"Сумніваюся, що ми побачили останній акт": Блінкен прокоментував заколот у Росії

"Сумніваюся, що ми побачили останній акт": Блінкен прокоментував заколот у Росії

"Сумніваюся, що ми побачили останній акт": Блінкен прокоментував заколот у Росії
. Ентоні Блінкен під час пресконференції за результатами візиту у В’єтнам, 15 квітня 2023 року. Фото: AP

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен вважає, що внутрішня напруга в Росії, яка вилилася у спробу заколоту керівника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, все ще не вичерпала себе.

Про це він заявив у коментарі ABC This Week.

"Картина все ще рухається, і я сумніваюся, що ми побачили останній акт", — зазначив посадовець.

На думу Блінкена, сам факт виступ "вагнерівців" проти чинної влади свідчить про наявність проблем у російського режиму.

"Я не хочу спекулювати. Спочатку ми бачили, як з'являються серйозні тріщини. Є Пригожин, який публічно ставить під сумнів саму передумову російської агресії проти України, інші уявлення про те, що Україна чи НАТО становлять якусь загрозу для Росії. Є хтось, хто кидає виклик лідерству Путіна дуже публічно і дуже відкрито", — зауважив він.

Однією з причин цього Блінкен вважає воєнні невдачі Росії.

"Звичайно, якщо розглядати це в контексті 16 місяців тому, коли Путін стояв на порозі Києва в Україні, прагнучи захопити місто за лічені дні, стерти країну з лиця землі — а тепер йому довелося захищати Москву, столицю Росії, від власного найманця. Отже, я думаю, що це очевидно — ми бачимо, як з'являються тріщини. Куди вони підуть, якщо підуть, коли підуть, дуже важко сказати. Я не хочу спекулювати на цьому. Я не думаю, що ми бачили фінальний акт", — підсумував держсекретар.

Що відомо про заколот Пригожина

У Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот повідомила пресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

На початок