"Я не пособник терориста". Суд обрав запобіжний захід харків'янину, затриманому після подій в Луцьку

"Я не пособник терориста". Суд обрав запобіжний захід харків'янину, затриманому після подій в Луцьку

"Я не пособник терориста". Суд обрав запобіжний захід харків'янину, затриманому після подій в Луцьку
. Суспільне Харків

44-річного харків'янина, який, за версією слідства, міг відправляти зброю підозрюваному в захопленні заручників в пасажирському автобусі в Луцьку, взяли під варту на 60 днів з правом внесення застави.

Сума застави — 175 тисяч гривень, оголосив 24 липня суддя Орджонікідзевського районного суду Харкова, повідомляє кореспондент Суспільного.

На триманні під вартою наполягав слідчий Дмитро Дорошенко.

Обрання такого запобіжного заходу мотивував наявністю зброї під час обшуків та ризиком незаконного впливу на свідків.

"Враховуючи кількість виявленої зброї та боєприпасів, це може свідчити про налагоджений збут вогнепальної зброї та боєприпасів в містах України, які пересилав безпосередньо М. Також М. може незаконно впливати на свідків та можливих співучасників злочину, який востаннє надсилав посилки через "Нову пошту" з невстановленим змістом особою, на місці мешкання яких на даний час не встановлено. Тобто для досудового розслідування необхідно встановити всіх свідків", — сказав слідчий.

На засіданні підозрюваний визнав, що знайдена зброя належить йому та зазначив, що частина є зареєстрованою, частина — ні. Те, що торгував зброєю та боєприпасами, заперечив.

"Я нічого не приховував, не відмовлявся, не чинив опір, співпрацював та співпрацюю зі слідством. Визнаю свою провину та повністю розкаююся, що не здав раніше зброю через страх. В мене дві неповнолітні дитини, мати-пенсіонерка. Я не є пособником ніяких терористів і подібних організацій", — заявив затриманий.

"Окрім цього, я підтримую конституційну владу України, допомагаю Збройним силам України протистояти окупації... Ніколи не був терористом і не торгував зброєю", — додав чоловік.

Підозрюваний каже, з Максимом Кривошем познайомився на форумі колекціонерів. У посилці, яку йому відправив, були антикварні монети на 42 тисячі гривень. Луцького клієнта називає шахраєм. За його словами, від покупки той відмовився, до Харкова повернув вже інші монети.

"Луцького терориста я до цих подій не знав. Саме за фактом цього шахрайства я свідчив працівникам поліції. Під час опитування за фактом шахрайства — вони спитали, чи можна оглянути житло. Я дав письмовий дозвіл. Не було ніякого обшуку. На питання, чи є вдома зброя, я відповів ствердно і видав добровільно. Це була добровільна видача зброї", — зазначив затриманий.

Підозрюваний просив суд обрати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Запевняв, що не переховуватиметься від слідства та не заважатиме розслідуванню.

Справу розслідують за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України — незаконне поводження зі зброєю. Харків'янину загрожує до семи років за гратами.

Що відомо

  • 21 липня у центрі Луцька чоловік захопив заручників в автобусі. Їх звільнено.
  • Ввечері 21 липня у Харкові затримали ймовірного спільника. За інформацією слідчих, чоловік їздив в зону АТО як волонтер і звідти привіз зброю. Власник зброї повідомив поліції, що придбав її для самозахисту.
  • За версією слідства, підозрюваний у Луцьку та затриманий у Харкові листувалися.
  • За словами начальника Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергія Чижа, чоловік "займався, виготовляв і перепродавав монети, які, можливо, мали історичну цінність". Він також зазначив, що в ході обшуку монети ніякі не вилучалися.

Авторка: Софія Цвєткова

На початок