Як у Харкові реабілітують бійців-"кіборгів"

Як у Харкові реабілітують бійців-"кіборгів"

Як у Харкові реабілітують бійців-"кіборгів"
. У Харкові безплатно проводять реабілітацію для військових. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Програма "Реабілітація кіборгів" триває у Харкові для військових, які дістали поранення на фронті або мають ампутації. Перші п'ять бійців безплатно займаються з реабілітологами в оздоровчому центрі.

Серед учасників — військовий добровольчого підрозділу "Фрайкор" Дмитро Халін. Чоловік потрапив у аварію 10 років тому й втратив ногу — зараз ходить на протезі.

Лікар-реабілітолог безплатно займається з військовими у Харкові
Боєць займається з реабілітологом в оздоровчому центрі Харкова. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Після початку повномасштабної війни Дмитро став добровольцем й на фронті ремонтує автівки. За його словами, через фізичну роботу почала боліти спина.

"Відчуваю по спині навантаження. І загалом відчуваю, що потрібно зайнятися спортом. Результати є, покращення стану зранку є та протягом всього дня", — говорить Халін.

Військовослужбовець Дмитро Халін
Дмитро Халін. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Дмитро займається в центрі двічі на тиждень.

Ця програма стартувала у травні 2023 року, її запустив благодійний фонд "Громадянин". Кожен учасник отримав медичну консультацію, а після для нього розробили індивідуальний комплекс фізичних вправ і курс масажу, розповідає лікар-реабілітолог Данило Сухоносов.

"З урахуванням ампутації ми даємо менше навантаження на кінцівку. Також ми враховуємо скільки пройшло часу від ампутації, як людина адаптується до фізичних навантажень. Поступово підлаштовуємо програму тренувань під людину", — пояснює лікар.

Представниця благодійного фонду "Громадянин" Євгенія Литвиненко
Євгенія Литвиненко. Червень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Якщо буде збільшуватися кількість охочих долучитися до програми, відкриють другий зал для занять, каже Євгенія Литвиненко. Вона представляє благодійний фонд, який організував реабілітацію.

"До повномасштабної війни фонд допомагав дітям-сиротам, а після вторгнення росіян ми спрямували зусилля на військових. Зараз програму фінансують наші партнери "Тет" — це чайні бренди. "Реабілітація кіборгів" шириться і серед військових, які дістали поранення, не обов'язково це ампутація", — говорить Євгенія.

За словами Литвиненко, зараз шукають партнерів, щоб проводити таку реабілітацію військових і в інших містах України.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок