"Хотіли витягнути одного й непритомніли": що відомо про загибель комунальників у Харкові

"Хотіли витягнути одного й непритомніли": що відомо про загибель комунальників у Харкові

"Хотіли витягнути одного й непритомніли": що відомо про загибель комунальників у Харкові
. Суспільне Харків

27 липня у Харкові загинули четверо працівників комунального підприємства. Це щонайменше п'ята схожа пригода за останні роки. З 2012 року у колодязях в регіоні померли 12 комунальників і ще четверо харків'ян, які полізли під землю самі.

Трагічний "ланцюжок"

У триметровому колодязі 27 липня загинули працівники КП "Харківводоканал" віком від 40 до 72 років, розповів журналістам на місці події Олексій Маник, начальник слідчого відділу Основ'янського відділу поліції.

Він пояснив, що до обов'язків комунальників входила перевірка системи — якщо колодязі забивалися, їх вичищали, і вода проходила на очистку до спеціального приміщення.

"Як наразі відомо, один з чоловіків спустився до колодязя для того, щоб спустити воду, після чого знепритомнів, ймовірно, як нам вказують співробітники ДСНС, це витік газу. Це або водень, або аміак, це все буде встановлено в ході слідства, буде проведена експертиза", — повідомив Маник.

Комунальник не повертався — на допомогу прибули інші працівники.

"Спустились вони також до цього колодязя, але також стався нещасний випадок і ще троє чоловіків та одна жінка загинули одразу на місці... Вони допомагали, хотіли витягнути одного, непритомніли, потім приходили на допомогу інші, і такий ланцюжок дуже неприємних подій, всі люди загинули", — сказав Маник.

Поліцейський підтвердив, що серед загиблих є родичі — подружжя. Загибла жінка виконувала обов'язки начальника дільниці.

"Сказати точно, хто пішов перший, ми зможемо трішки пізніше, будуть допитані всі свідки", — сказав начальник відділу поліції.

На більшість питань він відповісти не зміг — попросив журналістів дочекатися результатів допитів та експертних досліджень.

Чому не було захисту

Діставати загиблих допомагали працівники ДСНС у спецзахисті. Вони ж і повідомили: у загиблих не було засобів захисту. Чи були працівники ними забезпечені, знехтували ними та чи проходили практичні інструктажі, а не "для галочки", поліція ще з'ясовує.

За словами Маника, мають допитати комунальника, який теж спускався до колодязя і не постраждав.

"У одного співробітника був протигаз, нічого не загрожує йому, він живий, інші люди були без протигазів", — повідомив начальник відділу поліції.

Правоохоронці збирають матеріали для відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 272 — порушення правил роботи з підвищеною небезпекою.

Управління Держпраці збирає комісію, підтвердив Суспільному перший заступник начальника облуправління Сергій Шило. Хто увійде до її складу, має стати відомо 28 липня.

"У нас техніка безпеки на висоті"

Усе необхідне обладнання на підприємстві є, а відповідні інструктажі проводяться регулярно, запевняє заступник мера Харкова з питань ЖКГ Андрій Руденко.

"У нас техніка безпеки на висоті. Ми зараз розбираємося, як це могло статися... Повірте мені, без інструктажів туди ніхто не виходить. Люди працюють у цій галузі не один десяток років. Вони розуміють, наскільки все це серйозно. Для мене самого це шок, як могло таке статися", — сказав Суспільному телефоном Руденко.

Смерті в колодязях: хроніка

Це не перший випадок загибелі у каналізаційних колодязях та колекторах в регіоні. Суспільне згадало чотири епізоди останніх років, два з яких сталися у Харкові. З урахуванням сьогоднішнього, на Харківщині відбулося п'ять аналогічних пригод. Померло 16 людей, 12 з них — під час виконання професійних обов'язків.

2012 рік

У 2012 році у каналізаційному колекторі в Золочеві на Харківщині загинули троє людей: головний інженер, слюсар та водій. Тоді затопило підвал та приміщення каналізаційно-насосної станції, де працювали комунальники.

За даними прокуратури, на них не було страхувального спорядження.

2013 рік

Тіла чотирьох чоловіків знайшли у каналізаційному колодязі на вул. Рудіка поряд з Меморіалом Слави у Харкові. Одному з комунальників стало зле. По допомогу до нього спустилися ще троє.

За словами тодішнього прокурора міста Євгена Поповича, жоден не скористався ременем безпеки.

Загибель комунальників
ГУ ДСНС Харківщини

2015 рік

У 2015 році четверо чоловіків задихнулися у каналізаційному колекторі на вул. Ямській у Харкові. За словами рятувальників, ремонтувати колектор пішов місцевий житель. За ним — його син. Пізніше на допомогу до чоловіків направилися двоє працівників автомийки та загинули.

За даними рятувальників, усі четверо отруїлися аміачним газом.

Загибель комунальників
ГУ ДСНС Харківщини

2019 рік

У 2019 році під час робіт в колекторі в місті Куп'янськ на Харківщині через викид газів загинув чоловік. Ще двох його співробітників реанімували.

Загибель комунальників
kupyansk-rada.gov.ua

Відповідальність

За фактом загибелі чотирьох працівників КП "Харківводоканал" у 2013 році суд визнав винним майстра дільниці, який мав проконтролювати дотримання техніки безпеки.

Тоді прокуратура області повідомляла, що на суді обвинувачений розкаявся.

Суд призначив чоловіку п'ять років ув'язнення умовно. Він також мав відшкодувати 200 тисяч гривень моральної компенсації жінці, яка внаслідок загибелі втратила чоловіка та сина.

На початок