На Івано-Франківщині археологи знайшли вхід у підземелля в'їзної вежі Галицького замку

На Івано-Франківщині археологи знайшли вхід у підземелля в'їзної вежі Галицького замку

На Івано-Франківщині археологи знайшли вхід у підземелля в'їзної вежі Галицького замку
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Працівники національного заповідника "Давній Галич" знайшли вхід до цокольного приміщення в'їзної вежі Галицького замку. 19 червня вони опустили камеру у вентиляційний канал і відтоді спостерігали за підземеллям. Про це у коментарі Суспільному розповів гендиректор заповідника Володимир Олійник.

"Камеру ми опускали, щоб з'ясувати, де копати. Побачили два ймовірні місця, де можуть бути входи у ці підземелля. Почали копати й виявили на одній з цих ділянок аркове склепіння. Якщо в нього зайти, то можна вийти у підземелля, яке ми бачили через камеру. Так за допомогою сучасної техніки ми допомогли археологам зекономити десь два місяці", — розповідає Олійник.

З його слів, наразі археологи розкопують цей вхід. Заходитимуть туди разом з гірничорятувальною службою та спеціалістами, які мають дозволи на підземні роботи.

На Івано-Франківщині археологи розкопують вхід у підземелля Галицького замку
Вхід у підземелля в'їзної вежі Галицького замку. Фото: Володимир Олійник

"Зайшовши у підземелля, ми хочемо в ньому докопатися до княжих часів. Не до польських — XVI століття, а до XII. Цим ми воліємо підтвердити дослідження археолога-архітектора Юрія Лукомського 1995 року, згідно з яким перед цим кам'яним замком був дерев'яний. Ймовірно, там жив боярин Судислав, який конкурував з Данилом Галицьким. Він був дуже впливовим і контролював торгівлю", — пояснює гендиректор заповідника "Давній Галич".

Що відомо про Галицький замок

Галицький або Старостинський замок — це фортифікаційна споруда XIV століття, розташована на Замковій або Галич-горі, висота якої сягає до 340 м. Споруду збудували у Галичі на місці княжого дерев'яного замку, про який вперше згадали у 1119 році.

Розкопки в'їзної вежі Галицького замку розпочалися у травні 2022 року.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок