Виконрада МОК порекомендувала відмовитися від визнання Міжнародної федерації боксу

Виконрада МОК порекомендувала відмовитися від визнання Міжнародної федерації боксу

Виконрада МОК порекомендувала відмовитися від визнання Міжнародної федерації боксу
. Чемпіонат світу з боксу. Фото: AP Photos

Остаточне рішення має бути ухвалене на позачерговій сесії МОК.

Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету порекомендувала сесії МОК відмовитися від визнання Міжнародної федерації боксу (IBA). Про це повідомляється у рішенні організації.

У 2019 році МОК відсторонив IBA від організації олімпійського турніру з боксу. Приводом для цього стали звинувачення Міжнародної федерації боксу у фінансових, суддівських та етичних проблемах, внаслідок МОК самостійно займався організацією відбору на Ігри у Токіо.

На початку червня IBA підготувала звіт для МОК з метою зняття дискваліфікації. У ньому Міжнародна федерація боксу стверджувала, що виконала всі необхідні умови для зміни рішення.

У середу, 7 червня, Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету провела засідання, у ході якого розглянула звіт IBA. У ньому організація порекомендувала, щоб на сесії МОК, яка відбудеться 20-22 червня, організація відмовилася від визнання Міжнародної федерації боксу.

Пояснюючи своє рішення, Виконавча рада МОК відзначила, що IBA так і не змогла виконати всі ті вимоги, які були поставлені перед нею. При цьому організація також рекомендує сесії МОК залишити бокс у програмі наступних Олімпійських ігор, що відбудуться у Парижі в 2024 році.

Що відомо

  • Бокс дебютував на Олімпійських іграх у 1904 році, а з 1920-го чоловічий турнір регулярно потрапляв до програми змагань. Жіночий повернувся лише в 2012-му.
  • Олімпійськими чемпіонами ставали українці Володимир Кличко (1996), Олександр Усик (2012) та Василь Ломаченко (2008, 2012), які згодом ставали чемпіонами світу вже на професійному ринзі.
  • На початку жовтня 2022 року IBA на тлі повномасштабної війни в Україні скасувала санкції проти Росії та Білорусі, дозволивши представникам обох країн бути повноцінно представленими на своїх змаганнях.
  • У квітні 2023 року була утворена нова боксерська організація - World Boxing. До неї увійшли низка країн, серед яких США, що відмовилися від участі на чемпіонатах світу.

На початок