Мобілізація на Рівненщині та ВЛК: в ОВА розповіли про зміни та корупційні ризики

Мобілізація на Рівненщині та ВЛК: в ОВА розповіли про зміни та корупційні ризики

Мобілізація на Рівненщині та ВЛК: в ОВА розповіли про зміни та корупційні ризики
. Ілюстративне фото. Фото: Суспільне

Мобілізаційні плани для областей не зменшились, водночас на Рівненщині трапляються випадки, коли військовозобов’язані шукають контакти лікарів та намагаються оформити хворобу, якої раніше не було. Про це 7 червня на брифінгу, присвяченому темі нововведень у військово-лікарських комісіях (ВЛК), розповів перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

У 2023 році планують удосконалити роботу ВЛК, яка пришвидшить проходження процесу. Зокрема, вони запрацюють при лікарнях у районах. Серед нововведень планують електронний запис на проходження комісії. Поки термінів, коли це запрацює, не називають. Зі слів Подоліна, процес в Україні проходить тестування, це передбачає навчання людей та забезпечення технікою.

“Проводиться підготовка процесів до електронного документообігу між військовими частинами, закладами охорони здоров’я та терцентрами комплектування та соцпідтримки. Загалом бачення Міноборони, щоб ВЛК цифровізували до кінця 2023 року”, — сказав посадовець.

Мобілізаційні завдання для областей наразі не зменшуються, додав він:

“Коли почалась війна, у нас біля військових комісаріатів були черги людей, які хотіли захищати нашу державу. На жаль, у нас втрати, багато поранених і люди, які рік-півтора на війні — втомлюються, потребують заміни, відпочинку, підготовки підрозділів, які беруть участь у бойових діях. Не секрет, що кількість охочих зменшилась і зменшила кількість тих, хто добровільно йде до комісаріату”.

Посадовця запитали про можливі корупційні ризики під час проходження військово-лікарських комісій. Він зазначив, що таке явище існує:

“І коли повістку отримує той чи інший громадянин, — а є серед нас ті, хто не хоче служити, — то одним із методів ухилитись є хвороба і проходження медкомісій. У нас бувають випадки, коли людина працює на будівництві, підіймає важкі речі, попадає на ВЛК із висновком, що спина хвора і не може бронежилет носити. Ми розуміємо, про що ми говоримо, і такі випадки з різних напрямків хвороб виникають”.

Відповідальних, каже Подолін, попередили про такі корупційні ризики та наслідки ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

“Є випадки, коли лікарі порушують закон і дають негативні висновки з питань того, що призовник буде призиватись. З такими речами і викликами ми боремось. Удосконалення і зміни, які є в постанові Кабміну, зменшують ці ризики, але, наголошую — це людський фактор. У нас є люди, які дійсно хворі і не можуть служити, але є й такі, які шукають контакти з лікарями і ухиляються. Це — злочин, будемо реагувати на це спільно з правоохоронними органами”.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок