гектари саджанки і сім з половиною – сіянки".

Сіянки ярої мають кілька видів.

"Чотири гібриди й один сорт. Плануємо збільшувати площі посіву, тому хочемо зорієнтуватися, що для нас буде найбільш ефективним у вирощуванні. Є різні виробники, різні терміни вирощування. За результатами будемо визначатися і вибирати ті сорти, які найбільш ефективні в наших умовах".

Цибуля сортів саджанка та сіянка в сільськогосподарському товаристві в Байківцях
Цибуля сортів саджанка та сіянка. Суспільне Тернопіль

Урожайність цибулі, яку висаджували з саджанців, вища, ніж сіянки, розповідає Сергій Якимець.

"Саджанка в нас посаджена десь 10-12 квітня. Це трошки пізні терміни, але вони на урожайність особливо не впливають, лише термін дозрівання відтягнеться. Зараз у цибулі формується кореневище. Від цього залежить система живлення. Вона розроблена таким чином, щоб сформувати кореневище необхідного розміру. Її урожайність трохи більша, бо вирощується вже з готової маленької цибулини, але вартість цієї цибулини в три рази вища, ніж насіння".

На полі в Байківцях зростає цибуля
На полі зростає цибуля. Суспільне Тернопіль

Садять цибулю в неорану землю, каже Сергій Якимець. Потім за нею потрібен постійний догляд, обробіток від бур’янів та грибків, підживлення. Цибуля потребує вологи. Для цього використовують систему поливу. Вона не є автоматичною.

Система поливу на полі з цибулею в Байківцях
Система поливу на полі з цибулею. Суспільне Тернопіль

"У нас є накопичувач води місткістю дві тисячі кубів. Звідти воду подаємо по магістральних трубах у поле безпосередньо в стрічку крапельного зрошування. Поле поділене на шість поливних зон. Взяли до уваги потужність помпи, час поливу. Є опади – трошки менше потрібно води, нема опадів – значить більше".

Для поливу посіви цибулі поділили на шість частин
Для поливу поле поділили на шість частин. Суспільне Тернопіль

Вплинули на висадку цибулі й погодні умови. Найскладніше, говорить Сергій Якимець, було підготувати ґрунт до посіву.

"Склалося так, що було багато вологи і було досить холодно. Ґрунт взимку не перемерз, важко було з ним працювати. У нас чорноземи реградовані, глинисті, важкі. Завдання було посіяти якомога швидше, в необхідні для цибулі терміни, але не було можливості підготувати якісно ґрунт, тому терміни пересунулися. Мали б сіяти десь у березні чи на початку квітня, а сіяли саджанку після 10 квітня, сіянку – після 20 квітня. Через холодні ночі та перепади температури сходи почали отримувати десь на 24-26 день. Досить такі нерівномірні і рвані".

У цибулі зараз формується кореневище
У цибулі формується кореневище. Суспільне Тернопіль

Вирішили вирощувати цибулю через фінансову вигоду, каже директор сільськогосподарського товариства.

"Чому цибуля? Тому що всі рахують. З огляду на ціни, що склалися, витрати, які необхідні для вирощування цибулі, це досить таки приваблива у фінансовому плані культура. Затрати на гектар вирощування цієї культури приблизно співвідносяться з 8-10 гектарами загальних польових культур – зернових чи будь-яких інших. Звичайна овочева група – це високозатратні культури. Приблизно планові затрати – 150-200 тисяч на гектар, включаючи систему поливу і технологію догляду. Плановий урожай, на який розраховуємо цьогоріч, враховуючи, що культивуємо цибулю вперше, – 70 тонн".

Сергій Якимець, директор сільськогосподарського товариства в Байківцях
Сергій Якимець, директор сільськогосподарського товариства оглядає посіви. Суспільне Тернопіль

Збиратимуть урожай за допомогою вживаної техніки – копача і збирального комбайна, який буде очищувати цибулю та одразу складати. Цю техніку купили за кордоном. Саджанку яру продаватимуть одразу після збору, а сіянку планують зберігати на складах до березня. Наступного року хочуть збільшити обсяги вирощування.

Читайте також

На початок