Адвокат охоронця, якого заарештували у справі про закрите укриття, подав апеляцію

Адвокат охоронця, якого заарештували у справі про закрите укриття, подав апеляцію

Адвокат охоронця, якого заарештували у справі про закрите укриття, подав апеляцію
Охоронець поліклініки (зліва) під час судового розгляду. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Державний адвокат охоронця київської дитячої поліклініки Вадима Мошкіна, якого суд заарештував на два місяці через загибель людей біля закритого під час повітряної тривоги укриття, подав апеляцію. Він оскаржуватиме арешт.

Про це Суспільному повідомив захисник охоронця Віктор Шевчук. За його словами апеляційну скаргу вже зареєстрували, але засідання ще не призначено. “Згідно з законом, я представляю його інтереси (охоронця Мошкіна - ред.) тільки під час затримання. У мене далі немає немає повноважень вести його справу. Там буде призначений інший адвокат", – додав адвокат Шевчук.

Підозра охоронцю за радянську символіку 5 червня Деснянська окружна прокуратура міста Києва повідомила про другу підозру охоронцю і його дружині через виготовлення та пропаганду комуністичної символіки. За словами речниці прокуратури Надії Максимець, на території Києва діяли групи людей, які вважають себе "громадянами СРСР" і називали незалежність України "нікчемною": "Вказані особи, серед яких і охоронець поліклініки, неодноразово зверталися з листами до державних різних установ, де вимагали скасувати борги, адже вони є послідовниками і мають громадянство СРСР", – наголосила Максимець.

Люди з цього об'єднання, каже речниця, друкували листівки на бланках з комуністичною символікою. Працівники СБУ вже провели обшуки та допитали як фігурантів справи, так і працівників комунальних підприємств, яким надходили такі листи:

"Станом на зараз, окрім охоронця та його дружини, повідомлено про підозру ще двом особам. Тобто загалом у справі четверо підозрюваних. У всіх були проведені обшуки, правоохоронці повилучали бланки з зірками, а також інші предмети, яким буде надана оцінка", – сказала Максимець.

За її словами, обидві справи щодо охоронця це "збіг в який ніхто не вірить". Справу про комуністичну символіку Служба безпеки почала розслідувати з лютого. За цей час правоохоронці встигли допитати комунальників, а на початку червня якраз планували прийти до охоронця з обшуками, однак відбувся обстріл тож дві підозри співпали у часі. Про обрання запобіжних заходів у цій справі прокуратура клопотати не буде.

Сусіди по гуртожитку охоронця поліклініки, з якими спілкувався кореспондент Суспільного, вважають підозри про пропаганду Мошкіним комуністичного режиму "наклепом". Кажуть, що перші обшуки Служба безпеки почала проводити ще ввечері 1-го червня. Сусід Анатолій каже, що цікавило слідчих, він не знає.

За словами чоловіка, Вадим Мошкін не вживав спиртного, вів здоровий спосіб життя, а ще любив готувати страви на кухні, пекти смаколики для онуків. Родину характеризує, як "нормальну". Інші сусіди кажуть, що жодної пропаганди радянського режиму від Мошкіна вони не чули.

"Роботяща людина, в якої "золоті руки", — так про Вадима Мошкіна відгукнулась сусідка Неля. На тему підтримки Радянського Союзу, каже, з підозрюваним не спілкувались.

"За 10 років жодного разу не бачив (Вадима Мошкіна — ред) ні з сигаретою, ні з пивом", — розповів інший сусід. "П’яний" вигляд одразу після трагедії він міг мати через контузію чи падіння через ударну хвилю, припускають мешканці будинку. Люди також вважають, що сусіда у справі про зачинене укриття роблять крайнім, "стрілочником", і взяття його під варту несправедливе.

Дружина охоронця, Тетяна Мошкіна, яка працює двірником у тій же поліклініці запевнила, що жодної забороненої символіки у неї не знайшли, крім свідоцтва про шлюб та інших документів часів Радянського союзу. Вона також пояснила, чому надсилали листи до комунальників:

"Ніякої символіки радянського союзу у мене немає. А ні, є на свідоцтві про народження і на свідоцтві про шлюб. Це що заборонено? Ні! На медалях є. Це заборонено? Ні! Якщо Зеленський пише, що всі ветерани Радянського Союзу матимуть пільги по комунальним послугам 100%. Я тричі ветеран СРСР. Напевне, мене в звинувачують у тому, що я працювала Радянського союзу", – сказала Тетяна.

Взяття під варту чоловіка Тетяна Мошкіна теж вважає несправедливим. "Чоловік надавав допомогу, а вони всі (чиновники – ред.) вдома спали".

Що відомо про розслідування справи про зачинене укриття в Києві

Уночі 1 червня Росія завдала ракетного удару по Києву. Внаслідок цього у Деснянському районі столиці загинули три людини: 9-річна дівчинка, її 34-річна мама і 33-річна жінка. Чоловік однієї з загиблих та жителі району стверджують, що укриття, де хотіли сховатися від обстрілу люди, було зачинене.

Правоохоронці затримали трьох посадовців та охоронця медзакладу у справі про закрите укриття у Києві. Згодом їм оголосили підозри.

Це заступниця голови Деснянської районної адміністрації Ірина Алексеєнко, керівник поліклініки Олег Шугалевич, його заступник з технічної частини Василь Десик та охоронець медзакладу Вадим Мошкін.

Першим трьом обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт на 2 місяці, проте охоронця взяли під варту без внесення застави. Він єдиний, хто визнав свою вину у суді, інші — заперечували.

На початок